Γάζα: Η Σύνοδος της Σαρμ ελ Σέιχ που Μπορεί να Αλλάξει την Ιστορία της Μέσης Ανατολής

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Γάζα: Η Σύνοδος της Σαρμ ελ Σέιχ που Μπορεί να Αλλάξει την Ιστορία της Μέσης Ανατολής
Σήμερα πραγματοποιείται η κρίσιμη «σύνοδος ειρήνης» για τη Γάζα στη λουτρόπολη Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, με συμπροεδρεύοντες τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Στο τραπέζι βρίσκονται οι ηγέτες 20 και πλέον χωρών, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, ενώ το παρών θα δώσει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Η σύνοδος πραγματοποιείται μετά την πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή προχθές Παρασκευή, και έχει στόχο την οριστικοποίηση ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που υπέστη πελώρια καταστροφή μετά από δύο χρόνια συγκρούσεων.
Το Σχέδιο των ΗΠΑ και οι Διεθνείς Διακυβεύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ προτείνουν τη δημιουργία «παλαιστινιακής επιτροπής», τεχνοκρατικής και απολιτικής, υπό την επίβλεψη ενός διεθνούς οργάνου μετάβασης με επικεφαλής τον ίδιο τον Τραμπ. Το σχέδιο προβλέπει επίσης:
- Μεταγενέστερη φάση κατά την οποία η Χαμάς δεν θα ασκεί πλέον την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.
- Καταστροφή του οπλοστασίου της Χαμάς, παρότι η οργάνωση μέχρι στιγμής αποκλείει τον αφοπλισμό.
- Απελευθέρωση όλων των ομήρων με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, Αιγύπτου, Κατάρ και πιθανώς Τουρκίας.
- Πλήρη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας και ανοικοδόμηση της Γάζας.
Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τις νίκες του Ισραήλ ως «τεράστιες» αλλά προειδοποίησε πως «ο αγώνας δεν τελείωσε», ενώ ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Ο πόλεμος τελείωσε. Το καταλαβαίνετε αυτό;».
Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Συμμετοχή
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη σύνοδο μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα, ενισχύοντας την ελληνική διπλωματική παρουσία σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Μέση Ανατολή. Η συμμετοχή της Ελλάδας καταδεικνύει τη διεθνή στήριξη της ΕΕ στο σχέδιο ειρήνης και την προσπάθεια για πολιτική και ανθρωπιστική σταθερότητα στην περιοχή.
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν θα συζητήσει με τους ευρωπαίους εταίρους τα επόμενα βήματα της εφαρμογής του σχεδίου Τραμπ, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Στάρμερ θα παραστεί στην τελετή υπογραφής, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «ιστορική καμπή για την περιοχή».
Διπλωματικά Αποκλεισμοί και Προκλήσεις
Στη σύνοδο δεν θα συμμετάσχει ούτε αντιπρόσωπος της Χαμάς ούτε Ιρανός αξιωματούχος, γεγονός που υπογραμμίζει τις πολύπλοκες γεωπολιτικές ισορροπίες. Παράλληλα, η πρόταση των ΗΠΑ για αποχώρηση της Χαμάς από την εξουσία αποτελεί σημείο έντονων διαφωνιών και πιθανών μελλοντικών συγκρούσεων.
Η σύνοδος αποτελεί δοκιμασία για τη διεθνή διπλωματία, καθώς η εφαρμογή των αποφάσεων απαιτεί συνεργασία ΗΠΑ, Αιγύπτου, Κατάρ, Τουρκίας και ευρωπαϊκών δυνάμεων, ενώ παράλληλα η σταθερότητα της περιοχής εξαρτάται από την ικανότητα να ισορροπηθούν οι στρατηγικές επιδιώξεις και οι ανθρωπιστικές ανάγκες.
Η Μέση Ανατολή σε Σημείο Καμπής
Η σύνοδος της Σαρμ ελ Σέιχ μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής ειρήνης στη Γάζα, εάν εφαρμοστεί αποτελεσματικά το σχέδιο Τραμπ, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν τεράστιες. Η συμμετοχή ηγετών όπως Μητσοτάκης, Μακρόν, Στάρμερ, Κόστα και Ερντογάν καταδεικνύει την κρίσιμη σημασία της διεθνούς συνεργασίας.
Η ειρήνη στη Γάζα εξαρτάται από την ικανότητα των διεθνών δυνάμεων να συνδυάσουν πολιτική βούληση, ανθρωπιστική δράση και στρατηγικό σχεδιασμό, ενώ η περιοχή παραμένει στο σταυροδρόμι γεωπολιτικών συμφερόντων.
“Η εφαρμογή του σχεδίου θα κρίνει όχι μόνο την ειρήνη στη Γάζα αλλά και το μέλλον της Μέσης Ανατολής”, αναφέρει διπλωματική πηγή, σημειώνοντας τη σημασία της ιστορικής αυτής συνόδου.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας