Στο στόχαστρο των ελληνικών Αρχών βρίσκονται συγκεκριμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες φέρονται να εμπλέκονται σε συνεργασίες που διευκολύνουν την παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα μέσω Λιβύης. Το θέμα ανέδειξε η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Σέβη Βολουδάκη, σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, κάνοντας λόγο για φακέλους που έχουν ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελία.
Σύμφωνα με την υφυπουργό, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως ορισμένες ΜΚΟ ενδέχεται να συνεργάζονται με κυκλώματα που διακινούν μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων από τη Λιβύη προς τα ελληνικά παράλια. Οι μεταναστευτικές ροές αυτές περιλαμβάνουν τόσο άτομα με προσφυγικό προφίλ, όπως πολίτες από το Σουδάν ή τη Σομαλία, όσο και ανθρώπους από χώρες που δεν θεωρούνται «προσφυγικές», όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος.
«Υπάρχουν ενδείξεις συνεργασίας ορισμένων ΜΚΟ με τέτοιου είδους κυκλώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βολουδάκη. Όπως τόνισε, η έρευνα αφορά καταγγελίες και παρατηρήσεις στελεχών του Λιμενικού, του Υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και της ίδιας της υπηρεσίας Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να επιβάλει κυρώσεις σε όσες οργανώσεις εμπλέκονται, εφόσον αποδειχθεί συμμετοχή σε παράνομες ενέργειες. Όπως σημείωσε η υφυπουργός, «εφόσον υπάρχουν αποδείξεις για έκνομες συνεργασίες, τότε οι εν λόγω ΜΚΟ θα διαγράφονται από το Μητρώο και θα υπόκεινται στις προβλεπόμενες κυρώσεις».
Παρ’ όλα αυτά, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για γενικευμένη καταδίκη όλων των οργανώσεων. «Υπάρχουν ΜΚΟ που κάνουν πολύ σωστά τη δουλειά τους», είπε, υπογραμμίζοντας ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι ήδη επαρκές και αυστηρό για τον έλεγχο και την εποπτεία της λειτουργίας τους.
Οι σχετικές δικαστικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ρίξουν φως σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, που βρίσκεται στον πυρήνα της εθνικής πολιτικής για τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων.
Πηγή: pagenews.gr