Διεθνή

Σύνοδος στο Παρίσι: Ο Ζελένσκι με τους «προθύμους» — χωρίς Τραμπ στο τραπέζι

Σύνοδος στο Παρίσι: Ο Ζελένσκι με τους «προθύμους» — χωρίς Τραμπ στο τραπέζι

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Σύνοδος στο Παρίσι: Ο Ζελένσκι με τους «προθύμους» — χωρίς Τραμπ στο τραπέζι

Ο Ουκρανός πρόεδρος συναντά Ευρωπαίους ηγέτες στις 4 Σεπτεμβρίου για εγγυήσεις ασφαλείας. Η αμερικανική παρουσία παραμένει αβέβαιη, ενώ η Ρωσία ενισχύει τη θέση της στο μέτωπο.

Συνάντηση υψηλού επιπέδου στο Παρίσι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα έχει την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου κρίσιμη συνάντηση στο Παρίσι με Ευρωπαίους ηγέτες, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή που μίλησε στο AFP. Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη διπλωματική διαδικασία.

«Προβλέπεται μια συνάντηση αυτού του είδους για να συζητηθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και για να κάνουμε να προχωρήσει η διπλωματία, διότι οι Ρώσοι διαφεύγουν για άλλη μια φορά», δήλωσε η ίδια πηγή.

Ο ρόλος του Τραμπ: Παρών ή απών;

Η συμμετοχή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ«δεν προβλέπεται προς το παρόν», σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές. Ο Τραμπ, που τις τελευταίες εβδομάδες επιχείρησε να εντείνει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, είχε συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αλάσκα τον Αύγουστο. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές δεν οδήγησαν σε χειροπιαστά αποτελέσματα.

Η Ρωσία διατηρεί το πλεονέκτημα

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα ότι προσποιείται διάθεση διαπραγμάτευσης ώστε να κερδίσει χρόνο για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο ρωσικός στρατός ελέγχει πλέον τουλάχιστον το 20% του ουκρανικού εδάφους, έχοντας το στρατιωτικό πλεονέκτημα στο μέτωπο.

Η εισβολή της Ρωσίας, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, έχει οδηγήσει στη χειρότερη σύγκρουση που έχει γνωρίσει η Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με δεκάδες — ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Η διπλωματία σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Η σύνοδος του Παρισιού έρχεται σε μια στιγμή που η διπλωματική διαδικασία φαίνεται παγωμένη. Η Δύση προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην πίεση για διαρκή στήριξη της Ουκρανίας και στις φωνές που ζητούν πολιτική λύση.

Για τον Ζελένσκι, η παρουσία στο Παρίσι με τους «προθύμους» είναι μια ευκαιρία να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, την ώρα που η στάση της Ουάσιγκτον παραμένει ασαφής.

Πηγή: pagenews.gr
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments