Η μανία με το μάτσα εκτόξευσε την τιμή του στα ύψη

Πηγή Φωτογραφίας: Sendbird tea, Matcha Bamboo Scoop
Η Ιαπωνία καταναλώνει το τσάι μάτσα από τον 12ο αιώνα, κυρίως σε τελετουργικές τελετές τσαγιού που απαιτούν μόνο λίγους κόκκους σκόνης. Αλλά η ζήτηση για το πράσινο αφέψημα έχει εκτοξευθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, καθώς η φήμη του ως υπερτροφής γεμάτης αντιοξειδωτικά εξαπλώθηκε μέσω TikTok.
Παράλληλα, η άνθιση του τουρισμού στη χώρα μετά την πανδημία ωθεί τις τιμές του μάτσα όλο και πιο ψηλά. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της, η Ιαπωνία εξήγαγε ποικιλίες πράσινου τσαγιού αξίας 36,4 δισ. γιεν (210 εκατ. ευρώ) πέρυσι – ποσότητα τέσσερις φορές μεγαλύτερη από όση προ δεκαετίας.
Δημοσίευμα του οικονομικού δικτύου CNBC επισημαίνει ότι περίπου το 44% των εξαγωγών προοριζόταν για τις ΗΠΑ, κυρίως σε μορφή σκόνης, όπως το «μάτσα». Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την πίεση που ασκείται στις γηράσκουσες αγροτικές κοινότητες της Ιαπωνίας, η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιδότησης των αγροτών για να τους ενθαρρύνει να αφιερώσουν περισσότερα χωράφια στην καλλιέργεια των τέντσα – του είδους τσαγιού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του μάτσα.
Οι αποδόσεις των φυτειών τέντσα είναι πιο επικερδείς, αλλά απαιτούν και περισσότερη εργασία, καθώς τα μπουμπούκια τους πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο για να αναδείξουν τη χαρακτηριστική χορτώδη γεύση τους. Οι παραγωγοί τους παραπονούνται ότι δεν υπάρχουν αρκετά χέρια για τη συγκομιδή, τον ατμισμό και την ξήρανση των φύλλων πριν τα αλέσουν σε σκόνη.
Οι τιμές τους στη φετινή εαρινή δημοπρασία του Κιότο αυξήθηκαν κατά 170% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 8.235 γιεν (48 ευρώ) το κιλό, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ενωση Ιαπωνικού Τσαγιού – καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 4.862 γιεν ανά κιλό (28 ευρώ), που είχε σημειωθεί το 2016.
Μικροπωλητές αναφέρουν ότι, πέρα από την αλματώδη αύξηση της τιμής της, η σκόνη μάτσα έχει γίνει δυσεύρετη ακόμα και στο Τόκιο. Τα καταστήματα λιανικής θέτουν πλέον όρια στις αγορές του προϊόντος, έτσι ώστε τα αποθέματά τους να διαρκέσουν περισσότερο, να αποθαρρυνθεί η αποθήκευσή του, και να αποτραπεί η διάθεσή του από μη εξουσιοδοτημένους μεταπωλητές.
Ωστόσο το μάτσα παραμένει ένα δημοφιλές σουβενίρ για τον αριθμό-ρεκόρ των τουριστών που επισκέπτονται την Ιαπωνία. Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα ξεπούλησαν πριν από μήνες, καθώς οι αγοραστές στις ΗΠΑ έσπευσαν να προμηθευτούν τη σκόνη ενόψει των αναμενόμενων δασμών της κυβέρνησης Τραμπ στα ιαπωνικά προϊόντα. Πρόκειται για e-shops που διαθέτουν μάτσα αλεσμένο από την πρώτη κιόλας συγκομιδή της σεζόν, όταν τα φύλλα τσαγιού είναι τρυφερά – και θεωρείται ότι έχουν υψηλότερη ποιότητα.
Πολλοί εκπρόσωποι του κλάδου στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ανησυχούν ότι ο καύσωνας-ρεκόρ του φετινού καλοκαιριού ίσως μειώσει τη συγκομιδή τσαγιού της επόμενης χρονιάς, ωθώντας τις τιμές ακόμη ψηλότερα. Ο ανταγωνισμός για την προμήθεια και την παραγωγή επαρκούς ποσότητας της σκόνης οδηγεί του πωλητές να ιδρύσουν ειδικά τμήματα μάτσα στα καταστήματά τους.
Η κυβέρνηση του Τόκιο ετοιμάζεται να προετοιμάσει νομοσχέδιο για την επιδότηση των αγροτών, με στόχο να τους ενθαρρύνει να αφιερώσουν περισσότερα χωράφια στην καλλιέργεια τέντσα, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στην τεράστια διεθνή ζήτηση για σκόνη τσαγιού μάτσα, κυρίως από τις ΗΠΑ.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας