Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπάντρ Αμπντελατί δήλωσε ότι τα αραβικά κράτη στηρίζουν την τελευταία πρωτοβουλία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
«Ήταν πολύ, πολύ ενθαρρυντικό», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television την Παρασκευή, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε ο Τραμπ με αξιωματούχους από αραβικές και μουσουλμανικές χώρες νωρίτερα την εβδομάδα. «Είμαστε σε πλήρη υποστήριξη του οράματος και του σχεδίου του Προέδρου Τραμπ».
Παραμένει ασαφές με ποιον τρόπο ο Τραμπ θα πείσει τη Χαμάς να παραδοθεί ή το Ισραήλ να δεχθεί κατάπαυση του πυρός, αν και τη Δευτέρα αναμένεται να συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε την Παρασκευή ότι «φαίνεται πως έχουμε μια συμφωνία για τη Γάζα» η οποία θα «φέρει πίσω τους ομήρους» και θα «τερματίσει τον πόλεμο». Δεν έδωσε ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες ούτε ανέφερε αν Ισραήλ και Χαμάς συμφωνούν.
Ο Αμπντελατί γνωστοποίησε ότι η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη για τη Γάζα μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Στόχος της θα είναι να καθοριστεί η δομή διακυβέρνησης και ασφάλειας στη μεταπολεμική Γάζα, όπου ζουν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι, και να προσελκυστούν πόροι για την ανοικοδόμησή της.
Απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ενδέχεται να αναλάβει σημαντικό ρόλο στη διοίκηση της Γάζας, τονίζοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι θα κυβερνήσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους».
«Η διακυβέρνηση της Γάζας θα ανατεθεί σε μια παλαιστινιακή επιτροπή τεχνοκρατών για μια μεταβατική περίοδο», είπε επίσης από τη Νέα Υόρκη.
Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ διέψευσε τις φήμες ότι η χώρα του ενισχύει στρατιωτικές δυνάμεις στο Σινά, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. «Οι Ισραηλινοί διαδίδουν ισχυρισμούς ότι υπάρχουν στρατιωτικές συγκεντρώσεις στο Σινά. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι ανοησίες. Κάθε μετακίνηση αιγυπτιακών στρατευμάτων και εξοπλισμού γίνεται σε συνεννόηση με το Ισραήλ», είπε.
Μιλώντας για τις σχέσεις Αιγύπτου–Ισραήλ, που έχουν επιβαρυνθεί λόγω του πολέμου στη Γάζα, υπογράμμισε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στη συνθήκη ειρήνης του 1979. «Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα λόγω της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο αστάθειας στην περιοχή. Αλλά στο τέλος τιμούμε τις δεσμεύσεις μας, εφόσον το Ισραήλ τιμά τις δικές του».
Προειδοποίησε ακόμη ότι η Αίγυπτος δεν θα δεχθεί μαζική μετακίνηση αμάχων από τη Γάζα στο έδαφός της, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε, όπως είπε, το τέλος της προοπτικής για παλαιστινιακό κράτος.
«Ας είμαστε σοβαροί», τόνισε. «Δεν υπάρχει ούτε εθελοντικός ούτε εξαναγκαστικός εκτοπισμός. Ο εκτοπισμός είναι εκτοπισμός. Η πρόθεση του Ισραήλ είναι να ξεριζώσει τον λαό από την πατρίδα του».