Σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας και διαφάνειας έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από την εβδομαδιαία του ανάρτηση για το κυβερνητικό έργο, όπου κυριάρχησαν τρία μεγάλα θέματα: η κάθαρση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου, και η ιστορική επίδοση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.
Αποφασισμένος για πλήρη διαλεύκανση στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω, «όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος», μέχρι να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όλοι όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Ζητώ την κατανόηση του αγροτικού κόσμου. Οι πληρωμές ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η υπόθεση αφορά παράνομες ενισχύσεις ύψους άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι συλλήψεις έχουν ήδη φτάσει τα 37 άτομα. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς το δίκτυο φαίνεται ευρύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Την ίδια στιγμή, υπενθύμισε πως η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οικονομικού Εγκλήματος, μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, έχει εξαρθρώσει 139 εγκληματικές οργανώσεις και έχει οδηγήσει στη Δικαιοσύνη πάνω από 2.500 δράστες, υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα του έργου της.
Ενέργεια και υδρογονάνθρακες: νέα εποχή για την Ελλάδα
Ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόοδο των ερευνών για υδρογονάνθρακες, επισημαίνοντας πως η κοινοπραξία Chevron – Helleniq Energy έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου, συνολικής έκτασης 47.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
«Η διαδικασία προχωρά ταχύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι σεισμικές έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2026», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση θεωρεί πως η επιβεβαίωση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα μπορούσε να μετατρέψει την Ελλάδα σε εναλλακτικό ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη γεωπολιτική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επενδύσεις – Ρεκόρ ανάπτυξης και τουρισμού
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, σημειώνοντας ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν φτάσει τα 8 δισ. ευρώ στο πρώτο οκτάμηνο του 2025 – ένα ιστορικό ρεκόρ.
Ο τουρισμός καταγράφει επίσης εξαιρετικές επιδόσεις, με 26 εκατομμύρια επισκέπτες και 16,7 δισ. ευρώ ταξιδιωτικά έσοδα, ενώ η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021–2027 διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
«Η Ελλάδα δεν είναι πια μια “τοξική” οικονομία, αλλά μια χώρα που εμπνέει εμπιστοσύνη και προοπτική», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Αναφορές στην Υγεία και τον Πολιτισμό
Στο πεδίο της Υγείας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρουκαι του Ωνασείου Παίδων, ενώ επαίνεσε την καμπάνια δωρεάς οργάνων, στην οποία μέσα σε 20 ημέρες εγγράφηκαν 50.000 νέοι δωρητές.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε με συγκίνηση στον Διονύση Σαββόπουλο, ενώ ανακοίνωσε ότι το 2026 θα είναι αφιερωματικό έτος στον Μάνο Χατζιδάκι, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
«Ο Χατζιδάκις δίδαξε Πολιτισμό με το ελεύθερο πνεύμα και τη βαθιά παιδεία του. Ήρθε η ώρα να του το ανταποδώσουμε», έγραψε ο Πρωθυπουργός.
Πηγή: pagenews.gr
