Ελλάδα

Άγνωστος Στρατιώτης: “Πυρά” Καρυστιανού & Ρούτσι για να μην σβηστούν τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών

Άγνωστος Στρατιώτης: “Πυρά” Καρυστιανού & Ρούτσι για να μην σβηστούν τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών
Η Μαρία Καρυστιανού και ο Πάνος Ρούτσι καταδικάζουν το ενδεχόμενο διαγραφής των ονομάτων των 57 θυμάτων των Τεμπών από το Σύνταγμα, χαρακτηρίζοντάς το απαράδεκτη πράξη

«Ανήθικη και αντισυνταγματική πράξη»: Αντιδρούν οι οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών στη διαγραφή των ονομάτων από το Σύνταγμα

Ξέσπασμα οργής από τη Μαρία Καρυστιανού και τον Πάνο Ρούτσι – Ζητούν να διατηρηθούν τα ονόματα των 57 θυμάτων ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη τους

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το ενδεχόμενο διαγραφής των ονομάτων των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών από το Σύνταγμα, με τις οικογένειες των θυμάτων να κάνουν λόγο για μια πράξη ανήθικη, προσβλητική και αντισυνταγματική.

Η Μαρία Καρυστιανού και ο Πάνος Ρούτσι, δύο από τους πιο ενεργούς εκπροσώπους των οικογενειών, εξέφρασαν δημόσια την αγανάκτησή τους, τονίζοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί τη μνήμη των νεκρών και να σταθεί στο πλευρό των συγγενών, όχι απέναντί τους.

Καρυστιανού: «Η απόφαση παραβιάζει το Σύνταγμα και τη μνήμη των θυμάτων»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο «Δεν έχω Οξυγόνο», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο θέατρο «Αλέκα» στου Ζωγράφου, η Μαρία Καρυστιανού τόνισε πως η αφαίρεση των ονομάτων συνιστά αντισυνταγματική ενέργεια.

Όπως ανέφερε, το σημείο μπροστά από τη Βουλή, όπου γράφτηκαν τα ονόματα, αποτελεί σύμβολο διαμαρτυρίας και τόπο μνήμης που δεν προσβάλλει κανένα θεσμό.

«Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη δεν κινδυνεύει από τα ονόματα των παιδιών μας. Είναι ο τρόπος μας να θυμίζουμε ότι η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμα αποδοθεί. Θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί, κάθε φορά που η Πολιτεία δεν λειτουργεί σωστά», δήλωσε συγκινημένη.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η διατήρηση των ονομάτων είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει το κράτος στις οικογένειες των θυμάτων, προσθέτοντας πως η εγγραφή στο πεζοδρόμιο «δεν αποτελεί βεβήλωση, αλλά πράξη μνήμης και δικαιοσύνης».

Ρούτσι: «Είναι συγκάλυψη, όχι σεβασμός»

Από την πλευρά του, ο Πάνος Ρούτσι, πατέρας μίας εκ των θυμάτων, μίλησε με σκληρή γλώσσα για το ζήτημα, χαρακτηρίζοντας τη διαγραφή των ονομάτων ως πράξη συγκάλυψης.

«Είναι μια ανήθικη και απάνθρωπη πράξη. Για ακόμη μια φορά η Πολιτεία προσπαθεί να κρύψει το έγκλημα κάτω από το χαλί. Η κοινωνία δεν θα το επιτρέψει», είπε.

Ο Ρούτσι εξέφρασε την πεποίθηση πως, εάν προχωρήσει αυτή η απόφαση, θα προκαλέσει ευρύτερη κοινωνική αντίδραση, πέρα από τις οικογένειες των θυμάτων.

«Να μείνουν τα ονόματα έως ότου αποδοθεί δικαιοσύνη»

Οι εκπρόσωποι των οικογενειών ζητούν να παραμείνουν τα ονόματα χαραγμένα τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, επιμένοντας πως αυτό αποτελεί ηθική και ανθρώπινη υποχρέωση.

Η υπόθεση των Τεμπών εξακολουθεί να συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία, με τις οικογένειες να ζητούν όχι μόνο δικαίωση, αλλά και σεβασμό στη μνήμη των 57 θυμάτων — μια μνήμη που, όπως τονίζουν, «κανένα νερό και καμία μπογιά δεν μπορεί να σβήσει».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο