Σι και Πούτιν «παρών» στη σύνοδο BRICS – Ο Μόντι κρατά αποστάσεις

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Σι και Πούτιν «παρών» στη σύνοδο BRICS – Ο Μόντι κρατά αποστάσεις
Σι και Πούτιν στην πρώτη γραμμή
Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα συμμετάσχει στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής των BRICS, εκφωνώντας «σημαντική ομιλία» από το Πεκίνο. Αντίστοιχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα δώσει το «παρών» και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η σύνοδος συγκαλείται με πρωτοβουλία του προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, προκειμένου να συζητηθεί η απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς και να ενισχυθεί η στήριξη του πολυμερισμού.
Ηχηρή απουσία Μόντι
Αντίθετα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι επέλεξε να μην παραστεί, εκπροσωπώντας τη χώρα του με τον υπουργό Εξωτερικών. Η κίνηση αυτή αντανακλά την πιο προσεκτική στάση του Νέου Δελχί απέναντι στις ΗΠΑ, ιδίως μετά την πρόσφατη κλιμάκωση με την επιβολή δασμών 50% σε ινδικά προϊόντα από τον Ντόναλντ Τραμπ.
BRICS vs Τραμπ: μια μάχη εμπορικών ισορροπιών
Το μπλοκ των BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής του Τραμπ, ειδικά μετά την πρόσφατη επέκτασή του με νέα μέλη από Ασία και Μέση Ανατολή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει με νέους δασμούς σε όσες χώρες ευθυγραμμιστούν με τις «αντι-αμερικανικές πολιτικές» των BRICS, ενώ έχει κατ’ επανάληψη καταδικάσει τις προσπάθειες των μελών να συναλλάσσονται στα εθνικά τους νομίσματα, παρακάμπτοντας το δολάριο.
Διπλωματικά παιχνίδια
Παρά τις πιέσεις, οι δασμοί φαίνεται να φέρνουν τα μέλη του BRICS πιο κοντά στο Πεκίνο. Ο Σι Τζινπίνγκ, μέσα στην ίδια εβδομάδα, φιλοξένησε τον Πούτιν και τον Μόντι στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Τιαντζίν, ενώ παρέστη σε στρατιωτική παρέλαση με δεκάδες ηγέτες – ανάμεσά τους και ο Κιμ Γιονγκ Ουν.
Η Ινδία, ωστόσο, εξακολουθεί να κινείται με ισορροπίες, διατηρώντας ανοικτή γραμμή τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με το Πεκίνο.
Η διαδικτυακή σύνοδος
Η σύνοδος των BRICS θα διαρκέσει μόλις δύο ώρες (8 π.μ. ώρα Ουάσιγκτον). Οι τοποθετήσεις των ηγετών θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, με κάθε χώρα να αποφασίζει αν θα τις δημοσιοποιήσει. Δεν θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, γεγονός που δείχνει την πρόθεση για χαμηλό προφίλ, αλλά και τη δυσκολία εξεύρεσης απόλυτης σύγκλισης.
Η απουσία του Μόντι αφήνει ένα «κενό» στο μήνυμα ενότητας, την ώρα που οι BRICS επιχειρούν να εμφανιστούν ως αντίβαρο στον αμερικανικό μονομερή προστατευτισμό.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας