«Χημικά στα αυγά; Ναι, αλλά… μην πανικοβάλλεστε, λένε οι επιστήμονες!»

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay//«Χημικά στα αυγά; Ναι, αλλά… μην πανικοβάλλεστε, λένε οι επιστήμονες!»
Τα αυγά στο μικροσκόπιο: Τι έδειξε η έρευνα
Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής έρευνας, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΕΚΠΑ πραγματοποίησαν δειγματοληψίες αυγών από πέντε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Στόχος ήταν να εντοπιστούν τα λεγόμενα «αιώνια χημικά» ή PFAS, μια κατηγορία ενώσεων που έχουν την τάση να παραμένουν στο περιβάλλον για δεκαετίες, χωρίς να αποδομούνται.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως σε ορισμένα δείγματα παρατηρήθηκαν υπερβάσεις των ευρωπαϊκών ορίων για εκτίμηση διατροφικού κινδύνου. Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί: η παρουσία αυτών των ουσιών δεν συνιστά άμεσο κίνδυνο για τον μέσο καταναλωτή.
Πού βρίσκονται τα PFAS και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, τα PFAS βρίσκονται «παντού»: στο έδαφος, στο νερό, στα ψάρια, ακόμα και στο αίμα μας. Πρόκειται για χημικές ενώσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως τις τελευταίες δεκαετίες σε αντικολλητικά σκεύη, αδιάβροχα υλικά και υφάσματα, και έχουν πλέον περάσει στην τροφική αλυσίδα.
Ο πραγματικός κίνδυνος, λέει ο καθηγητής, αφορά κυρίως τα άτομα που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αυγών – δηλαδή πάνω από δύο την ημέρα. Για τον γενικό πληθυσμό, ωστόσο, οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν δεν αποτελούν αιτία συναγερμού.
Έλεγχοι, πιστοποίηση και τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Το μήνυμα των ειδικών είναι ξεκάθαρο: «Όχι στον πανικό». Τα αυγά που διακινούνται μέσω πιστοποιημένων μονάδων και μεγάλων παραγωγών περνούν ήδη από ελέγχους, τόσο εσωτερικούς όσο και μέσω του ΕΦΕΤ. Ο Θωμαΐδης τονίζει ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι αυστηρό και ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι συνεχίζονται με συνέπεια.
Η βασική σύσταση για τον καταναλωτή είναι να αγοράζει αυγά μόνο από ελεγχόμενες και πιστοποιημένες πηγές. Οι αυλές χωρίς επίσημη παρακολούθηση, όσο παραδοσιακές κι αν φαίνονται, ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε περιβαλλοντικούς ρύπους.
Ούτε απειλή, ούτε αδιαφορία
Η παρουσία PFAS στα ελληνικά αυγά δεν σημαίνει ότι αυτά είναι «επικίνδυνα». Αντίθετα, η μελέτη φωτίζει μια ευρύτερη ανάγκη: τον συνεχή έλεγχο και τη σωστή ενημέρωση. Οι επιστήμονες δεν κρύβουν την αλήθεια, αλλά απορρίπτουν τον πανικό. Όπως λέει και ο καθηγητής: «Ας μην ξεχνάμε πως ζούμε σε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν είναι τελείως “καθαρό”. Το ζήτημα είναι να μην το αγνοούμε, αλλά ούτε και να τρομοκρατούμαστε».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας