Σε αναβρασμό βρίσκεται το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών καθώς πολλές πόλεις και δημόσιες υπηρεσίες σκοπεύουν να τιμήσουν την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στις 22 Σεπτεμβρίου, αναρτώντας τη σημαία της Παλαιστίνης σε δημαρχεία και άλλα δημόσια κτίρια. Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση Μακρόν – Λεκορνί φαίνεται να θέλει να αποφύγει τέτοιες ενέργειες, με το υπουργείο Εσωτερικών να ζητά από τους νομάρχες να αντιταχθούν σε αυτές, επικαλούμενο την αρχή της ουδετερότητας της δημόσιας υπηρεσίας.
Σύμφωνα με επίσημο τηλεγράφημα που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο σημειώνει ότι η ανάρτηση ξένων σημαιών σε δημόσια κτίρια συνιστά λήψη θέσης σε μια διεθνή σύγκρουση, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Το υπόμνημα προειδοποιεί επίσης για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τη μεταφορά διεθνών συγκρούσεων στο γαλλικό έδαφος, όπως και για πιθανές σοβαρές διαταραχές της δημόσιας τάξης σε τοπικό επίπεδο.
Ο Πρώτος Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, είχε ζητήσει ρητά να αναρτηθεί η παλαιστινιακή σημαία στις 22 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η Γαλλία θα αναγνωρίσει επισήμως το Κράτος της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η ημερομηνία αυτή συμπίπτει ωστόσο και με τη Ρος Ασανά, την εβραϊκή Πρωτοχρονιά, γεγονός που προσθέτει επιπλέον ευαισθησία στο ζήτημα.
Οι δήμαρχοι της Νάντης και του Σεν Ντενί έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να αναρτήσουν την παλαιστινιακή σημαία στα αετώματά τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, «μια τέτοια επίδειξη σημαιών συνιστά λήψη θέσης σε μια διεθνή σύγκρουση» και είναι «παρέμβαση αντίθετη προς το νόμο». Το υπουργείο καλεί τους νομάρχες να ζητήσουν από τους δημάρχους που επιδεικνύουν ξένες σημαίες να τις αφαιρέσουν και, σε περίπτωση άρνησης, να παραπέμψουν την υπόθεση στο διοικητικό δικαστήριο.
Η ένταση αυτή αποτυπώνει τη σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία τοπικών αρχών να εκφράσουν αλληλεγγύη και την προσπάθεια της κεντρικής κυβέρνησης να διαφυλάξει τη νομική ουδετερότητα των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ παράλληλα επισημαίνει τις δυσκολίες που δημιουργεί η ταυτόχρονη διαχείριση διεθνών πολιτικών ζητημάτων και η διατήρηση της δημόσιας τάξης στο εσωτερικό της χώρας.
Πηγή: pagenews.gr