ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γερμανία: 11,8 δισ. για τη χρηματοδότηση του κλίματος το 2024

Γερμανία: 11,8 δισ. για τη χρηματοδότηση του κλίματος το 2024

Πηγή Φωτογραφίας: freepik//Γερμανία: 11,8 δισ. για τη χρηματοδότηση του κλίματος το 2024

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Από αυτό το ποσό, τα 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό

Η Γερμανία παρείχε ρεκόρ 11,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (13,81 δισεκατομμύρια δολάρια) για διεθνή χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα το 2024, όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα σε κοινή δήλωση τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Διεθνούς Ανάπτυξης της χώρας.

Από αυτό το ποσό, τα 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, πράγμα που σημαίνει ότι η Γερμανία έχει επιτύχει τον διεθνώς συμφωνημένο στόχο παροχής τουλάχιστον 6 δισεκατομμυρίων ευρώ από κρατικούς πόρους για τη διεθνή χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα.

Οι βιομηχανικές χώρες έχουν δεσμευτεί στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 να υποστηρίζουν τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες στην προστασία του κλίματος και στην προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την εφαρμογή μέτρων για την προσαρμογή της γεωργίας στις ξηρασίες και τις πλημμύρες, καθώς και για την προστασία των δασών.

Γερμανία: Άγνωστοι έκλεψαν 50 χιλιόμετρα καλωδίων από φωτοβολταϊκό

Πρόσφατα, άγνωστοι δράστες έκλεψαν 50 χιλιόμετρα καλωδίων από περιφραγμένο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Άορν-Μπερόλτσχαϊμ, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη της νότιας Γερμανίας. Όπως αναφέρει το pv magazine, πρόκειται για κλοπή που αφορά περίπου έναν τόνο υλικού, το οποίο δεν θα μπορούσε να απομακρυνθεί διακριτικά. Η αστυνομία εκτίμησε την αξία στα περίπου 100.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι το κόστος επισκευής πιθανότατα θα είναι ακόμη υψηλότερο.

Οι κλέφτες πρέπει να χρησιμοποίησαν ένα ή περισσότερα φορτηγά. Το περιστατικό σημειώθηκε μεταξύ 2 μ.μ. (ώρα Γερμανίας) στις 17 Σεπτεμβρίου και 7 π.μ. στις 18 Σεπτεμβρίου. Το αστυνομικό τμήμα του Λάουδα-Κένιγκσχοφεν ζήτησε πληροφορίες από οποιονδήποτε παρατήρησε ύποπτη δραστηριότητα κοντά στον χώρο.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Άορν-Μπερόλτσχαϊμ έχει ισχύ 11 MW. Όταν τέθηκε σε λειτουργία το 2010, ήταν από τα μεγαλύτερα συστήματα επί εδάφους στη Γερμανία. Ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Südwestrundfunk ανέφερε ότι οι κλοπές καλωδίων στην περιοχή παρουσιάζουν αύξηση. Τον Ιούλιο, καλώδια χαλκού αξίας 200.000 ευρώ εκλάπησαν από μεγάλο εργοτάξιο στην περιοχή του Χάιλμπρον. Στην Ισπανία, η αστυνομία εξάρθρωσε την άνοιξη μια ομάδα που ειδικευόταν στις κλοπές χαλκού από φωτοβολταϊκά συστήματα στην Ανδαλουσία και την Εξτρεμαδούρα. Συνελήφθησαν συνολικά 23 άτομα.

Οι κλοπές καλωδίων με σκοπό την ανάκτηση χαλκού έχουν εξελιχθεί σε ένα αυξανόμενο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς. Ο χαλκός, λόγω της υψηλής αγοραστικής του αξίας και της μεγάλης ζήτησης στη βιομηχανία ενέργειας και τεχνολογίας, αποτελεί βασικό στόχο για οργανωμένα κυκλώματα αλλά και μεμονωμένους δράστες. Οι υποδομές που πλήττονται περισσότερο είναι τα φωτοβολταϊκά πάρκα, τα εργοτάξια, τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και οι σιδηροδρομικές γραμμές, με αποτέλεσμα όχι μόνο οικονομικές απώλειες αλλά και σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία ζωτικών υπηρεσιών.

Η ανακύκλωση του χαλκού από κλεμμένα καλώδια αποφέρει σημαντικά κέρδη στη μαύρη αγορά, όμως οι συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες. Οι κλοπές προκαλούν ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, καθυστερήσεις σε έργα και διακοπές στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, οι αρχές δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, καθώς η μεταπώληση του χαλκού είναι δύσκολο να εντοπιστεί όταν διοχετεύεται σε δίκτυα ανακύκλωσης. Έτσι, οι κλοπές χαλκού δεν αποτελούν μόνο ζήτημα ασφάλειας και οικονομίας, αλλά και πρόκληση για την ενεργειακή σταθερότητα και την προστασία κρίσιμων υποδομών.

Πηγή: pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Latest News

08.07.2026 | 23:40

Χέιζ-Ντέιβις σε Σορτς: «Να θυμάσαι ποιος είσαι» μετά τη μεταγραφή στη Βαλένθια

08.07.2026 | 23:30

Έντι Ράμα: Έδωσε 4 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό για τη συναυλία του Κάνιε Γουέστ στα Τίρανα

08.07.2026 | 23:05

Πλεύρης: Η νομική καθοδήγηση να γίνεται μόνο από τους δικηγόρους και όχι από τρίτους φορείς

08.07.2026 | 22:41

Ερντογάν μετά τη σύνοδο ΝΑΤΟ: Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έπρεπε να πέσει σε τέτοιο λάθος

08.07.2026 | 22:40

Συμμετοχή του Σταύρου Καλαφάτη στην Άτυπη Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε.

08.07.2026 | 22:30

Αδωνις - Πολάκης Όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα, αρχίζουν οι κραυγές

08.07.2026 | 22:20

Κεραμέως: Πρόσθετοι ωφελούμενοι από τη ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας

08.07.2026 | 22:00

Μελόνι: «Η άμυνα δεν θα υπαγορευθεί από κανέναν» – Η Ρώμη στηρίζει το ΝΑΤΟ, αλλά κρατά το τιμόνι των αποφάσεων

08.07.2026 | 19:21

Ο Γιώργος Λιάγκας έριξε τη «βόμβα» για τη νέα σεζόν – Τι αποκάλυψε [vid]

08.07.2026 | 16:35

Μαζωνάκης: "Ήμουν η χαρά του Δρομοκαΐτειου" - Η εξομολόγηση για τον εγκλεισμό και τη διαμάχη με την οικογένεια

08.07.2026 | 14:50

Η Σίσσυ Χρηστίδου «αναστάτωσε» την Πάτμο – Οι φωτογραφίες με μαγιό που έκλεψαν τις εντυπώσεις [pics]

08.07.2026 | 12:59

Ιωάννα Πηλιχού: Περιγράφει τις εφιαλτικές στιγμές με γιατρό – «Πήδηξα πάνω από δύο κρεβάτια»

08.07.2026 | 10:47

Νίκος Οικονομόπουλος: Η στιγμή που πέταξε εκνευρισμένος τα ακουστικά του στη συναυλία [vid]

08.07.2026 | 09:48

Πάνος Τελάλης: Έγινε μάγειρας... κατά τύχη – Αυτό θα κάνει με τα 100.000 ευρώ [vid]

07.07.2026 | 20:57

Καίτη Φίνου: Η στιγμή που εμφανίστηκε με κομπινεζόν στη σκηνή – «Περίμενα να γελάσουν» [vid]

07.07.2026 | 19:40

Έξαλλη η Αλεξανδράκη με μοντέλα σε επίδειξη μόδας: Ήθελα να ανέβω στην πασαρέλα και να τις χαστουκίσω

08.07.2026 | 20:00

Ερντογάν στο ΝΑΤΟ: Ζητά άρση των περιορισμών στην τουρκική αμυντική βιομηχανία – Στόχος η επιστροφή στο δυτικό αμυντικό οικοσύστημα

08.07.2026 | 19:26

Τραμπ: «Η εκεχειρία με το Ιράν τελείωσε» – Νέα απειλή αμερικανικών πληγμάτων, στο επίκεντρο ξανά το Ορμούζ

08.07.2026 | 17:00

Τραμπ κατά Σάντσεθ: Το εμπόριο γίνεται όπλο – Νέα στρατηγική πίεσης προς την Ευρώπη

08.07.2026 | 13:18

ΗΠΑ–Ιράν: Η εκεχειρία καταρρέει; Ο Τραμπ «κόβει» το ιρανικό πετρέλαιο και το Ορμούζ φλέγεται

08.07.2026 | 07:00

Νετανιάχου κατά F-35 στην Τουρκία: «Το είπα πολλές φορές στον Τραμπ – Απειλεί την Ελλάδα, κατέχει την Κύπρο και θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ»

08.07.2026 | 04:42

Κίνα: Σκληρή απάντηση στις απειλές Κατς κατά Ιρανών ηγετών

07.07.2026 | 21:00

O Ρούτε δεν μίλησε σε κυβερνήσεις – Μηνύματα σε Defence Tech

07.07.2026 | 20:00

Τραμπ: Πυρά κατά συμμάχων και υποσχέσεις στην Τουρκία

Θαλάσσιοι καύσωνες: Η «σιωπηλή» απειλή που ζεσταίνει τις θάλασσες και αλλάζει το κλίμα

Οι θαλάσσιοι καύσωνες είναι παρατεταμένες περίοδοι ασυνήθιστα υψηλής θερμοκρασίας στη θάλασσα και μπορούν να επηρεάσουν οικοσυστήματα, αλιεία, τουρισμό, καιρικά φαινόμενα και παράκτιες περιοχές.

Θαλάσσιοι καύσωνες: Η «σιωπηλή» απειλή που ζεσταίνει τις θάλασσες και αλλάζει το κλίμα

ΡΑΑΕΥ: Το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ύδατα στο επίκεντρο τεχνικής συνάντησης στην Αθήνα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Ιουνίου 2026 στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα διήμερη τεχνική συνάντηση του Κλάδου Υδάτων της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με αντικείμενο το ρυθμιστικό πλαίσιο στον τομέα των υδάτων το οποίο περιλαμβάνει την πιστοποίηση, τη διαχειριστική επάρκεια και τον στρατηγικό σχεδιασμό.

ΡΑΑΕΥ: Το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ύδατα στο επίκεντρο τεχνικής συνάντησης στην Αθήνα

Copernicus: Νέο ρεκόρ υπερθέρμανσης των ωκεανών τον Ιούνιο

Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών έφτασε σε ιστορικά επίπεδα τον Ιούνιο, με το El Niño και την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή να ενισχύουν την ανησυχία των επιστημόνων.

Copernicus: Νέο ρεκόρ υπερθέρμανσης των ωκεανών τον Ιούνιο

«15 εκατ. ευρώ στα νησιά για το νερό»: Η κυβέρνηση ανοίγει μέτωπο κατά της λειψυδρίας

Δέκα έργα σε εννέα νησιωτικούς δήμους ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ – Αφαλατώσεις, νέα δίκτυα και δεξαμενές απέναντι στην αυξανόμενη πίεση των υδάτινων πόρων

«15 εκατ. ευρώ στα νησιά για το νερό»: Η κυβέρνηση ανοίγει μέτωπο κατά της λειψυδρίας

Χιλιάδες νεογέννητες φώκιες πέθαναν κοντά στην Ανταρκτική

Πάνω από 13.000 νεογέννητες φώκιες, πιγκουίνοι και θαλασσοπούλια χάθηκαν σε μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές των τελευταίων ετών στην περιοχή

Χιλιάδες νεογέννητες φώκιες πέθαναν κοντά στην Ανταρκτική

Τροπική καταιγίδα Άρθουρ: Συναγερμός στις ΗΠΑ για επικίνδυνες πλημμύρες

Η πρώτη ονομασμένη καταιγίδα της περιόδου κυκλώνων στον Ατλαντικό για το 2026 απειλεί το Τέξας και τις νοτιοανατολικές πολιτείες με έντονες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα

Τροπική καταιγίδα Άρθουρ: Συναγερμός στις ΗΠΑ για επικίνδυνες πλημμύρες

15χρονος κατασκεύασε βιονική «ρομπότ χελώνα» που εντοπίζει λεύκανση κοραλλιών και μικροπλαστικά

Ένας μαθητής από τον Καναδά δημιούργησε ένα πρωτοποριακό υποβρύχιο ρομπότ που κινείται όπως οι θαλάσσιες χελώνες και μπορεί να παρακολουθεί την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

15χρονος κατασκεύασε βιονική «ρομπότ χελώνα» που εντοπίζει λεύκανση κοραλλιών και μικροπλαστικά

Ολική έκλειψη Ηλίου τον Αύγουστο: Το σπάνιο φαινόμενο που θα μαγέψει εκατομμύρια

Στις 12 Αυγούστου η πρώτη ολική έκλειψη Ηλίου μετά από περισσότερο από δύο χρόνια – Ποιες χώρες θα έχουν την ευκαιρία να τη θαυμάσουν

Ολική έκλειψη Ηλίου τον Αύγουστο: Το σπάνιο φαινόμενο που θα μαγέψει εκατομμύρια