Δυτικές και αραβικές χώρες διοργανώνουν αύριο στο Παρίσι σύνοδο για τη Γάζα, με στόχο τη συζήτηση του μεταπολεμικού σχεδίου για τον θύλακα. Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ενώ σύμφωνα με το Reuters, θα παραστούν επίσης εκπρόσωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιορδανία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδονησία, την Τουρκία και τον Καναδά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνοδος θα επικεντρωθεί στην ειρηνευτική μετάβαση της Γάζας, την εφαρμογή του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στην αξιολόγηση των συνεισφορών που μπορούν να προσφέρουν οι συμμετέχουσες χώρες για την ανοικοδόμηση του θύλακα.
Στόχοι της Συνόδου
Το επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνει την ανθρωπιστική βοήθεια, τον αφοπλισμό της Χαμάς και την υποστήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής και των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Ένα σημείωμα που στάλθηκε στους αντιπροσώπους τονίζει ότι η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών εξαρτάται από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στην Αίγυπτο, ενώ Ευρωπαίοι και αραβικοί εκπρόσωποι τονίζουν τη σημασία της παρουσίας των ΗΠΑ για την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου.
Ιταλικές διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι η υποστήριξη του σχεδίου Τραμπ θεωρείται «το μόνο δυνατό» για να διασφαλιστεί σταθερότητα στην περιοχή.
Παράλληλες διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο
Η σύνοδος στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς στην Αίγυπτο, που συνεχίζονται για τρίτη ημέρα. Στις συνομιλίες συμμετέχουν οι ειδικοί απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ και ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, με ισχυρή εντολή να τερματιστεί η στρατιωτική σύγκρουση.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, προσκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να παραστεί στην υπογραφή μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, τονίζοντας ότι η αμερικανική στήριξη είναι καθοριστική για την επίτευξη ειρήνης.
Διεθνής συντονισμός για τη Γάζα
Γαλλικές διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν ενημερωθεί για τα σχέδια της συνόδου, ενώ οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τον τρόπο συντονισμού δράσεων για την ανοικοδόμηση, την ανθρωπιστική βοήθεια και τη σταθεροποίηση της περιοχής. Η σύνοδος στο Παρίσι θεωρείται κομβική για τη χάραξη του μεταπολεμικού τοπίου στη Γάζα, ενισχύοντας τη συνεργασία Δύσης και αραβικών χωρών.
Οι εξελίξεις αναμένονται να καθορίσουν τη στρατηγική και τους πόρους που θα διατεθούν για τον θύλακα, σε μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή.
Πηγή: pagenews.gr