Ελλάδα

Γιατί τα «Χημικά που Μένουν για Πάντα» βρέθηκαν σε ελληνικά αυγά και τι σημαίνει αυτό για την Υγεία μας

Γιατί τα «Χημικά που Μένουν για Πάντα» βρέθηκαν σε ελληνικά αυγά και τι σημαίνει αυτό για την Υγεία μας
Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ανησυχητικά επίπεδα PFAS, γνωστών και ως «χημικών που μένουν για πάντα», σε ελεύθερης βοσκής αυγά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η παρουσία αυτών των τοξικών ουσιών προκαλεί ανησυχία για την υγεία, ιδιαίτερα των νέων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Μια νέα επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εντόπισε υψηλά επίπεδα PFAS σε αυγά ελεύθερης βοσκής σε 17 κοτέτσια σε όλη την Ελλάδα. Οι PFAS, γνωστές ως «forever chemicals» λόγω της ανθεκτικότητάς τους στο περιβάλλον, συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας. Περισσότερα από τα μισά δείγματα αυγών ξεπέρασαν τα όρια ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι είναι τα PFAS και γιατί μας απασχολούν;

Οι PFAS είναι υπερφθοριωμένες ενώσεις που χρησιμοποιούνται ευρέως από το 1940 σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια και υφάσματα, λόγω της ανθεκτικότητάς τους στη φωτιά και τη διάβρωση. Η μεγάλη τους ανθεκτικότητα σημαίνει ότι δεν διασπώνται στο περιβάλλον, παραμένουν δεκαετίες και συσσωρεύονται σε ζώα και ανθρώπους. Η έκθεση σε αυτές έχει συσχετιστεί με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, διαταραχές στην αναπαραγωγή, παχυσαρκία και πιθανώς καρκίνο.

Η μελέτη και τα ανησυχητικά ευρήματα

Συνολικά, εντοπίστηκαν 37 από τις 46 εξεταζόμενες ενώσεις PFAS στα ελληνικά αυγά, από 10 διαφορετικές κατηγορίες. Ακόμα πιο ανησυχητικό ήταν το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, βρέθηκαν και υπολείμματα φαρμάκων και φυτοφαρμάκων, υποδεικνύοντας ευρύτερο πρόβλημα ρύπανσης στην αλυσίδα τροφίμων. Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη έκθεση ήταν η Ηλεία και περιοχές με εφήβους ως την πιο ευαίσθητη ομάδα.

Η απάντηση των επιστημόνων

Ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει άμεσος λόγος πανικού, καθώς η μελέτη έγινε σε τυχαία δείγματα από οικόσιτα κοτέτσια που δεν πωλούνται στην ελεύθερη αγορά. Τα πιστοποιημένα προϊόντα ελέγχονται τακτικά και θεωρούνται ασφαλή. Επισήμανε επίσης πως η μελέτη εντάσσεται σε μια ευρύτερη πανευρωπαϊκή προσπάθεια να κατανοηθεί και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η καλύτερη προστασία για τον καταναλωτή είναι η προτίμηση σε πιστοποιημένα και ελεγμένα προϊόντα. Επιπλέον, η συνεχής παρακολούθηση και αυστηροποίηση των ορίων για τις PFAS είναι απαραίτητες για την πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι χημικές ουσίες είναι παντού και κάποιες, όπως οι PFAS, «μένουν για πάντα» και συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα. Η νέα μελέτη για τα αυγά στην Ελλάδα αναδεικνύει την ανάγκη για συνεχή επιστημονική έρευνα, ενημέρωση και λήψη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων.

Πηγή: pagenews.gr