Πολιτική

Μαρινάκης: «Λάθος χειρισμοί στα ΕΛΤΑ – Η αλλαγή θα γίνει σε δύο φάσεις»

Μαρινάκης: «Λάθος χειρισμοί στα ΕΛΤΑ – Η αλλαγή θα γίνει σε δύο φάσεις»

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Μαρινάκης: «Λάθος χειρισμοί στα ΕΛΤΑ – Η αλλαγή θα γίνει σε δύο φάσεις»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε με σαφήνεια το ζήτημα του κλεισίματος υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, χαρακτηρίζοντας ως «άστοχο» τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση χειρίστηκε επικοινωνιακά το θέμα.

Όπως τόνισε, «αν είχε προηγηθεί διάλογος και ενημέρωση, αν εξηγούσαν στον κόσμο την πραγματικότητα, η αντίδραση θα ήταν πολύ διαφορετική». Η κριτική του επικεντρώνεται στην έλλειψη διαφάνειας και ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και των αρμόδιων φορέων, παρά στη βασική επιχειρησιακή απόφαση για τα υποκαταστήματα.

Τα αίτια της απόφασης

Ο Μαρινάκης υπενθύμισε ότι από το 2013 και μετά η δραστηριότητα των ΕΛΤΑ υπέστη πλήρη απελευθέρωση, γεγονός που καθιστά αδύνατο για το κράτος να επιδοτήσει τη λειτουργία των υποκαταστημάτων. «Δεν μπορεί να πληρώσει για να μην κλείσουν τα καταστήματα», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι από το 2017 και μετά, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα ΕΛΤΑ μεταφέρθηκαν στο Υπερταμείο. Έτσι, η απόφαση για αναδιάρθρωση δεν είναι θέμα υπουργείου, αλλά οργανισμού που ανήκει στο Υπερταμείο. Παράλληλα, επισήμανε ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει χωρίς εξυπηρέτηση, καθώς ήδη το 92% των συντάξεων και το 90% των ταχυδρομικών αποστολών γίνεται κατ’ οίκον.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η παραδοσιακή δραστηριότητα των ΕΛΤΑ αντιπροσωπεύει πλέον μόλις το 10% του συνολικού έργου της εταιρείας, ενώ το κόστος της αντιστοιχεί στο 50% του προϋπολογισμού τους. Κατά μέσο όρο, κάθε κατάστημα κοστίζει 150.000 ευρώ το χρόνο, ποσό που το κράτος δεν μπορεί να καλύψει επ’ αόριστον. Η αναδιάρθρωση κρίθηκε αναγκαία ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να κατευθυνθούν εκεί που η κοινωνία έχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Η εφαρμογή σε δύο φάσεις

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ θα υλοποιήσει την αλλαγή σε δύο φάσεις: πρώτα θα υπάρξει ενημέρωση και διάλογος με τις εμπλεκόμενες κοινότητες και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί η απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων. Όπως εξήγησε ο Μαρινάκης, υπήρξε αποστολή email σε συγκεκριμένα πρόσωπα, χωρίς όμως λεπτομέρειες για τα καταστήματα που θα έκλειναν, γεγονός που δημιούργησε την εντύπωση αιφνιδιασμού.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει διάθεση υποχώρησης, καθώς η απόφαση βασίζεται στην πραγματικότητα και στις ανάγκες της κοινωνίας. Τόνισε ότι η διοίκηση των ΕΛΤΑ δεν πρέπει να «πυροβοληθεί» για έναν επικοινωνιακό χειρισμό, αλλά η ενημέρωση και ο διάλογος πρέπει να προηγούνται στο μέλλον, ώστε παρόμοια ζητήματα να αντιμετωπίζονται με ομαλότητα και διαφάνεια.

Η κυβερνητική στάση, όπως καταδεικνύει ο Μαρινάκης, επιδιώκει ισορροπία μεταξύ επιχειρησιακής αναγκαιότητας και κοινωνικής ευαισθησίας, προκειμένου η μεταρρύθμιση των ΕΛΤΑ να ολοκληρωθεί με τον πιο ασφαλή και διαφανή τρόπο για όλους τους πολίτες.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments