Οικονομία

Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις Κομισιόν: Ισχυρή Ανάπτυξη και Σταθερότητα

Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις Κομισιόν: Ισχυρή Ανάπτυξη και Σταθερότητα

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay//Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις Κομισιόν: Θετικά Οικονομικά Στοιχεία της Ελλάδας: Ισχυρή Ανάπτυξη και Σταθερότητα

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,8% το 2025
Με «ισχυρό ρυθμό» θα συνεχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία της Ελλάδας, με 2,1% το 2025, με 2,2% το 2026 και με 1,7% το 2027, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διατηρείται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Για την Ευρωζώνη, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 1,3% το 2025, 1,2% το 2026 και 1,4% το 2027, ενώ για την ΕΕ προβλέπει ανάπτυξη 1,4% για το 2025 και το 2026 και 1,5% για το 2027.

Τα στοιχεία της Επιτροπής για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και την ΕΕ το 2025 αναθεωρούνται προς τα πάνω, σε σχέση με τις προβλέψεις της περασμένης άνοιξης (από 0,9% και 1,1%, αντιστοίχως). Ωστόσο, η Επιτροπή αναθεωρεί προς τα κάτω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2025, σε σχέση με την περασμένη άνοιξη (2,3%). Για το 2026 η πρόβλεψη παραμένει σταθερή στο 2,2%.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,8% το 2025 και προβλέπεται να μετριαστεί στο 2,3% το 2026 και 2,4% το 2027. Συγκριτικά, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το 2025 θα διαμορφωθεί στο 2,1% και θα μετριαστεί στο 1,9% το 2026 και στο 2% το 2026.

Η ανεργία στην Ελλάδα το 2025 βρίσκεται στο 9,3% και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται στο 8,6% το 2026 και στο 8,2% το 2027.

Το δημοσιονομικό πλεόνασμα για την Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί το 2025 στο 1,1% και προβλέπεται να μειωθεί στο 0,3% το 2026 και να μηδενιστεί το 2027. Αντιθέτως, στην Ευρωζώνη καταγράφεται δημοσιονομικό έλλειμμα -3,2%, το οποίο προβλέπεται να φτάσει το -3,4% το 2027.

Ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ στην Ελλάδα, αναμένεται να μειωθεί στο 147,6% το 2025 και να μειωθεί περαιτέρω, φτάνοντας στο 138% το 2027, χάρη στην ισχυρή ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού.

Έκθεση για την Ελλάδα

Αναλυτικά, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι «η οικονομία της Ελλάδας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό», με προβλεπόμενη ανάπτυξη 2,1% το 2025 και 2,2% το 2026, υποστηριζόμενη από σταθερή κατανάλωση και επενδύσεις και μέσω των κοινοτικών κονδυλίων. Οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ευνοϊκές για την περίοδο 2025-27, με γενικά σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα, παρά τις φορολογικές περικοπές και τα κοινωνικά μέτρα.

Ανθεκτικότητα παρά τις αντίξοες συνθήκες

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ελληνική οικονομία «δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις αντίξοες συνθήκες». Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, η οικονομία της Ελλάδας αναπτύχθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης και του τουρισμού. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο, ιδίως οι επενδύσεις σε κατασκευές και εξοπλισμό. Συνολικά, η οικονομία αναμένεται να διατηρήσει την αναπτυξιακή δυναμική της κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2026. Η επενδυτική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει ισχυρή το 2025 και το 2026, υποστηριζόμενη από τη διψήφια αύξηση των εταιρικών δανείων και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον, ένα νέο πακέτο επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων αναμένεται να ενισχύσει την αύξηση των καθαρών μισθών και την ιδιωτική κατανάλωση. Η ζήτηση εισαγωγών αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, δεδομένου του υψηλού εισαγωγικού περιεχομένου των επενδύσεων. Παρ’ όλο που δεν αναμένεται απότομη επίδραση, η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί μετά το 2026 καθώς η εφαρμογή του RRP φτάνει στο τέλος της.

Η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να είναι σχετικά σταθερή, με ρυθμούς 2,1% το 2025 και 2,2% το 2026, πριν μετριαστεί σε 1,7% το 2027. Ενώ η οικονομία έχει μέχρι στιγμής επιδείξει ανθεκτικότητα στις εξωτερικές προκλήσεις, μία παρατεταμένη αύξηση της γεωπολιτικής ή εμπορικής αβεβαιότητας και του κόστους χρηματοδότησης θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις εξαγωγές, ιδίως τον τουριστικό τομέα, και την επενδυτική δραστηριότητα.

Αγορά εργασίας

Αναφορικά με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι συνεχίζει να βελτιώνεται, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 8,2% τον Οκτώβριο του 2025, το χαμηλότερο επίπεδό του από το 2009, αλλά παραμένει πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Μετά την κορύφωσή τους το δεύτερο τρίμηνο του 2024, τα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας έχουν μειωθεί ελαφρώς, αν και εξακολουθούν να υποδηλώνουν μία σχετικά περιορισμένη αγορά εργασίας, ιδίως στους τομείς του τουρισμού και των κατασκευών. Η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό λόγω διαρθρωτικών ζητημάτων, όπως το χάσμα δεξιοτήτων και τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, ιδίως μεταξύ των γυναικών. Οι μισθοί ανά εργαζόμενο αναμένεται να επιταχυνθούν, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,6% κατά την προβλεπόμενη περίοδο, εν μέρει λόγω παλαιότερων αυξήσεων των κατώτατων μισθών, μείωσης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και της πρόσφατα ανακοινωθείσας μεταρρύθμισης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Σταδιακή μείωση πληθωρισμού

Αφού διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 3,1% το πρώτο εξάμηνο του 2025, ο γενικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,7% μέχρι τον Οκτώβριο, λόγω της μείωσης του πληθωρισμού ενέργειας και υπηρεσιών. Ωστόσο, η ισχυρή ζήτηση και η ακόμη περιορισμένη αγορά εργασίας αναμένεται να διατηρήσουν ανοδική πίεση στις τιμές καταναλωτή. Ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί με αργό ρυθμό, φτάνοντας το 2,8% το 2025 και το 2,3% το 2026. Ενώ ο γενικός πληθωρισμός εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων αναμένεται να μειωθεί, η προβλεπόμενη αύξηση των τιμών της ενέργειας αναμένεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό στο 2,4% το 2027.

Σταθερή δημοσιονομική θέση παρά τα επεκτατικά μέτρα

Το ονομαστικό πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί από 1,2% του ΑΕΠ το 2024 σε περίπου 1,1% το 2025. Αυτό αντανακλά μία μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 4,7% σε 4,3%, η οποία αντισταθμίζεται εν μέρει από τη μείωση των δαπανών για τόκους. Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτή η μείωση προέρχεται κυρίως από επεκτατικά μέτρα (0,7% του ΑΕΠ), συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, των υψηλότερων μισθών στον δημόσιο τομέα, μίας επιστροφής ενοικίου βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και ενός μόνιμου ετήσιου επιδόματος 250 ευρώ για τα ευάλωτα άτομα. Πρόσθετες πιέσεις περιλαμβάνουν τις υψηλότερες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη και την άμυνα και μία δημοσιονομική διόρθωση που σχετίζεται με τις γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ ισοδύναμη με 0,2% του ΑΕΠ. Αυτές οι επιπτώσεις αντισταθμίζονται εν μέρει από την αύξηση των εσόδων, η οποία υποστηρίζεται από τα τρέχοντα μέτρα φορολογικής συμμόρφωσης, την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε νέους τομείς προκειμένου να μειωθεί η αδήλωτη εργασία, και τα υψηλότερα τέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το 2026, το ισοζύγιο του προϋπολογισμού προβλέπεται να φτάσει το 0,3%, μείωση 0,8 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2025. Αυτό αντιστοιχεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,4% του ΑΕΠ. Αυτή η μείωση αντανακλά κυρίως ένα πρόσφατα ανακοινωθέν επεκτατικό δημοσιονομικό πακέτο, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 0,6% του ΑΕΠ το 2026 και 0,8% του ΑΕΠ το 2027. Το πακέτο συνδυάζει περικοπές στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον φόρο ακίνητης περιουσίας και τον ΦΠΑ, μαζί με στοχευμένες αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα. Αυτά τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να μετριάσουν τις πιέσεις του κόστους ζωής και να παράσχουν στήριξη σε νοικοκυριά χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος, οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχους και κατοίκους μικρών χωριών. Η πρόβλεψη περιλαμβάνει, επίσης, υψηλότερες αμυντικές δαπάνες, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν από 2,4% του ΑΕΠ το 2025 σε 2,6% το 2026.

Το 2027, το ονομαστικό ισοζύγιο προβλέπεται να μειωθεί στο 0,0% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2%. Αυτή η επιδείνωση του ονομαστικού ισοζυγίου αντανακλά κυρίως τις υψηλότερες δαπάνες για τόκους και τον αντίκτυπο του νέου δημοσιονομικού πακέτου σε ολόκληρο το έτος.

Ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 154,2% το 2024, 55 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το ανώτατο επίπεδό του το 2020. Αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, φτάνοντας στο 138% το 2027. Η μείωση αναμένεται να οφείλεται στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ καθώς και στα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

17.11.2025 | 14:49

Ένταση πριν την πορεία του Πολυτεχνείου – Μία σύλληψη, 19 προσαγωγές και «φρούριο» η Αθήνα

17.11.2025 | 14:38

Metlen: Νέο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ με λήξη 2031 – Ξεκινούν σήμερα τα roadshows

17.11.2025 | 14:38

Από τις απειλές σε… κλάδο ελαίας: Ο Τραμπ «μαλακώνει» απέναντι στον Μαμντάνι μετά τον εκλογικό σεισμό στη Ν. Υόρκη

17.11.2025 | 14:36

Η Disney στρέφεται προς περιεχόμενο παραγόμενο από τεχνητή νοημοσύνη

17.11.2025 | 14:31

ΑΑΔΕ: «Σκανάρει» συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων για… διπλές τιμές

17.11.2025 | 14:27

6ο Φόρουμ Διεθνούς Διαιτησίας Αθηνών: Στο επίκεντρο οι κατασκευαστικές συμβάσεις

17.11.2025 | 14:21

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Σήμερα η ψηφοφορία επί του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα

17.11.2025 | 14:21

Υπογράφηκε η σύμβαση για την 4η φρεγάτα Belharra «Θεμιστοκλής»

17.11.2025 | 12:28

Ράνια Καρατζαφέρη: Είναι η δημοσιογράφος που συνελήφθη για επεισόδιο με αστυνομικούς:«Έχασα την ψυχραιμία μου»

17.11.2025 | 11:15

Εβελίνα Σκίτσκο: Η πρώην παίκτρια του GNTM διαγνώστηκε με καρκίνο

16.11.2025 | 22:55

Βρισηίδα Ανδριώτου: Η influencer βρέθηκε στο στόχαστρο κυκλώματος - Τα 40.000€ που "έκαναν φτερά"

16.11.2025 | 22:33

Σταμάτης Κρανουνάκης: «Τον έχω φάει τον Θεό μου, τον έχω καταπιεί, είναι μέσα μου»

16.11.2025 | 17:29

Έλενα Χριστοπούλου: «Ένιωθα σαν κουνέλι, όταν είχα την πρώτη σφαίρα στο χέρι μου και έτρεχε το αίμα μέχρι κάτω»

15.11.2025 | 23:03

The Voice: «Κατέρρευσα στο πάτωμα – αιμορράγησε αιμαγγείωμα στο κεφάλι, έμεινα έξι μήνες σε καροτσάκι!»

15.11.2025 | 22:39

Ξεσπά ο Τσαφούλιας: Δεν θέλω να μπω στα κοινά για να ντρέπομαι να βγω από το σπίτι ή να βρίζουν τα παιδιά μου!

15.11.2025 | 22:18

Σοκάρει ο Σταρόβας: «Πεταγόμουν στον ύπνο μου – στα 167 κιλά δεν μπορούσα να αναπνεύσω!»

17.11.2025 | 14:06

EΕ και NATO προειδοποιούν: Η Ρωσία μπορεί να δοκιμάσει κράτος μέλος έως το 2030

17.11.2025 | 09:21

Ο «κάθετος διάδρομος» που ενώνει Αθήνα–Ουάσιγκτον και φέρνει ραντεβού Μητσοτάκη–Τραμπ

15.11.2025 | 18:58

Η Τουρκία σε διπλό ρόλο: στρατηγικός εταίρος της Δύσης ή αναλώσιμος εκτελεστής γεωπολιτικών σχεδίων;

15.11.2025 | 17:15

Τραμπ vs Μαδούρο: Πραξικόπημα από απόσταση ή το μεγαλύτερο γεωπολιτικό μπλόφωμα της δεκαετίας;

14.11.2025 | 21:50

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Η Ελλάδα ετοιμάζει συμφωνία δισεκατομμυρίων με το Ισραήλ για υπερσύγχρονα όπλα!

14.11.2025 | 19:06

Ο Μακρόν Υποδέχεται τον Ζελένσκι: Η Γαλλία Δίνει Στρατιωτική και Οικονομική Στήριξη στην Ουκρανία!

14.11.2025 | 18:48

Πολεμικό Ναυτικό: Η Ελλάδα Παραλαμβάνει την Υπερ-Φρεγάτα Κίμων – Κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο!

14.11.2025 | 18:18

Ο σκιώδης στόλος παγώνει: 1/3 του Ρωσικού αργού σταμάτησε σε δεξαμενόπλοια λόγω κυρώσεων Τραμπ!

Συντάξεις Ιανουαρίου 2026: Οι ημερομηνίες πληρωμής πριν τα Χριστούγεννα και οι αυξήσεις

Νωρίτερα λόγω εορτών οι καταβολές για 2,5 εκατ. συνταξιούχους – Αυξήσεις 2,4% (12-100 ευρώ/μήνα), με κύριες και επικουρικές ταυτόχρονα – Αναλυτικά χρονοδιάγραμμα ανά Ταμείο

Συντάξεις Ιανουαρίου 2026: Οι ημερομηνίες πληρωμής πριν τα Χριστούγεννα και οι αυξήσεις

ΔΥΠΑ: Σε δόσεις οι πληρωμές στους νέους επιχειρηματίες – Αναλυτικά τα ποσά

Ξεκίνησαν οι πληρωμές σε πάνω από 10.000 νέους επιχειρηματίες 30–59 ετών - Έμφαση στην στήριξη των γυναικών και της τοπικής επιχειρηματικότητας

ΔΥΠΑ: Σε δόσεις οι πληρωμές στους νέους επιχειρηματίες – Αναλυτικά τα ποσά

Ψηφιακές δεξιότητες: Πρόγραμμα κατάρτισης κρατουμένων στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρίπολης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, το νέο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στην ειδικότητα «Βασικές Δεξιότητες Χρήσης Η/Υ»

Ψηφιακές δεξιότητες: Πρόγραμμα κατάρτισης κρατουμένων στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρίπολης

ΑΣΕΠ: Αναρτήθηκαν οι τελικοί προσωρινοί πίνακες της προκήρυξης 1/2024 της ΔΥΠΑ – Διαδικασία υποβολής ενστάσεων

Ανακοινώθηκε από το ΑΣΕΠ η ανάρτηση των τελικών προσωρινών πινάκων κατάταξης, διοριστέων και αποκλειομένων για την προκήρυξη 1/2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)

ΑΣΕΠ: Αναρτήθηκαν οι τελικοί προσωρινοί πίνακες της προκήρυξης 1/2024 της ΔΥΠA –Διαδικασία υποβολής ενστάσεων

ΝΕΟ!Πώς θα πάρετε 14.800€ από πρόγραμμα της ΔΥΠΑ-Τρέξτε κλείνουν οι αιτήσεις!

Μέχρι τη  Δευτέρα έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις και οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι το τελευταίο περιθώριο

ΝΕΟ!Πώς θα πάρετε 14.800€ από πρόγραμμα της ΔΥΠΑ-Τρέξτε κλείνουν οι αιτήσεις!

Μεγάλη ανατροπή στο επίδομα 250€ – Ποιοι τελικά δεν θα το δουν

Αρκετοί είναι οι συνταξιούχοι, που δε θα λάβουν το επίδομα των 250 ευρώ, καθώς δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια

Μεγάλη ανατροπή στο επίδομα 250€ – Ποιοι τελικά δεν θα το δουν

Τέλος στο αφορολόγητο των μικροδεμάτων από το 2026 – Πώς αλλάζουν οι online αγορές από τρίτες χώρες

Νέοι κανόνες για Temu, Shein και όλες τις εισαγωγές χαμηλής αξίας αλλάζουν ριζικά το τοπίο στο ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο

Τέλος στο αφορολόγητο των μικροδεμάτων από το 2026 – Πώς αλλάζουν οι online αγορές από τρίτες χώρες

ΟΠΕΚΕΠΕ σε νέο κεφάλαιο: Ο Χατζηδάκης υπόσχεται διαφάνεια, έλεγχο και πληρωμές τέλος Νοεμβρίου

Μεταρρύθμιση-ορόσημο για την ελληνική γεωργία: Ενσωμάτωση στην ΑΑΔΕ, αυστηρά κριτήρια, λογιστικοί έλεγχοι.

ΟΠΕΚΕΠΕ σε νέο κεφάλαιο: Ο Χατζηδάκης υπόσχεται διαφάνεια, έλεγχο και πληρωμές τέλος Νοεμβρίου