Αν μόνο ο Προϋπολογισμός και τα δημόσια οικονομικά (καλπάζον χρέος) είναι η αιτία που τα πλήθη κατέκλυσαν τους δρόμους της Γαλλίας για να ρίξουν και τη νέα κυβέρνηση Λεκορνί, εκδιώχνοντας έτσι και τον Μακρόν από την προεδρία, τότε η συνέντευξη που δημοσίευσε η Corriere della Sera είναι επίκαιρη. Το ιταλικό μέσο συνομίλησε με τον νεαρό οικονομολόγο Γκαμπριέλ Ζουκμάν, πνευματικό τέκνο του Τομά Πικετί και εισηγητή «σοσιαλιστικής» πρότασης περί επιβολής φόρου 2% στο μεγάλο κεφάλαιο, τουτέστιν σε 1.800 άτομα με περιουσία μεγαλύτερη των 100 εκατ. ευρώ.
Η Corriere σημείωσε ότι τον λεγόμενο «φόρο Ζουκμάν» τον υποστηρίζει και ο νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και ότι από πλευράς των υπερπλουσίων εξανέστη δημοσίως ο Μπερνάρ Αρνό, του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH, λέγοντας ότι «ο Ζουκμάν θέλει να καταστρέψει τη φιλελεύθερη οικονομία». Οπωσδήποτε «το ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της γαλλικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής αυτές τις ημέρες, αφού η Γαλλία, αναζητώντας την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος, έφθασε στην ουσία του ζητήματος, δηλαδή αν θα φορολογήσει ή όχι τους Κροίσους της».
lekorni makron
Ο Ζουκμάν είπε ότι η πρότασή του συζητείται πολύ επειδή «αγγίζει την καρδιά του κοινωνικού συμβολαίου» και παρατήρησε ότι η τάση διεύρυνσης της ανισότητας είναι διεθνές φαινόμενο μεν, όμως στη Γαλλία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. «Στις ΗΠΑ ο πλούτος των 400 μεγαλύτερων περιουσιών ισοδυναμεί με το 20% του ΑΕΠ, αλλά στη Γαλλία αντιπροσωπεύει το 40% του ΑΕΠ. Οι δισεκατομμυριούχοι μας είναι ιδιαίτερα εύποροι και πληρώνουν ελάχιστο φόρο, μικρότερο σε σύγκριση με τις ΗΠΑ». Φυσικά, συνέδεσε την πρότασή του με το δημόσιο χρέος, υπονοώντας ότι αν αυτό δεν υπήρχε, δεν θα υπήρχε και η συγκεκριμένη πρότασή του. Ο Ζουκμάν ισχυρίστηκε ότι η πρότασή του είναι «ήπια» και διορθώνει «μια ανωμαλία» του συστήματος, την οποία ο ίδιος προσδιόρισε ως φορολογική και μόνο.
«Οι μεγιστάνες δεν θα πληρώσουν περισσότερα από τον λαό, αφού στην πραγματικότητα σήμερα πληρώνουν πολύ λιγότερο φόρο από τον υπόλοιπο πληθυσμό, μάλιστα συχνά τους χρεώνεται μηδενικός ή σχεδόν μηδενικός φόρος». Υποτίθεται ότι με την εφαρμογή αυτού του μέτρου θα αποδοθούν στο γαλλικό κράτος έως και 20 δισ. ευρώ (0,7 του ΑΕΠ), ενώ η κυβέρνηση υποδεικνύει ως απαραίτητο για το ασφαλές πέρασμα του δημοσιονομικού κάβου το ποσόν των 40 δισ. ευρώ. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Η Corriere είπε στον συνομιλητή της ότι η πρότασή του «υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων, τόσο στην Αριστερά όσο και στη Δεξιά» και τον ρώτησε ευθέως «αν είναι αριστερός». Ο Ζουκμάν απάντησε έμμεσα, υποδεικνύοντας ότι το σύστημα δεν έχει αδιέξοδα ή αναστολές προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευσή του: «Δεν ήμουν ποτέ μέλος κάποιου κόμματος. Είμαι ερευνητής κοινωνικών επιστημών και νομίζω ότι είναι μέρος της δουλειάς μου να κομίζω προτάσεις στη δημόσια συζήτηση και να δείχνω το εύρος των δυνατοτήτων [του συστήματος]. Υπάρχουν πάρα πολλές πολιτικές για να διαλέξετε. Πάντα υπάρχει εναλλακτική λύση».
Οι επικριτές του, ωστόσο, φαίνεται να είναι πεπεισμένοι για το αντίθετο, σχολίασε η Corriere και έγραψε ότι διάφοροι συντηρητικοί πολιτικοί και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της εργοδοσίας, όπως και ο πρώην επίτροπος της Κομισιόν, Τιερί Μπρετόν, χαρακτήρισαν την πρόταση του Ζουκμάν από «τρελή» μέχρι… «κομμουνιστική». Εκείνος τους απάντησε πολιτικά: «Ο Αρνό και οι υπόλοιποι επινοούν κατηγορίες. Το να μιλάμε για κομμουνισμό είναι γελοίο. Τα τελευταία 30 χρόνια η αύξηση των περιουσιών των Κροίσων είναι 10% κατ’ έτος. Η φορολόγησή τους με 2% σημαίνει ότι οι περιουσίες του θα αυξηθούν κατά 8% αντί για 10%, κάτι που βρίσκω αποδεκτό».
Είναι ο καπιταλισμός, ανόητοι…
Με την ευκαιρία, ο Ζουκμάν έκανε μικρή ιστορική αναδρομή στις μετεξελίξεις του καπιταλισμού μέσα στον 20ό αιώνα, εν είδει συνοπτικού μαθήματος προς τους ανίδεους από πολιτική καπιταλιστές. Είπε, λοιπόν, ότι κάποτε η εισαγωγή του φόρου εισοδήματος πανικόβαλε τους καπιταλιστές της εποχής, όμως η υιοθέτησή του, το 1914, δεκαπλασίασε την παραγωγικότητα, επέτρεψε τη χρηματοδότηση του κράτους πρόνοιας, την κρατική εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, μα προπάντων την ανάπτυξη των υποδομών που αποτέλεσαν και αποτελούν την πραγματική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, αφού διευκολύνουν τη διακίνηση των προϊόντων και, φυσικά, πολλαπλασιάζουν τα κέρδη των καπιταλιστών.
Τέλος, ο Ζουκμάν χαρακτήρισε «ανοησίες» τις αιτιάσεις του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού (προκάτοχος του Λεκορνί), ο οποίος δήλωσε ότι άμεση συνέπεια της εφαρμογής φόρου 2% στους Κροίσους θα είναι «η μετανάστευσή τους» σε φιλικότερα περιβάλλοντα. Είπε ο Ζουκμάν: «Κάποιος που θα πάει στις Βρυξέλλες, στη Γενεύη ή στο Μιλάνο, δεν έχει σημασία πού, θα συνεχίζει να πληρώνει αυτόν τον φόρο στη Γαλλία. Μπορεί να πάει όπου θέλει, όμως θα πληρώνει αυτό το ποσό στη Γαλλία».
Πηγή: pagenews.gr