Κόσμος

Σκληρή γλώσσα Βατικανού κατά Ισραήλ

Σκληρή γλώσσα Βατικανού κατά Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: getours.com//Σκληρή γλώσσα Βατικανού κατά Ισραήλ

Καρδινάλιος Parolin: «Ο ισραηλινός στρατός πλήττει έναν σχεδόν ανυπεράσπιστο πληθυσμό»

Σε μια από τις πλέον αιχμηρές παρεμβάσεις της Καθολικής Εκκλησίας από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο καρδινάλιος Pietro Parolin, κορυφαίος διπλωμάτης του Βατικανού, καταφέρθηκε με σπάνιας οξύτητας φρασεολογίακατά της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο καρδινάλιος χαρακτήρισε τις επιθέσεις εκείνης της ημέρας ως «απάνθρωπες και αδικαιολόγητες», καλώντας τη Χαμάς να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των εναπομεινάντων ομήρων. Ωστόσο, έστρεψε με ιδιαίτερη έμφαση τα βέλη του προς την ισραηλινή πλευρά, επικρίνοντας την «παρατεταμένη σφαγή» και την έλλειψη σεβασμού στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Ο πόλεμος που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός για την εξάλειψη της Χαμάς αγνοεί το γεγονός ότι πλήττει έναν σχεδόν ανυπεράσπιστο πληθυσμό, ήδη στα όρια της επιβίωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Parolin.

Παρότι δεν πρόκειται για επίσημη δήλωση του ίδιου του Πάπα Λέοντα ΙΔ’, η τοποθέτηση του Parolin θεωρείται κλιμάκωση της διπλωματικής ρητορικής του Βατικανού, το οποίο υπό την ηγεσία του σημερινού Πάπα έχει υιοθετήσει σαφώς αυστηρότερη στάση έναντι της ισραηλινής στρατηγικής.

Απογοήτευση για τη διεθνή αδράνεια

Ο καρδινάλιος Parolin εξέφρασε επίσης βαθιά απογοήτευση για τη στάση της διεθνούς κοινότητας, υπογραμμίζοντας την αδυναμία λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του Βατικανού υπέρ μιας άμεσης παύσης των εχθροπραξιών και της ανεμπόδιστης εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειαςστην περιοχή.

«Το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα είναι θεμιτό, όμως πρέπει να ασκείται με σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας», τόνισε ο καρδινάλιος.

Αντίδραση Ισραήλ

Η ισραηλινή πρεσβεία στο Βατικανό απάντησε στις δηλώσεις Parolin, σημειώνοντας ότι ήταν μεν «καλοπροαίρετες», αλλά έδιναν υπερβολική έμφαση στην κριτική κατά του Ισραήλ, παραβλέποντας, όπως υποστήριξε, την εμμονή της Χαμάς στη βία και την άρνησή της να απελευθερώσει τους ομήρους.

Μαύρος απολογισμός

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, πάνω από 67.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δραματική, με εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση και την πλειοψηφία του πληθυσμού να ζει χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες επιβίωσης

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments