Μητσοτάκης στη MED9: Η Ευρώπη απειλείται από Ανατολή και Νότο – Ώρα για αντιπυραυλική ασπίδα

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ//Μητσοτάκης στη MED9: Η Ευρώπη απειλείται από Ανατολή και Νότο – Ώρα για αντιπυραυλική ασπίδα
Στη σύνοδο κορυφής MED9 στη Σλοβενία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα γεωπολιτικής εγρήγορσης, υπογραμμίζοντας ότι οι μελλοντικές απειλές για την Ευρώπη δεν προέρχονται μόνο από την Ανατολή, αλλά και από τον Νότο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να διαθέτει πλήρη ικανότητα προστασίας των κρατών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορά της, επισημαίνοντας την προτεραιότητα για ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα και κοινή αμυντική στρατηγική 360 μοιρών.
«Η ολότητα των ευρωπαϊκών συνόρων πρέπει να προστατεύεται απολύτως», δήλωσε ο Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται να δράσει συλλογικά για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, είτε αυτές προέρχονται από αναθεωρητικές δυνάμεις της Ανατολής, είτε από πολυποίκιλες απειλές στον Νότο, όπως η αστάθεια στη Βόρεια Αφρική και τις περιοχές της Μεσογείου.
Στο μέτωπο της ενέργειας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η νοτιανατολική Ευρώπη αντιμετωπίζει υψηλότερες τιμές, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ολοκλήρωση της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας μέσω επενδύσεων και διασυνδέσεων. «Μία μεγαλύτερη ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας θα είναι πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε, τονίζοντας ότι η στρατηγική ασφάλεια και η οικονομική σταθερότητα της περιοχής εξαρτώνται από κοινά ευρωπαϊκά μέτρα.
Από γεωπολιτική άποψη, η παρέμβαση του Μητσοτάκη αναδεικνύει τρία κρίσιμα ζητήματα:
- Πολυδιάστατη απειλή: Η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει πλέον μονοδιάστατες προκλήσεις. Η ανατολική πτέρυγα (Ρωσία, Ουκρανία) και ο νότιος περίγυρος (Μέση Ανατολή, Αφρική) απαιτούν συντονισμένη και ολοκληρωμένη στρατηγική αντίδρασης.
- Ενίσχυση της κοινής άμυνας: Η αναφορά στην αντιπυραυλική ασπίδα και τα έργα κοινού ενδιαφέροντος σηματοδοτεί την ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής φωνής στην άμυνα, ξεπερνώντας τα ατομικά εθνικά συμφέροντα.
- Ενεργειακή αυτονομία: Η ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας και των υποδομών αποτελεί στρατηγικό εργαλείο ασφάλειας, καθώς η ενεργειακή κρίση μπορεί να μετατραπεί σε γεωπολιτική πίεση για κράτη-μέλη της ΕΕ, ειδικά στα εξωτερικά σύνορα.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη στη MED9 δεν είναι απλώς διπλωματική δήλωση, αλλά στρατηγική προειδοποίηση: η Ευρώπη πρέπει να δράσει ενωμένη, αμυντικά και ενεργειακά, διαφορετικά οι απειλές από Ανατολή και Νότο θα γίνουν σύντομα πραγματικότητα. Η ελληνική προεδρία στην ΕΕ φαίνεται να ποντάρει στην γεωπολιτική πρωτοκαθεδρία μέσω συντονισμένης ευρωπαϊκής άμυνας και ενέργειας, θέτοντας την Ελλάδα στο κέντρο ενός κρίσιμου στρατηγικού διαλόγου.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας