Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, τοποθετήθηκε εκτενώς για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και το σύνολο των παθογενειών που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του στο ΟΡΕΝ. Όπως τόνισε, οι αντιδράσεις των αγροτών όχι μόνο είναι δικαιολογημένες, αλλά αποτελούν αποτέλεσμα μιας βαθιάς κρίσης που έχει επέλθει από λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές και σοβαρές καθυστερήσεις.
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι τα δεδομένα που αποτυπώνουν την πραγματικότητα στην ύπαιθρο είναι δραματικά: η μείωση των νέων αγροτών, η εκτόξευση του κόστους παραγωγής και η πτώση της εγχώριας παραγωγής, συνθέτουν ένα σκηνικό εγκατάλειψης. Παράλληλα, έκανε λόγο για «κυβερνητικό εμπαιγμό», σημειώνοντας πως οι αγρότες έλαβαν πολύ μικρότερο ποσοστό της βασικής ενίσχυσης σε σχέση με όσα είχαν δημόσια υποσχεθεί κυβερνητικά στελέχη. Σε συνδυασμό με τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τον πρωτογενή τομέα, οφειλές που όπως είπε αγγίζουν τα 3,7 δισ. ευρώ, η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών και τη δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έχει τεθεί υπό ευρωπαϊκή εποπτεία. Η απουσία αποτελεσματικών ελέγχων, όπως υπογράμμισε, οδηγεί σε επιτάχυνση ζωονόσων και σε μαζικές απώλειες ζωικού κεφαλαίου.
Στις τοποθετήσεις του για το σκάνδαλο διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για σοβαρότατες ευθύνες που επιχειρείται να αποσιωπηθούν, ενώ ανέδειξε τη διασύνδεση προσώπων του κυβερνητικού μηχανισμού με τη δικογραφία. Τόνισε ότι η ατιμωρησία και η εργαλειοποίηση του άρθρου 86 αποτελούν «προστατευτικό δίχτυ» για πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε σκάνδαλα.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει επιστολή σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας συνεννόηση για την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Όπως σημείωσε, η χώρα χρειάζεται μια αλλαγή που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και θα αποκαταστήσει το αίσθημα δικαιοσύνης.
Αναφερόμενος στην ακρίβεια, την τραπεζική κερδοφορία και το στεγαστικό, ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδράνεια και ανοχή στα υπερκέρδη. Κλείνοντας, υπογράμμισε πως η πολιτική αλλαγή αποτελεί αναγκαιότητα, ζητώντας από τους πολίτες να αξιολογήσουν ποιοι πραγματικά υπηρέτησαν το δημόσιο συμφέρον.
Πηγή: pagenews.gr
