Πολιτική

Τσιάρας: Τον Νοέμβριο η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης για τους αγρότες [vid]

Τσιάρας: Τον Νοέμβριο η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης για τους αγρότες [vid]
"Κανείς δεν μπορεί με όσα έχουν εξελιχθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ να θέσει σε διακινδύνευση τη ροή των ευρωπαϊκών πόρων" τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, παραδέχτηκε ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων προς τους αγρότες, εξηγώντας ότι οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται στην ανάγκη διασφάλισης της ορθής ροής των ευρωπαϊκών πόρων. Όπως τόνισε, «κανείς δεν μπορεί με όσα έχουν εξελιχθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ να θέσει σε διακινδύνευση τη ροή των ευρωπαϊκών πόρων». Ο υπουργός υπενθύμισε ότι από τις 4 Αυγούστου υπάρχει επιστολή της Κομισιόν που ορίζει την ακριβή διαδικασία για την πληρωμή των ευρωπαϊκών πόρων, με την υποχρέωση να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι πριν από κάθε εκταμίευση.

Ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγών βρίσκεται σε πρόβλημα λόγω των καθυστερήσεων, αλλά προειδοποίησε ότι το πρόβλημα θα ήταν μεγαλύτερο εάν σταματούσε η ροή των ευρωπαϊκών πόρων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα, ενώ με την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ από την αρχή του 2026, σύμφωνα με τον υπουργό, θα έχουν επιλυθεί όλα τα επιμέρους ζητήματα.

Όσον αφορά την πληρωμή της βασικής ενίσχυσης, τόνισε ότι η πρώτη καταβολή δινόταν κατ’ έθιμο στις 30 Οκτωβρίου, αλλά η παράταση για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ δημιούργησε καθυστερήσεις. Ωστόσο, οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει, και η κυβέρνηση εκτιμά ότι μέσα στον Νοέμβριο θα καταβληθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στους παραγωγούς.

Σε σχέση με την ευλογιά των αιγοπροβάτων, ο υπουργός επισήμανε ότι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση της νόσου είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και ότι η ΕΕ καθορίζει συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν. Τόνισε ότι η Ελλάδα παρέχει τη μεγαλύτερη αποζημίωση ανά θανατωθέν ζώο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να περιοριστεί η οικονομική ζημία των παραγωγών.

Ο Κώστας Τσιάρας πρόσθεσε ότι έχει δημιουργηθεί task force για την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων σε συνεργασία με τους περιφερειάρχες, ώστε να αποφευχθεί η εφαρμογή lockdown. Παράλληλα, υπάρχει συζήτηση για τη χρήση του εμβολίου, καθώς οι δύο κτηνιατρικές σχολές στην Ελλάδα εμφανίζονται πλήρως αντίθετες ως προς την εφαρμογή του.

Με αυτά τα μέτρα, όπως τόνισε ο υπουργός, η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει τόσο την προστασία των αγροτών και των ζώων όσο και τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών πόρων που αποτελούν ζωτικό κομμάτι της αγροτικής πολιτικής.

Πηγή: pagenews.gr