Πώς ξέσπασε η ένταση – Οι δηλώσεις του Προέδρου
Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, για την επέτειο του Πολυτεχνείου αποτέλεσαν την αφετηρία για ένα πολιτικό «ντόμινο». Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι η μνήμη του Πολυτεχνείου μας καλεί να αναζητήσουμε «κοινούς τόπους και κοινές αλήθειες» και να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε όσα ενώνουν την κοινωνία και το έθνος.
Ωστόσο, δημοσίευμα του «Βήματος» ανέφερε ότι ο Πρόεδρος έκανε λόγο για «έλλειψη συναινέσεων» στο πολιτικό σύστημα και συνδέοντας αυτή την πραγματικότητα με τον κίνδυνο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, φέρεται να μίλησε χαριτολογώντας για τον φόβο του να μην αποκτήσει η πολιτική ζωή «χαρακτηριστικά γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας».
Το περιεχόμενο αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει αντιδράσεις, με το ΠΑΣΟΚ να ζητά άμεσα διευκρινίσεις.
Η απάντηση της Προεδρίας: «Μιλά για υπαρκτό ζήτημα»
Συνεργάτες του κ. Τασούλα έσπευσαν να απαντήσουν, αναφέροντας ότι οι δηλώσεις του έγιναν στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συζήτησης με δημοσιογράφο και πως το δημοσίευμα αποτυπώνει το πνεύμα της συζήτησης. Διαμήνυσαν πως ο Πρόεδρος δεν έκανε καμία παρέμβαση στην πολιτική ζωή, αλλά έθιξε ένα πραγματικό πρόβλημα που αφορά την πολιτική σταθερότητα.
Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι θα ήταν «θεσμικά μυωπικό ή και ανεύθυνο» για τον Πρόεδρο να μην επισημαίνει κινδύνους που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος.
Η αιχμηρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ: «Δεν έχει ξαναγίνει»
Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήταν άμεση και οξεία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς, έκανε λόγο για πρωτοφανή πρακτική, κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως «παρεμβαίνει μέσω διαρροών». Ζήτησε ξεκάθαρη επιβεβαίωση ή διάψευση του δημοσιεύματος, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει διάψευση, τότε το ζήτημα είναι «εξόχως προβληματικό».
Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να εμφανίζεται ως σχολιαστής δημοσκοπήσεων» ούτε να κάνει παρατηρήσεις που επηρεάζουν πολιτικές ισορροπίες – ιδιαίτερα όταν η χώρα απέχει σχεδόν ενάμιση χρόνο από τις εκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για θεσμική αστοχία και ζητά από τον κ. Τασούλα να εξηγήσει «ποια είναι τα κίνητρα» τέτοιων τοποθετήσεων, τονίζοντας πως ο ρόλος του Προέδρου είναι υπερκομματικός και απόλυτα συμβολικός.
Το πολιτικό σκηνικό μετά τις αντιδράσεις
Η αντιπαράθεση αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς το θέμα άγγιξε ευαίσθητες ισορροπίες. Η συζήτηση γύρω από τον ρόλο του Προέδρου επανέρχεται στο προσκήνιο κάθε φορά που εγείρονται θέματα πολιτικής σταθερότητας. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι χρειάζεται αυστηρή θεσμική ουδετερότητα, ενώ η Προεδρία υποστηρίζει πως απλώς έγινε μια επισήμανση κινδύνων – χωρίς πρόθεση παρέμβασης.
Όπως και να έχει, η υπόθεση έφερε νέες εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για τα όρια, τον ρόλο και τις ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα σε μια περίοδο όπου η δημόσια συζήτηση είναι ήδη φορτισμένη.
Πηγή: pagenews.gr
