Παρά τις διεθνείς ανησυχίες για επιβράδυνση στα υπεράκτια αιολικά, η Cenergy Holdings βλέπει δύο διαφορετικές πραγματικότητες στις βασικές αγορές της. Στην Ευρώπη, η εικόνα παραμένει θετική, με έργα αξίας άνω των €6 δισ. να αναμένεται να δημοπρατηθούν μέχρι τις αρχές του 2026, τροφοδοτώντας τη ζήτηση για καλώδια που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση και τις ΑΠΕ. Αντίθετα, στις Ηνωμένες Πολιτείες η αγορά των offshore έργων εμφανίζεται «παγωμένη», γεγονός που ωθεί την εταιρεία να επικεντρώσει τη στρατηγική της στα χερσαία καλώδια και στα δίκτυα διανομής.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αλέξανδρος Μπένος, Οικονομικός Διευθυντής της Cenergy Holdings, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου σε αναλυτές, οι ανησυχίες που ακούγονται διεθνώς για κρίση στην αγορά υπεράκτιων αιολικών δεν αντανακλώνται στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «αυτό είναι κάτι που δεν το παρατηρούμε στην Ευρώπη. Τα υπεράκτια αιολικά και οι ΑΠΕ παραμένουν πολύ ισχυρά».
Ο κ. Μπένος ανέδειξε τον ρόλο της Hellenic Cables, η οποία συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά από μεγάλους διαγωνισμούς και συμφωνίες-πλαίσιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκανδιναβία και άλλες αγορές της Ευρώπης. Στους βασικούς πελάτες συγκαταλέγονται κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι και διαχειριστές δικτύων, όπως η RWE, η Scottish Southern Power, η Energinet, η E.ON και η 50Hertz, οι οποίοι συνεχίζουν να προωθούν έργα καίριας σημασίας για την ηλεκτροδότηση της Ευρώπης και την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μέχρι τις αρχές του 2026 αναμένεται να δημοπρατηθούν υπεράκτια έργα συνολικής αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ, ενώ στα χερσαία καλώδια το αντίστοιχο ποσό υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ. Η δυναμική αυτή αποτυπώνεται ήδη και στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών της εταιρείας στον τομέα των καλωδίων, το οποίο, όπως εκτίμησε, «αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους». Στον ευρωπαϊκό χάρτη έργων που παρουσίασε η Cenergy περιλαμβάνονται εμβληματικές συμβάσεις, όπως το Dunkirk Offshore Wind Farm (RTE) στη Γαλλία, η διασύνδεση Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας στην Ελλάδα, αλλά και μεγάλα έργα χαλυβδοσωλήνων, όπως το Liverpool Bay CCS Project στο Ηνωμένο Βασίλειο και το έργο Adriatica της SNAM στην Ιταλία, με σωλήνες κατάλληλους για μεταφορά 100% υδρογόνου.
Ο Αλέξανδρος Μπένος στάθηκε στη γεωγραφική διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της Cenergy. Όπως επισήμανε, οι πωλήσεις παραμένουν διασπαρμένες διεθνώς, με αυξανόμενη βαρύτητα στην Ευρώπη, όπου οι επενδύσεις σε δίκτυα και ΑΠΕ δημιουργούν σταθερή ροή παραγγελιών. Η γεωγραφική αυτή διαφοροποίηση αποτυπώνεται και στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, το οποίο τον Ιούνιο του 2025 διαμορφώθηκε σε 3,33 δισ. ευρώ, παραμένοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Για τον κλάδο των καλωδίων, το ανεκτέλεστο δίνει ορατότητα άνω των τριών ετών, ενώ για τους χαλυβδοσωλήνες φτάνει περίπου τους 18 μήνες. Σύμφωνα πάντως με τον CFO, η σταθερότητα του ανεκτέλεστου αποτελεί ένδειξη της ανθεκτικότητας της εταιρείας και της ικανότητάς της να εξασφαλίζει συμβόλαια μεγάλης διάρκειας, ειδικά στον κλάδο των καλωδίων, που βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης.
Το εργοστάσιο στις ΗΠΑ θα αποφέρει κέρδη
Εκτενή αναφορά έκανε και στις προοπτικές ενίσχυσης των δικτύων διανομής. Όπως σημείωσε, «η παγκόσμια ζήτηση για καλώδια μέσης τάσης θα μπορούσε να φτάσει τα 66 δισ. δολάρια έως το 2030, με ετήσια αύξηση 5%-8%». Από αυτό το ποσό, περίπου 25% αναμένεται να κατευθυνθεί στις ΗΠΑ και 30% στην Ευρώπη, γεγονός που, όπως τόνισε, εξασφαλίζει σημαντική ορατότητα για το νέο εργοστάσιο της Cenergy στις ΗΠΑ, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2027. «Είμαστε βέβαιοι ότι από το 2028 και μετά θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση ώστε να γεμίσει το εργοστάσιο και να αποφέρει κέρδη στον Όμιλο», δήλωσε.
Για το ίδιο το έργο στις ΗΠΑ, ο CFO ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση: «οι εργασίες προχωρούν κανονικά, με τα θεμέλια και τις υποδομές να αναπτύσσονται όπως προβλέπεται». Παράλληλα, η θυγατρική στις ΗΠΑ εστιάζει σε τέσσερις άξονες: πιστοποιήσεις (όπως η UL), συμμετοχή σε διαγωνισμούς και πολυετή συμβόλαια, στελέχωση ομάδων πωλήσεων, μηχανικών και οικονομικών, και τέλος στην ενίσχυση του marketing μέσω παρουσίας σε εκθέσεις και roadshows. Για το 2026, ο CFO προανήγγειλε ότι θα απαιτηθούν περίπου €100 εκατ. για την ολοκλήρωση του εργοστασίου στις ΗΠΑ, ενώ για τις υπόλοιπες μονάδες στην Ελλάδα οι επενδύσεις θα περιοριστούν σε δαπάνες συντήρησης και μικρές βελτιώσεις, της τάξης των €50-65 εκατ. ετησίως.