Η Ρωσία, απομονωμένη από τις δυτικές τουριστικές αγορές λόγω κυρώσεων, βρίσκει νέα τουριστική «ανάσα» στον Περσικό Κόλπο. Επισκέπτες από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ στρέφονται πλέον σε νέους προορισμούς, καθώς η Ευρώπη γίνεται όλο και πιο ακριβή – και όλο και πιο προβλέψιμη.
Με απλοποιημένες διαδικασίες βίζας, νέες αεροπορικές συνδέσεις, χαμηλότερες τιμές και στοχευμένες καμπάνιες στα social media, η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη κερδίζουν εντυπώσεις.
Το TikTok φέρνει τουρίστες – Η Ρωσία «πουλάει» εμπειρίες
Αντί για παραδοσιακά ταξιδιωτικά πρακτορεία, οι νέοι ταξιδιώτες του Κόλπου ανακαλύπτουν τη Ρωσία μέσω Instagram και TikTok. Εκεί προβάλλονται παλάτια, πολυτελή ξενοδοχεία, παγωμένα τοπία, ακόμα και… στρατιωτικά τουρ, με βόλτες με τανκ και RPG.
«Η εικόνα της Ρωσίας στο TikTok είναι συναρπαστική – διαφορετική από κάθε άλλο μέρος», λέει ένας νεαρός Εμιρατινός τουρίστας.
Αριθμοί που εντυπωσιάζουν – Ρεκόρ επισκεπτών από τον Κόλπο
Οι αφίξεις από τη Μέση Ανατολή τετραπλασιάστηκαν από το 2019, ενώ οι Σαουδάραβες τουρίστες αυξήθηκαν έξι φορές μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι κυβερνήσεις Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας ετοιμάζουν συμφωνία αμοιβαίας απαλλαγής από βίζες, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη ροή τουριστών.
Νέες πτήσεις, νέα δρομολόγια
- Η Flynas εγκαινίασε τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις Ριάντ–Μόσχα
- Η κρατική Saudia ετοιμάζει απευθείας πτήσεις
- Η Air Arabia συνδέει το Αικατερινμπούργκ με τα Εμιράτα
Η μαγεία του «καινούριου» και η γοητεία του απρόβλεπτου
Για πολλούς ταξιδιώτες, η Ρωσία δεν είναι απλώς φθηνότερη. Είναι κάτι εντελώς καινούριο.
«Οι τιμές και το μάρκετινγκ με έπεισαν. Είδα κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι στην Ευρώπη», λέει ο 27χρονος Ακίλ αλ-Ντετζάνι, που πέρασε 10 ημέρες σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη.
Ο 28χρονος Χασάν αλ-Κατάν από τη Σαουδική Αραβία βίωσε για πρώτη φορά θερμοκρασίες -10°C. Εμπνευσμένος από TikTok, συμμετείχε σε στρατιωτικό τουρ με Καλάσνικοφ, τανκ και RPG.
«Ήταν σαν να μπήκα σε video game», σχολιάζει γελώντας στους Financial Times.
Κυρώσεις, μετρητά και GPS εκτός λειτουργίας
Παρά τη δυναμική, οι κυρώσεις επηρεάζουν την εμπειρία:
- Visa και Mastercard δεν λειτουργούν
- Οι τουρίστες πρέπει να έχουν μετρητά
- Το GPS μπλοκάρεται, καθιστώντας apps όπως Google Maps και Uber αναξιόπιστα
Ακόμη κι έτσι, οι περισσότεροι αισθάνονται ασφαλείς λόγω της έντονης αστυνομικής παρουσίας.
Παραδοσιακή σοκολάτα, χαλάλ κουζίνα και 5άστερα ξενοδοχεία
Η απουσία διεθνών brands δεν ενοχλεί. Οι επισκέπτες προτιμούν παραδοσιακά ρωσικά προϊόντα όπως:
- σοκολάτες Alyonka
- ματριόσκες
- χαλάλ εστιατόρια σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη
Το 80% των τουριστών από τον Κόλπο επιλέγει 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία, ενώ ξοδεύουν 30% περισσότερα ανά διανυκτέρευση από τους Ευρωπαίους.
Τουρισμός ως δίαυλος εξωτερικής πολιτικής
Για το Κρεμλίνο, ο τουρισμός δεν είναι απλώς οικονομική υπόθεση, αλλά και πολιτικό εργαλείο για την ενίσχυση των δεσμών με τον Κόλπο.
Καθώς οι influencers «βάζουν φωτιά» στο TikTok με εικόνες από παλάτια, τανκ και χιονισμένα τοπία, η Ρωσία επανεφευρίσκει τον εαυτό της ως προορισμό-έκπληξη για τον αραβικό κόσμο.
Πηγή: Financial Times, ρωσικά τουριστικά γραφεία, Ostrovok