Ζαχαρίας Ζούπης στο pagenews.gr: Δημοσκοπικά ευρήματα και πολιτικά σενάρια
Πηγή Φωτογραφίας: fb Zaxarias Zoupis//Ζαχαρίας Ζούπης στο pagenews.gr: Δημοσκοπικά ευρήματα και πολιτικά σενάρια
Η Ν.Δ κινείται στην εκτίμηση ψήφου κατά μέσο όρο στο 29,2% σταθερά πρώτη με διαφορά 15.4% από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται στο 13.8%.Αναφερόμαστε σε μια πρωτοφανή μεταπολιτευτικά διαφορά πρώτου , δεύτερου Παρά τις δυσκολίες της, τις φθορές και τα φαινόμενα κόπωσης , η Ν.Δ είναι κυρίαρχη αλλά χωρίς μια δυναμική που θα την ωθούσε σε δημοσκοπικά ποσοστά άνω του 30%-31% σε πρώτη φάση που θα έπειθε ότι « οι μηχανές πήραν μπροστά» και η αυτοδυναμία δεν είναι τόσο απίθανο δεδομένο , τουλάχιστον όσο φαίνεται σήμερα. Μια τέτοια μεταβολή θα λειτουργούσε όμως και στην δημιουργία ρεύματος από σημαντικό τμήμα των αναποφάσιστων προς την Ν.Δ, αν όχι στις πρώτες εκλογές , στις δεύτερες. Η άνοδος των δημοσκοπικών ποσοστών της Ν.Δ θα έδινε σάρκα και οστά στο διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας. Αυτό δεν υπάρχει αυτή την στιγμή, απέχοντας βέβαια ενάμιση χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές που ισοδυναμεί με πολιτικό αιώνα.
Το ΠΑΣΟΚ από 18.9% κατά μέσο όρο πέρυσι αμέσως μετά τις εκλογές για τον νέο Πρόεδρό του βρίσκεται σταθεροποιημένο περίπου στο 13.8% ( 44 έδρες) , αφού παρουσίασε το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς μια σημαντική πτώση. Φαίνεται εγκλωβισμένο ανάμεσα στις διαφορετικές ψυχές του, με ηγεσία που σιωπηρά ή ηχηρά αμφισβητείται λόγω των μη αποτελεσμάτων. Η πρότασή του που παρουσίασε στην Δ.Ε.Θ αμφισβητείται. Ποιος μπορεί να πιστέψει στα σοβαρά, ότι το 13.8% μπορεί να μετατραπεί σε ποσοστό που θα του έδινε την πρωτιά συν μία ψήφο , ,όπως καθόρισε τον στόχο ο Ν. Ανδρουλάκης; Αυτό το στρατηγικό κενό, η εικόνα κόμματος που απλά καταγγέλλει παρά τις προτάσεις που προσπαθεί να παρουσιάσει ,το φέρνει μπροστά σε κινδύνους. Κίνδυνο αποσυσπείρωσης, κίνδυνο να απειληθεί από τον Α. Τσίπρα ( το 7% των ψηφοφόρων του απαντά ότι σίγουρα θα ψήφιζε ένα νέο κόμμα του και το 15% ότι θα μπορούσε) , να διεμβολιστεί από την Ν.Δ αφού το 18%-20% των ψηφοφόρων του θεωρεί τον Κ. Μητσοτάκη καταλληλότερο για Πρωθυπουργό. Τι θα σήμαινε αυτό; Ένα παιχνίδι με την φωτιά, αφού ακόμα και αν δούμε έστω μικρό ποσοστό από τις παραπάνω τάσεις να πραγματώνονται, θα μπορούσε να το οδηγήσει σε μια μάχη όχι μόνο με τον Α. Τσίπρα και το νέο κόμμα του για την δεύτερη θέση, αλλά και με τον Κ. Βελόπουλο που εμφανίζει ισχύ , σταθερότητα και πιθανές εφεδρείες , με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στο 11.1% ( πάντα κατά μέσο όρο) και με 35 έδρες.
Από εκεί και πέρα η εικόνα αναδεικνύει οκτακομματική Βουλή με το Κίνημα Δημοκρατίας στο 2.7%, την ΝΙΚΗ στο 2.4%, την ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στο 1.8% και τους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ κάτω από 1% στις περισσότερες έρευνες βρίσκονται εκτός Βουλής , τουλάχιστον με τις σημερινές μετρήσεις. Ασφαλώς τα δύο πρώτα από αυτά , μαζί με το ΜΕΡΑ 25 που βρίσκεται στο 3% έχουν επιδόσεις μικρές, σε απόσταση από το 3% εντός των στατιστικών ορίων σφάλματος , αλλά είναι σαφές ότι ήδη πιέζονται και θα πιεστούν ακόμα περισσότερο όταν πολωθεί κι άλλο το κλίμα , αλλά εμφανιστούν νέα κόμματα. Το στοιχείο αυτό έχει τεράστια αξία . Αν όλα αυτά τα κόμματα δεν έμπαιναν στην Βουλή, αυτό θα σήμαινε ότι περίπου 17.5% δεν θα εκπροσωπείτο στην Βουλή και αυτό θα μείωνε το ποσοστό αυτοδυναμίας στο 35%-36%. Μιλάμε για εντελώς άλλο πλαίσιο. Έτσι δεν είναι;
Κατά τα άλλα , τα κόμματα που φαίνεται να συμπληρώνουν την εικόνα μίας νέας Βουλής είναι η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ με 9.9% ( 32 έδρες), το Κ.Κ.Ε με 8.8% ( 28%), η ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ με 4.1%( 13 έδρες) και ο ΣΥΡΙΖΑ που πνέει τα λοίσθια μετά τις πρωτοβουλίες Τσίπρα, αλλά και την καινοφανή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του , ότι συμπλέει με ένα κόμμα που φτιάχνει κάποιος που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να ξέρει κανείς πότε θα φτιαχτεί, τι θα πει, πιο ιδεολογικό, στρατηγικό, πολιτικό, ιδεολογικό αφήγημα θα έχει και με ποια στελέχη θα εμφανιστεί. Το νέο κόμμα Τσίπρα δεν φαίνεται να έχει αυτή την ώρα την δυναμική δημιουργίας αντίπαλου δέους στον Κ. Μητσοτάκη και ο max ρεαλιστικός στόχος θα ήταν πιθανά η δεύτερη θέση. Όσοι δε μιλάνε για συνεργασίες, συμπλεύσεις κ.ά φαίνεται να αγνοούν κάτι πολύ βασικό : Όσο το άθροισμα των εδρών Ν.Δ – Κ.Κ.Ε είναι 150, όχι μόνο προοδευτική Κυβέρνηση δεν θα δημιουργείται, αλλά ούτε μια Κυβέρνηση με όλα τα άλλα κόμματα μαζί δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν το 151. Άσχημο πράγμα οι ψευδαισθήσεις. Με τα σημερινά δεδομένα, μόνο Κυβέρνηση αυτοδυναμίας Ν.Δ ή Κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, με την δεύτερη λύση να αποκλείεται από το ΠΑΣΟΚ. Το δε κόμμα Σαμαρά δεν δείχνει δυναμική και προϊδεάζει για προοπτική ΚΙΔΗΣΟ και Γ. Παπανδρέου το 2015. Ακόμα όμως και να έμπαινε στην Βουλή σε πρώτες εκλογές , τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να το επαναλάβει σε δεύτερες εκλογές που θα είναι απείρως πιο πολωτικές και θα τίθεται εκ των πραγμάτων στο τραπέζι το αμείλικτο ερώτημα « θα κυβερνηθεί η χώρα ή θα παίζουμε;»
Αυτά προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις ενάμιση χρόνο πριν τις εκλογές, με 25% γκρίζα ζώνη, τους αναποφάσιστους γύρω στο 18%, κόμματα που ίσως δημιουργηθούν και βέβαια απρόοπτα γεγονότα που μπορεί να προκύψουν. Ένα είναι σίγουρο: Αν δεν υπάρξει εναλλακτική κυβερνητική λύση που να πείθει και για το περιεχόμενό της και για την ρεαλιστικότητά της , η Ν.Δ εύκολα ή δύσκολα θα επικρατήσει. Εκτός αν αυτοκτονήσει μόνη της. Για να δούμε …..
*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι Διευθυντής Ερευνών της OPINION POLL – Πολιτικός Αναλυτής
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας