Οικονομία

Αγροτικές ενισχύσεις: Περίπου 2.000 αυτοί που μένουν απέξω – συμπληρωματική πληρωμή για 13.000 κτηνοτρόφους

Αγροτικές ενισχύσεις: Περίπου 2.000 αυτοί που μένουν απέξω – συμπληρωματική πληρωμή για 13.000 κτηνοτρόφους
Σε 471.833 δικαιούχους η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, ύψους €363 εκατ. Εκτός, περίπου 2.000 ΑΦΜ που είναι δεσμευμένα και 44.343 αιτήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου. Οι αγρότες θα πάρουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι, λέει η κυβέρνηση, εκείνοι ωστόσο δηλώνουν αποφασισμένοι για μπλόκα

Η κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στην καταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης προς τους αγρότες, συνολικού ύψους 363 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 75% της ενίσχυσης σε σχέση με το 2024. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 471.833 δικαιούχοι λαμβάνουν την πληρωμή, η οποία πραγματοποιείται με βάση το νέο σύστημα που συμφωνήθηκε φέτος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ποσό είναι μικρότερο από το αντίστοιχο περσινό (476 εκατ. ευρώ), καθώς εφαρμόζεται διαφορετικός τρόπος κατανομής, χωρίς όμως –όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση– να χάνεται ούτε ένα ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν ήδη καταβληθεί 1,9 δισ. ευρώ, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται πρόσθετες πληρωμές 538 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια, εντός Δεκεμβρίου, ακόμη 1,2 δισ. ευρώ. Έτσι, ο τελευταίος μήνας του έτους αναμένεται να αποτελέσει «μήνα ισχυρής στήριξης για τον αγροτικό τομέα». Συνολικά, όπως είπε, οι αγρότες θα λάβουν φέτος 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,3 δισ. μόνο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έναντι 2,7 δισ. πέρυσι.

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι φέτος εφαρμόζεται ένα μεταβατικό υβριδικό σύστημα ελέγχων, το οποίο δεν βασίζεται αποκλειστικά στις δηλώσεις των παραγωγών. Για τους κτηνοτρόφους λαμβάνονται υπόψη οι παραδόσεις γάλακτος και κρέατος, οι αγορές ζωοτροφών, καθώς και οι δηλώσεις ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ για τους γεωργούς. Από το σύνολο των παραγωγών, 44.000 θα περάσουν από περαιτέρω ελέγχους, ενώ περίπου 2.000 αποκλείονται πλήρως λόγω σοβαρών παρατυπιών που έχουν εντοπίσει οι αρμόδιες αρχές.

Παράλληλα, περίπου 13.000 κτηνοτρόφοι φαίνεται ότι λαμβάνουν μικρότερη ενίσχυση λόγω του μαθηματικού μοντέλου κατανομής. Ωστόσο, επειδή αποδεδειγμένα έχουν υψηλές παραδόσεις προϊόντων, θα προχωρήσει ειδική συμπληρωματική πληρωμή με βάση αυτά τα κριτήρια, ώστε να διασφαλιστεί ίση μεταχείριση σε όλη τη χώρα.

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για δικαιότερο σύστημα και αυξημένα συνολικά κονδύλια, ο αγροτικός κόσμος παραμένει εξαιρετικά δυσαρεστημένος. Στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά Καρδίτσας, αποφασίστηκε η έναρξη κινητοποιήσεων με μπλόκα σε όλη τη χώρα από την Κυριακή έως τις 5 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί αποκλεισμός του Ε65 στην Καρδίτσα, ενώ κινητοποιήσεις οργανώνονται και στην Κρήτη.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες εταιρείες του αγροτικού κλάδου αποσύρουν τη συμμετοχή τους από την Agrotica 2026, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις διαμαρτυρίες, ενώ δεν λείπουν φωνές που ζητούν ακόμη και αναβολή της έκθεσης.

Πηγή: pagenews.gr