Ο Σταύρος Κοντονής «δείχνει» τον Τσίπρα για τη διάλυση της Αριστεράς
Σφοδρή κριτική στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, άσκησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αποδίδοντάς του την «αποκλειστική ευθύνη» για την κρίση που μαστίζει τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Status FM 107.7 της Θεσσαλονίκης, ο Κοντονής έκανε λόγο για έναν πολιτικό που «άφησε πίσω του χάος και τώρα επιχειρεί να το εκμεταλλευτεί πολιτικά».
«Η κρίση στην Κεντροαριστερά είναι προϊόν αποκλειστικά του πρώην πρωθυπουργού. Η κατάσταση έχει βαλτώσει εξαιτίας του και τώρα έρχεται να την κάνει χειρότερη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, αντί να προσφέρει λύση, προσπαθεί να επανέλθει στο προσκήνιο εκμεταλλευόμενος το πολιτικό κενό που ο ίδιος δημιούργησε.«Ίσως εγώ διαβάζω διαφορετικά τις δημοσκοπήσεις, αλλά βλέπω το ποσοστό του να είναι κάτω από 10%. Αν άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17% και τώρα πάει στο 9%, δεν πρόκειται να μακροημερεύσει», τόνισε, εκφράζοντας αμφιβολίες για τη δυναμική οποιουδήποτε νέου κόμματος επιχειρήσει να δημιουργήσει.
«Η Αριστερά δεν χρειάζεται Μεσσίες»
Ο Σταύρος Κοντονής απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τη λογική των προσωποκεντρικών εγχειρημάτων και τόνισε ότι ο χώρος της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς χρειάζεται πολιτική ανασυγκρότηση, όχι “Μεσσίες”.
«Ούτε με τον ‘Μεσσία’ που έρχεται να συστήσει κόμμα μέσω της συγγραφής βιβλίου, ούτε με τεχνητές ενώσεις μπορεί να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο», ανέφερε δηκτικά, αφήνοντας αιχμές για την επικοινωνιακή στρατηγική του πρώην πρωθυπουργού.
Κατά τον Κοντονή, η Αριστερά χρειάζεται έναν νέο φορέα με συλλογικές δομές και ιδεολογική καθαρότητα, που θα επανασυνδεθεί με τις κοινωνικές δυνάμεις και θα εκφράσει ξανά τα πραγματικά αιτήματα της προοδευτικής παράταξης.
«Η Κεντροαριστερά μπορεί να σταθεί μόνο αν βασιστεί στη συλλογική ευθύνη, στη δημοκρατία και στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης — όχι σε πρόσωπα που επιδιώκουν προσωπική δικαίωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αιχμές για το δυστύχημα των Τεμπών και την πολιτική εκμετάλλευση
Αναφερόμενος στο δυστύχημα των Τεμπών, ο πρώην υπουργός δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τον τρόπο που ορισμένα κόμματα χειρίζονται το θέμα.
«Υπάρχει μια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του δράματος των Τεμπών. Κάθε κόμμα προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από ένα γεγονός που θα έπρεπε να μας ενώνει στη θλίψη και την αναζήτηση ευθυνών», είπε, καλώντας σε νηφαλιότητα και θεσμική σοβαρότητα.
Κατά τον ίδιο, η αλήθεια για το δυστύχημα δεν πρέπει να γίνει πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης αλλά ευκαιρία για κάθαρση και αποκατάσταση εμπιστοσύνης στους θεσμούς.
Πολιτικό μήνυμα ενότητας και αναγέννησης
Ο Σταύρος Κοντονής κατέληξε με ένα μήνυμα ενότητας και αναγέννησης της Αριστεράς, μακριά από ηγεμονισμούς και προσωπολατρία.«Ο χώρος της Αριστεράς χρειάζεται μια νέα αρχή, με σεβασμό στις αξίες, με προγραμματικό λόγο και όχι με εξαγγελίες σωτηρίας. Η κοινωνία έχει κουραστεί από προσωποπαγείς ηγεσίες και χρειάζεται νέα πολιτικά εργαλεία που να στηρίζονται στην αλήθεια και τη διαφάνεια», δήλωσε.
Πηγή: pagenews.gr