Ελλάδα

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι–φωτιά: Έως 20% πάνω από πέρσι, προειδοποιούν οι ενώσεις καταναλωτών

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι–φωτιά: Έως 20% πάνω από πέρσι, προειδοποιούν οι ενώσεις καταναλωτών

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK/Baked turkey. Christmas dinner. The christmas table is served with a turkey, decorated with bright tinsel and candles. Fried chicken, table. Family dinner. Top view, hands in the frame

Οι επίσημοι δείκτες μιλούν για «ήπιες» αυξήσεις, αλλά η πραγματική αγορά δείχνει άλλο πρόσωπο – Πού εντοπίζεται η αισχροκέρδεια και πώς μπορούν οι καταναλωτές να προστατευτούν

Το γιορτινό τραπέζι γίνεται… πολυτέλεια

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2025 κινδυνεύει να εξελιχθεί στο ακριβότερο της τελευταίας δεκαετίας. Καταναλωτικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι το συνολικό κόστος μπορεί να είναι έως και 20% υψηλότερο σε σχέση με πέρσι, την ώρα που τα εισοδήματα παραμένουν καθηλωμένα και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν ήδη εξαντληθεί από τη συνεχή ακρίβεια.

Τυπικά, τα στοιχεία δείχνουν κάτι ηπιότερο. Τα σούπερ μάρκετ μιλούν για πληθωρισμό 1,75% σε σύγκριση με πέρσι και μεσοσταθμικές αυξήσεις γύρω στο 1% στο δωδεκάμηνο Δεκέμβριος 2024 – Νοέμβριος 2025, υποστηρίζοντας ότι με τις προσφορές, τις εκπτώσεις και την εθελοντική μείωση τιμών σε «1.000 κωδικούς» το χριστουγεννιάτικο καλάθι θα έπρεπε να κοστίζει σχεδόν όσο πέρσι. Όμως η πραγματικότητα στα ράφια και στις βιτρίνες δείχνει ότι η τσέπη του καταναλωτή «αιμορραγεί» πολύ περισσότερο.

Κρέας στα ύψη, ζωικό κεφάλαιο σε κρίση

Εκεί που αποτυπώνεται πιο καθαρά η ακρίβεια είναι στο κρέας, τον απόλυτο «πρωταγωνιστή» του γιορτινού τραπεζιού. Το μοσχάρι, ειδικά τα ποιοτικά κομμάτια, σκαρφαλώνει προς τα 20 ευρώ το κιλό και σε κάποιες περιπτώσεις τα ξεπερνά, όταν πέρσι βρισκόταν πιο κοντά στα 15 ευρώ. Τα αμνοερίφια, επίσης βασικό γιορτινό έδεσμα, πωλούνται πλέον 13–14 ευρώ το κιλό, έναντι περίπου 11 ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Η γαλοπούλα, παραδοσιακά σήμα-κατατεθέν των Χριστουγέννων, φαίνεται προς το παρόν να κινείται στα περσινά, ήδη υψηλά επίπεδα: 11–13 ευρώ το κιλό η νωπή και 5,50–6,50 ευρώ η κατεψυγμένη. Ωστόσο επαγγελματίες της αγοράς δεν αποκλείουν ανατιμήσεις όσο πλησιάζουν οι γιορτές και αυξάνεται η ζήτηση.

Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου, οι απώλειες λόγω ζωονόσων όπως η ευλογιά των προβάτων και η γενικότερη κρίση στην κτηνοτροφία δεν πιέζουν μόνο το κρέας αλλά και παραδοσιακά προϊόντα όπως η φέτα και το γιαούρτι από αιγοπρόβειο γάλα, που έχουν δει σημαντικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια.

Τα γλυκά των γιορτών: σταθερά… ακριβά

Στα ζαχαροπλαστεία, οι τιμές των χριστουγεννιάτικων γλυκών έχουν σταθεροποιηθεί στα ήδη υψηλά περσινά επίπεδα, με μια μικρή επιπλέον αύξηση. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες πωλούνται από 13 έως 18 ευρώ το κιλό, οι δίπλες γύρω στα 16 ευρώ το κιλό, ενώ η βασιλόπιτα κυμαίνεται στα 12–14 ευρώ.

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, Παναγιώτης Στεργίου, αποδίδει την επιμονή των υψηλών τιμών στο αυξημένο κόστος παραγωγής. Σοκολάτα, γάλα, βούτυρο και πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής έχουν ανατιμηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας και τα τελικά προϊόντα. Όπως επισημαίνει, φέτος αναμένονται αυξήσεις της τάξης του 2%–3%, όσο περίπου και ο επίσημος πληθωρισμός. Για τον καταναλωτή όμως, το άθροισμα των αυξήσεων σε όλο το τραπέζι, από το κρέας μέχρι τα γλυκά, είναι αυτό που τελικά «πονάει».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments