Γεωπολιτικά

Η Βουλή στο «ναι» για τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» με πυραύλους Cruise άνω των 1.000 χλμ.

Η Βουλή στο «ναι» για τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» με πυραύλους Cruise άνω των 1.000 χλμ.

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Η Βουλή στο «ναι» για τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» με πυραύλους Cruise άνω των 1.000 χλμ.

Στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων η σύμβαση για την τέταρτη FDI του Πολεμικού Ναυτικού – Ο Νίκος Δένδιας μίλησε για «την πιο προηγμένη φρεγάτα στον πλανήτη»

Η ελληνική Βουλή καλείται να εγκρίνει σήμερα την απόκτηση της τέταρτης φρεγάτας τύπου FDI (Belharra), που θα φέρει το όνομα «Θεμιστοκλής», σε μια έκδοση μάλιστα ενισχυμένης ισχύος, Standard 2++. Το πλοίο αυτό αναμένεται να αναβαθμίσει κατακόρυφα τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς θα φέρει –για πρώτη φορά– πυραύλους Cruise νέας γενιάς, με βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, δήλωσε με έμφαση: «Είμαι βέβαιος ότι η Βουλή των Ελλήνων θα στηρίξει την κυβέρνηση στην εθνική ανάγκη να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο το Πολεμικό Ναυτικό».

Η νέα γενιά των Belharra

Ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η φρεγάτα Belharra Standard 2++ ενσωματώνει δέκα κρίσιμες βελτιώσεις σε σχέση με τον προηγούμενο τύπο, αποτέλεσμα τόσο των εμπειριών που αποκόμισαν οι σύμμαχοι σε πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις όσο και της επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Τολμώ να πω με απόλυτη γνώση ότι η φρεγάτα Belharra Standard 2++ είναι σήμερα η πιο προηγμένη φρεγάτα στον πλανήτη», υπογράμμισε ο υπουργός.

Μία από τις σημαντικότερες προσθήκες είναι η δυνατότητα εγκατάστασης του νέου πυραύλου Cruise ELSA (European Long Range Strike Approach), που αναπτύσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα μπορεί να πλήττει στόχους σε αποστάσεις άνω του ενός χιλιομέτρου.

Ο ELSA – η ευρωπαϊκή απάντηση στους Tomahawk και Kalibr

Το πρόγραμμα ELSA στοχεύει να προσφέρει στην Ευρώπη ένα όπλο αντίστοιχο με τους αμερικανικούς Tomahawk και τους ρωσικούς Kalibr. Η τέταρτη ελληνική φρεγάτα θα διαθέτει ήδη εκτοξευτή Sylver 70, ικανό να φιλοξενήσει τόσο τον γαλλικό SCALP Naval (MdCN) όσο και τον νέο ευρωπαϊκό πύραυλο μόλις αυτός ολοκληρωθεί.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα βρίσκεται στην πρωτοπορία των ναυτικών δυνάμεων της Μεσογείου, έχοντας πλοία που μπορούν να εκτελούν επιθέσεις ακριβείας σε στρατηγικό βάθος.

Πολιτική και στρατηγική διάσταση

Η αναβάθμιση του Στόλου με την απόκτηση της τέταρτης FDI εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Η μετατροπή και των τριών ήδη παραγγελθέντων πλοίων στο επίπεδο Standard 2++ σημαίνει ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει έναν ομοιογενή και υπερσύγχρονο στόλο πρώτης γραμμής.

«Είναι μια εθνική αναγκαιότητα, αλλά και μια ισχυρή επένδυση για το μέλλον της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments