ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΣΚΑΝΔΑΛΟ: $27 δισ. υπερκέρδη πετρελαϊκών σε 3 μήνες

ΣΚΑΝΔΑΛΟ: $27 δισ. υπερκέρδη πετρελαϊκών σε 3 μήνες
Ενώ η COP30 φωνάζει για κλιματική δράση, Shell, BP, Exxon και οι «αδελφοί» τους θησαυρίζουν – Αύξηση παραγωγής υδρογονανθράκων 4%, ενώ ο πλανήτης βράζει

Η υποκρισία του μαύρου χρυσού: $27 δισ. κέρδη ενώ ο κόσμος ορκίζεται σε ΑΠΕ

Σε μια εποχή που η COP30 στη Βραζιλία κρούει τον κώδωνα για την κλιματική κρίση και η πράσινη μετάβαση παρουσιάζεται ως ο δρόμος σωτηρίας, οι πετρελαϊκοί γίγαντες γελάνε τελευταίοι. Οι ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί κολοσσοί – το δίδυμο Shell και BP του Ηνωμένου Βασιλείου, η γαλλική TotalEnergies, η νορβηγική Equinor, η ιταλική Eni, μαζί με την αμερικανική τριάδα ExxonMobil, Chevron και ConocoPhillips – μάζεψαν 27,14 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη μόνο στο τρίτο τρίμηνο του 2025. Είναι ένα ποσό που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ολόκληρα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών, αλλά αντί γι’ αυτό, ρέει σε μερίσματα και επενδύσεις σε νέα κοίτασματα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προειδοποιεί ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου απαιτεί 45 εκατομμύρια βαρέλια λιγότερα την ημέρα μέχρι το 2050 για να περιοριστεί η υπερθέρμανση, αλλά οι εταιρείες αυτές βλέπουν μόνο υψηλότερα περιθώρια κέρδους και αυξημένους όγκους πωλήσεων. «Ποια πράσινη μετάβαση;», αναρωτιούνται ακτιβιστές, βλέποντας πώς τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν ο βασιλιάς του ενεργειακού χάρτη – για το άμεσο, αλλά και το μακρινό μέλλον.

Οι Ευρωπαίοι «πράσινοι» υπάλληλοι: 13,96 δισ. από Shell, BP και συντροφιά – Αύξηση παραγωγής, όχι μείωση

Οι ευρωπαϊκοί παίκτες, που συχνά κορνίζονται ως «πιο φιλικοί προς το περιβάλλον», έφεραν 13,96 δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία τους – ένα ποσό που μυρίζει πετρέλαιο και αδιαφορία για τις δεσμεύσεις της ΕΕ. Η Shell, ο βρετανικός γίγαντας, ξεχώρισε με προσαρμοσμένα κέρδη 5,43 δισ. δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο, αύξηση από τα 4,26 δισ. του δεύτερου τριμήνου, χάρη σε υψηλότερα περιθώρια, μεγαλύτερους όγκους και ευνοϊκές φορολογικές κινήσεις – παρά τα αυξημένα έξοδα. Το EBITDA της έφτασε τα 14,77 δισ., δείχνοντας ότι η εταιρεία, παρόλο που μιλάει για «ενεργειακή μετάβαση», επενδύει βαρύτητα σε υδρογονάνθρακες. Η Equinor, η νορβηγική «πρωτοπόρος» των ΑΠΕ, κατέγραψε καθαρά λειτουργικά έσοδα 5,27 δισ., πτώση από τα 5,72 δισ. του προηγούμενου τριμήνου, αλλά με προσαρμοσμένα 6,2 δισ. που δείχνουν σταθερότητα – και προσανατολισμό σε νέα projects πετρελαίου.

Η BP, η δεύτερη βρετανίδα, «έκλεισε» με 2,21 δισ. κέρδη, ελαφρώς λιγότερα από τα 2,35 δισ. του καλοκαιριού, αλλά με εντυπωσιακή δραστηριότητα: Έξι νέα μεγάλα έργα ξεκίνησαν φέτος, συν 12 ανακαλύψεις εξερεύνησης και απόφαση για project στον Κόλπο του Μεξικού – κινήσεις που φωνάζουν επέκταση, όχι συρρίκνωση. Η TotalEnergies πέτυχε 4% αύξηση παραγωγής υδρογονανθράκων, οδηγώντας σε 4 δισ. προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα – 11% πάνω από το δεύτερο τρίμηνο, με καθαρές επενδύσεις 3,1 δισ. που πηγαίνουν σε… πετρέλαιο, όχι μόνο σε πράσινα. Τέλος, η Eni είδε 1,39 δισ. δολάρια προσαρμοσμένα κέρδη, πτώση 2% από πέρυσι, αλλά με pro forma EBIT 3,49 δισ. που δείχνει ανθεκτικότητα – και εστίαση σε ορυκτά, παρά τις δηλώσεις για βιωσιμότητα.

Οι Αμερικανοί «ατσάλινοι»: 13,18 δισ. από Exxon, Chevron και Conoco – Ρεκόρ παραγωγής, όχι λιτότητα

Οι αμερικανικές εταιρείες, λιγότερο «πράσινες» και περισσότερο «κυνηγοί κέρδους», έβγαλαν 13,18 δισεκατομμύρια – ένα ποσό που θυμίζει χρυσωρυχείο. Η ExxonMobil πρωταγωνιστεί με 7,55 δισ. κέρδη, άνοδος από τα 7,08 δισ. του καλοκαιριού, παρά ασθενέστερες τιμές αργού και υψηλότερες αποσβέσεις – αντισταθμισμένα από αύξηση όγκων στην Πέρμια και Γουιάνα, και εξοικονόμηση κόστους. Είναι η εταιρεία που ξοδεύει δισεκατομμύρια σε lobbying κατά κλιματικών νόμων, και τα νούμερα δείχνουν γιατί.

Η Chevron ακολουθεί με 3,5 δισ. κέρδη, πάνω από τα 2,49 δισ. του προηγούμενου τριμήνου, και προσαρμοσμένα 3,63 δισ. – χάρη σε ρεκόρ παραγωγής και συνέργειες από την εξαγορά Hess. Ο CEO Mike Wirth το λέει ξεκάθαρα: «Η ενσωμάτωση της Hess ξεκλειδώνει συνέργειες και τοποθετεί τη Chevron ως κορυφαία παγκόσμια εταιρεία ενέργειας» – ενέργειας, δηλαδή, πετρελαϊκής. Η ConocoPhillips κλείνει με 1,7 δισ. κέρδη, πτώση από τα 2,1 δισ. πέρυσι, αλλά με προσαρμοσμένα 2 δισ. που δείχνουν σταθερότητα – και εστίαση σε shale και LNG, όχι σε ηλιακά.

Πράσινη μετάβαση ή πράσινα ψέματα; Ο IEA προειδοποιεί, οι κολοσσοί επενδύουν σε μαύρο

Ενώ η COP30 ζητά περιορισμό υδρογονανθράκων, ο IEA εκλιπαρεί για επενδύσεις σε ισορροπία προσφοράς-ζήτησης, οι εταιρείες αυτές βλέπουν μόνο υψηλότερα έσοδα: Αύξηση παραγωγής 4% στην Total, νέα projects στη BP, ρεκόρ στην Chevron. Τα κέρδη αυτά – 27 δισ. σε 90 μέρες – θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ΑΠΕ για εκατομμύρια, αλλά πηγαίνουν σε μετόχους και εξερευνήσεις. «Είναι ώρα να σταματήσουμε τα ψέματα της μετάβασης», λένε περιβαλλοντικές οργανώσεις, βλέποντας πώς τα ορυκτά καύσιμα θριαμβεύουν. Στον πλανήτη που καίγεται, ποιος πληρώνει το λογαριασμό; Όχι οι δισεκατομμυριούχοι του πετρελαίου.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο