ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ & ΑΝΘΡΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Το σχέδιο της Κομισιόν για τον χάλυβα – Διπλασιασμός δασμών και μείωση εισαγωγών

Το σχέδιο της Κομισιόν για τον χάλυβα – Διπλασιασμός δασμών και μείωση εισαγωγών
Οι Βρυξέλλες επιταχύνουν τα μέτρα προστασίας της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας – Αντιδράσεις από το Λονδίνο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νέο, αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας του ευρωπαϊκού τομέα χάλυβα, προτείνοντας διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές εκτός ποσοστώσεων και δραστική μείωση των αδασμολόγητων εισαγωγών. Το σχέδιο εντάσσεται στη στρατηγική της ΕΕ για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας μιας βιομηχανίας κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση και την οικονομική ασφάλεια της Ένωσης.

Η πρόταση, που υλοποιεί τις δεσμεύσεις του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τον χάλυβα και τα μέταλλα, προβλέπει την εφαρμογή των μέτρων το αργότερο έως την 1η Ιουλίου 2026.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε:

«Ένας ισχυρός, απαλλαγμένος από ανθρακούχες εκπομπές τομέας χάλυβα είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα, την οικονομική ασφάλεια και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. Η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα βλάπτει τη βιομηχανία μας. Πρέπει να δράσουμε τώρα».

Κάλεσε παράλληλα το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν «γρήγορα» το νέο πλαίσιο, ώστε να τεθεί σε ισχύ χωρίς καθυστέρηση.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου
  • Περιορισμός των αδασμολόγητων εισαγωγών σε 18,3 εκατομμύρια τόνους ετησίως, δηλαδή μείωση κατά 47% σε σχέση με τις ποσοστώσεις του 2024.

  • Διπλασιασμός του δασμού εκτός ποσόστωσης στο 50% (από 25% που ισχύει σήμερα).

  • Ενίσχυση της ιχνηλασιμότητας μέσω απαίτησης τήγματος και χυσίματος για κάθε παρτίδα χάλυβα, ώστε να αποτρέπεται η καταστρατήγηση των κανόνων.

  • Εξαιρέσεις για τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, λόγω συμμετοχής τους στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

  • Ειδική μέριμνα για την Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες ασφάλειας.

Η νέα πρόταση θα αντικαταστήσει το ισχύον μέτρο διασφάλισης για τον χάλυβα, το οποίο λήγει τον Ιούνιο του 2026. Στόχος είναι να δοθεί μόνιμη και ισχυρή προστασία στον ευρωπαϊκό κλάδο, στηρίζοντας παράλληλα την απανθρακοποίηση της παραγωγής και τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Διεθνής διάσταση και συμμόρφωση με τον ΠΟΕ

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, κυρίως λόγω της υπερπαραγωγής από την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες.
Η πρόταση είναι πλήρως συμβατή με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ενώ οι Βρυξέλλες προτίθενται να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου XXVIII της ΓΣΔΕ, ώστε να προσαρμόσουν τις δασμολογικές ποσοστώσεις και να προσφέρουν ειδικές κατανομές ανά χώρα.

Παράλληλα, η ΕΕ καλεί τις χώρες που συμμερίζονται παρόμοιες ανησυχίες να συνεργαστούν για τη δημιουργία ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού και τη μεγαλύτερη αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές, προστατεύοντας παράλληλα τα στρατηγικά της συμφέροντα.

Αντιδράσεις από το Λονδίνο

Η πρόταση της Κομισιόν προκάλεσε ανησυχία στη Βρετανία, με την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ να ζητά «κατεπειγόντως διευκρινίσεις» για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα.

Η βρετανική χαλυβουργία προειδοποίησε ότι οι νέοι δασμοί της ΕΕ θα μπορούσαν να αποτελέσουν «υπαρξιακή απειλή» για τον κλάδο, επηρεάζοντας άμεσα τις εξαγωγές της προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Ο πρωθυπουργός Στάρμερ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία, περιορίστηκε να δηλώσει:

«Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά θα σας πω ξεκάθαρα ότι, όπως θα αναμένατε, το συζητάμε με την ΕΕ και τις ΗΠΑ».

Η Βρετανία, η οποία καταβάλει σήμερα δασμούς 25% για τον χάλυβα που εξάγει στις ΗΠΑ, επιδιώκει μείωση στο 0%, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε υπογραφεί με την κυβέρνηση Τραμπ το 2024.

Ο υπουργός Βιομηχανίας Κρις ΜακΝτόναλντ τόνισε πως το Λονδίνο «πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» να δώσει άμεσα απαντήσεις για τις επιπτώσεις του σχεδίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκφράζοντας φόβους ότι οι νέοι ευρωπαϊκοί δασμοί θα πλήξουν τη βρετανική παραγωγή περισσότερο ακόμη και από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.

Το επόμενο βήμα

Η πρόταση θα εξεταστεί από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντός των επόμενων μηνών. Εφόσον εγκριθεί, η νέα δασμολογική πολιτική θα τεθεί σε ισχύ σταδιακά από τις αρχές του 2026, μετατρέποντας τον ευρωπαϊκό χάλυβα σε έναν από τους πιο προστατευμένους και “πράσινους” κλάδους της ηπείρου.

Πηγή:Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο