Nέα της αγοράς

Ντάιμον: «Όταν βλέπεις μια κατσαρίδα, υπάρχουν κι άλλες»

Ντάιμον: «Όταν βλέπεις μια κατσαρίδα, υπάρχουν κι άλλες»

Πηγή Φωτογραφίας: AP

Αυξάνεται η ανησυχία για τα «καμπανάκια» της αγοράς πιστώσεων – Ζημιά 170 εκατ. δολαρίων για την JPMorgan και εντατικοί έλεγχοι στο τραπεζικό σύστημα.

Οι πρόσφατες πτωχεύσεις των εταιρειών First Brands και Tricolor στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προκαλέσει κύμα ανησυχίας στη Wall Street, καθώς πολλοί αναλυτές βλέπουν στα γεγονότα αυτά πρώιμες ενδείξεις αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι δύο υποθέσεις, αν και αφορούν διαφορετικούς τομείς, αναδεικνύουν τις ευπάθειες μιας αγοράς που εδώ και χρόνια λειτουργεί υπό συνθήκες εύκολου δανεισμού και χαμηλών επιτοκίων.

Η First Brands, προμηθευτής ανταλλακτικών αυτοκινήτων, και η Tricolor, εταιρεία που παρέχει δάνεια για αγορά οχημάτων σε πελάτες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, κατέθεσαν αιτήσεις πτώχευσης, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η JPMorgan Chase, ο μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ζημιά 170 εκατομμυρίων δολαρίων από την έκθεσή της στην Tricolor, ενώ έκανε γνωστό ότι έχει ενεργοποιήσει εσωτερικούς ελέγχους για την αξιολόγηση των διαδικασιών χορήγησης πίστωσης.

Η κατάσταση δημιούργησε νευρικότητα στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές φοβούνται πως οι δύο αυτές πτωχεύσεις ίσως αποτελούν μόνο την αρχή μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης.

Η προειδοποίηση του Τζέιμι Ντάιμον
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, γνωστός για τις αιχμηρές τοποθετήσεις του, σχολίασε με χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση:
«Όταν βλέπεις μια κατσαρίδα, ξέρεις πως υπάρχουν κι άλλες», είπε, υπονοώντας ότι τα πρόσφατα περιστατικά μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη και άλλων αδύναμων κρίκων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον Ντάιμον, η υπόθεση της First Brands εντάσσεται σε μια ευρύτερη κατηγορία επιχειρήσεων με κοινές αδυναμίες: υψηλό δανεισμό, εξάρτηση από τη ρευστότητα της αγοράς και χαμηλά περιθώρια κέρδους. Ο ίδιος τόνισε πως, αν η οικονομία των ΗΠΑ εισέλθει σε φάση ύφεσης, είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν περισσότερες χρεοκοπίες.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η αγορά πιστώσεων έχει γνωρίσει αδιάκοπη άνοδο από το 2010, με αποτέλεσμα ορισμένοι τομείς να έχουν υπερεκτεθεί, χωρίς να έχουν επαρκείς μηχανισμούς άμυνας.

Αντιδράσεις και διαβεβαιώσεις από τις μεγάλες τράπεζες
Σύμφωνα με το Reuters, τα ανώτατα στελέχη των Citigroup, Wells Fargo και BlackRock έσπευσαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές, τονίζοντας πως η ποιότητα των δανειοληπτών παραμένει ισχυρή και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συστημικό κίνδυνο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα των πιστώσεων παραμένει σταθερή, παρά τους φόβους για πιθανό ντόμινο επιπτώσεων στην αγορά εταιρικού χρέους.

Η BlackRock επεσήμανε ότι τα ποσοστά αθέτησης δανείων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η πλειονότητα των προβληματικών περιπτώσεων αφορά κοινοπρακτικά δάνεια και δομημένα προϊόντα (CLOs), όχι τις ιδιωτικές πιστώσεις ή τα βιβλία των μεγάλων θεσμικών επενδυτών.

Από την πλευρά της, η Jefferies και η UBS αναγνώρισαν ότι είχαν περιορισμένη έκθεση στη First Brands, διευκρινίζοντας ότι οι απώλειες είναι απορροφήσιμες και δεν αναμένεται να επηρεάσουν τα συνολικά τους αποτελέσματα.

Η σκιά της First Brands και το «μαύρο κενό» των 2,3 δισ. δολαρίων
Η υπόθεση της First Brands αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ένας από τους πιστωτές της αποκάλυψε ότι 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια “εξαφανίστηκαν” από τα βιβλία της εταιρείας, οδηγώντας σε έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό έχει εντείνει τους φόβους ότι υπάρχουν παρατυπίες ή κακοδιαχείριση, κάτι που θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην αγορά.

Η στάση της αγοράς και τα προειδοποιητικά σήματα
Παρά τις διαβεβαιώσεις, η Wall Street παραμένει σε επιφυλακή. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η ταυτόχρονη πτώχευση δύο εταιρειών μεσαίου μεγέθους δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, αλλά πιθανώς προειδοποίηση για ευρύτερες πιέσεις, ιδιαίτερα εάν η αμερικανική οικονομία επιβραδυνθεί ή αν τα επιτόκια παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα.

Η φράση του Ντάιμον, «όταν βλέπεις μια κατσαρίδα, υπάρχουν κι άλλες», έχει ήδη γίνει σημείο αναφοράς στη Wall Street, συνοψίζοντας τη διάχυτη αβεβαιότητα. Αν και δεν υπάρχει ακόμη λόγος πανικού, το μήνυμα είναι σαφές: η εποχή της απεριόριστης ρευστότητας και της εύκολης πίστωσης οδεύει προς το τέλος της, και οι τράπεζες πρέπει να είναι έτοιμες για πιθανές απώλειες.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments