SPOTLIGHTS

Νέα μελέτη: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα «πειράζουν» τον εγκέφαλο και προκαλούν εθισμό

Νέα μελέτη: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα «πειράζουν» τον εγκέφαλο και προκαλούν εθισμό
Επιστήμονες εντοπίζουν μεταβολές στα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου μετά από συχνή κατανάλωση προϊόντων όπως κέικ, γαριδάκια και αλλαντικά.

Εθισμός στο φαγητό – Το ανησυχητικό φαινόμενο

Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί προειδοποιούν για την εκρηκτική αύξηση κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPFs). Πρόκειται για προϊόντα γεμάτα τεχνητά αρώματα, συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης. Ανάμεσά τους βρίσκονται αναψυκτικά, πατατάκια, γλυκά, δημητριακά, λουκάνικα και έτοιμα γεύματα.

Η νέα έρευνα αποκαλύπτει κάτι βαθύτερο: η συχνή κατανάλωση αυτών των τροφών αλλάζει τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές παρατήρησαν μετρήσιμες διαφορές στη δομή του, οι οποίες συνδέονται με συμπεριφορές υπερφαγίας.

Οι αλλαγές στον εγκέφαλο

Η μελέτη βασίστηκε σε εγκεφαλικές απεικονίσεις 30.000 ατόμων. Οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα παρουσιάζουν αλλοιώσεις στα κέντρα ανταμοιβής. Αυτές οι αλλαγές ενισχύουν την εξάρτηση από το φαγητό και δημιουργούν φαύλο κύκλο.

Ο ερευνητής Arsène Kanyamibwa από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι εξηγεί:
«Η αυξημένη κατανάλωση UPFs συνδέεται με διαφορές στη δομή του εγκεφάλου. Αυτές μπορεί να σχετίζονται με συμπεριφορές όπως η υπερφαγία. Δεν αποδείξαμε αιτιώδη σχέση, αλλά τα δεδομένα είναι ανησυχητικά», τονίζει.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι διαφοροποιήσεις δεν εξηγούνται μόνο από την παχυσαρκία ή τη φλεγμονή. Ορισμένα πρόσθετα, όπως τα γαλακτοματοποιητικά και τα τεχνητά γλυκαντικά, ίσως επηρεάζουν απευθείας τη νευροχημεία του εγκεφάλου.

Η έρευνα και τα ευρήματά της

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της UK Biobank, μιας μεγάλης βάσης δεδομένων για την υγεία στη Βρετανία. Συμμετείχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και το Ινστιτούτο Νευρολογίας του Μόντρεαλ (McGill University).

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση βιομηχανικών προϊόντων επηρεάζει τη λειτουργία των νευρώνων που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την επιθυμία. Έτσι, ο εγκέφαλος ζητά συνεχώς περισσότερη τροφή, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει πραγματική πείνα.

Πέρα από την παχυσαρκία

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα κιλά. Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν μεταβολές στη συμπεριφορά, αυξάνοντας το άγχος και την εξάρτηση.

«Η νέα γνώση μπορεί να επηρεάσει τόσο τις ατομικές διατροφικές επιλογές όσο και τη δημόσια πολιτική», σημειώνει ο Kanyamibwa.
Η μείωση κατανάλωσης τέτοιων προϊόντων και οι αυστηρότεροι κανονισμοί στη βιομηχανία τροφίμων θεωρούνται πλέον απαραίτητα βήματα για τη δημόσια υγεία.

Πώς αναγνωρίζουμε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης NOVA του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα τρόφιμα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Μη επεξεργασμένα: Φυσικά προϊόντα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής άλεσης.

  • Επεξεργασμένα συστατικά μαγειρικής: Ελαιόλαδο, ζάχαρη, αλάτι.

  • Επεξεργασμένα τρόφιμα: Ψωμί, τυρί, κονσερβοποιημένα λαχανικά.

  • Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs): Προϊόντα γεμάτα πρόσθετα, χρωστικές, γλυκαντικά και βιομηχανικά συστατικά με ελάχιστη φυσική τροφή.

Το μήνυμα των επιστημόνων

Οι ερευνητές συμφωνούν: όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι το φαγητό, τόσο καλύτερα για τον εγκέφαλο και το σώμα.
Η νέα μελέτη ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη έρευνα, αλλά και για αναθεώρηση της καθημερινής μας διατροφής.

Η υγιεινή επιλογή δεν είναι πάντα εύκολη, όμως κάθε βήμα μακριά από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μειώνει τον κίνδυνο εθισμού και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο