Ο Γρίτσης αποκαλύπτει για τον Παντελίδη: “Έβγαλε 150 χιλιάρικα σε εξάμηνο χωρίς καν να………” [vid]
Ο Νίκος Γρίτσης, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους στιχουργούς της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, μίλησε πρόσφατα με τον Στέφανο Κωνσταντινίδη για την εκπομπή «Super Κατερίνα». Με λόγια άμεσα, ειλικρινή και χωρίς ίχνος ωραιοποίησης, αναφέρθηκε στις προσωπικές του περιπέτειες με τη δικαιοσύνη, στα μαθήματα που πήρε μέσα από αυτές, αλλά και στην αλλαγή της δικής του στάσης ζωής τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, δεν δίστασε να σχολιάσει τις οικονομικές πραγματικότητες του κλάδου των δημιουργών, τις αμοιβές από τα πνευματικά δικαιώματα και να αποκαλύψει άγνωστα στοιχεία για μεγάλες μορφές της πίστας, όπως ο Παντελής Παντελίδης.
Νίκος Γρίτσης: Η δικαστική περιπέτεια και η αναθεώρηση ζωής
Ο Νίκος Γρίτσης περιέγραψε πώς μια δύσκολη περίοδος, που τον έφερε αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη, έγινε αφορμή για βαθύτερη ενδοσκόπηση και αλλαγή στάσης απέναντι στη ζωή και τον εαυτό του. Πριν μοιραστεί τη βασική του εξομολόγηση, εξήγησε πως ένα μήνυμα που έλαβε εκείνη τη στιγμή από έναν ανώτερο δικαστικό τον έκανε να δει τα πράγματα αλλιώς. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Γρίτσης: «Είχα μια δικαστική περιπέτεια που είχε αίσιο τέλος. Αυτό που θέλω να πω για αυτή την περίπτωση είναι το μήνυμα που έλαβα από ένα λαμπρό δικαστικό, την ώρα της ανακοίνωσης της ποινής, που γύρισε και μου είπε “άνθρωπος ωραία” μου λέει, “όλα καλά, αλλά δε θα ήθελα να περνάει προς τα έξω επειδή δίνεις συνεντεύξεις, επειδή μιλάς, το μήνυμα ότι άντε να πάρουμε ναρκωτικά να γράψουμε ωραία τραγούδια ή άντε να πάμε φυλακή για να έχουμε βιώματα”. Περνάει αυτό, μου λέει, και θα ήθελα να το προσέξεις, γιατί έχουμε μια υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία. Και ‘την άκουσα’ ειλικρινά. Αναθεώρησα κιόλας, όχι μόνο από αυτό το δικαστήριο αλλά γενικότερα από την περιπέτειά μου με τη δικαιοσύνη, τις απόψεις μου για τους δικαστικούς, τις απόψεις μου για τους αστυνομικούς κυριολεκτικά». Στη συνέχεια, μίλησε για τη δική του προσωπική αλλαγή και τα στοιχεία που τον έχουν κάνει πιο ήρεμο και πιο προσεκτικό τα τελευταία χρόνια. Με μια πιο συναισθηματική διάθεση, πρόσθεσε ο Νίκος Γρίτσης: «Τα παιδιά κυρίως… Γιατί αν δεν έχεις παιδιά, δεν έχεις να συγκρίνεις με τον τρόπο που πρέπει να είσαι απέναντι, στα μάτια τους πρώτα από όλα, αλλά και στα μάτια της κοινωνίας γιατί αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε μια κοινωνία και αν εσύ έχεις κακό όνομα, κακή φήμη, θα την πληρώσουν αυτά. Αλλά φυσικά και τα γεράματα».
Πνευματικά δικαιώματα, αμοιβές και η αποκάλυψη για τον Παντελίδη
Το δεύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στα οικονομικά των δημιουργών και στις αλλαγές που έφερε η κατάρρευση της ΑΕΠΙ. Ο Γρίτσης εξήγησε πόσο έχουν επηρεαστεί οι στιχουργοί και οι συνθέτες τα τελευταία χρόνια και πώς τα έσοδα έχουν αλλάξει δραματικά. Όπως είπε για τα οικονομικά των δημιουργών: «Μετά την ήττα που πάθαμε οι στιχουργοί και οι συνθέτες από την ΑΕΠΙ, από κει και πέρα έχουμε τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εσόδων μας μέχρι το κλείσιμο της ΑΕΠΙ. Υπάρχουν λεφτά αρκετά πιστεύω από δημιουργούς. Δηλαδή, ποσά σημαντικά…». Και τότε προχώρησε στη φράση που προκάλεσε αίσθηση, αποκαλύπτοντας τα εντυπωσιακά έσοδα που είχε ο Παντελής Παντελίδης σε μια εποχή που ήταν ακόμη πολύ φρέσκος στο χώρο. Με μια αναφορά που προκάλεσε συζητήσεις, τόνισε: «Να σου δώσω έτσι ένα στοιχείο, ο Παντελίδης πήρε εξάμηνο 150.000 ευρώ τότε, που ήταν σχετικά νέος στο χώρο και δεν είχε πάνω από 20 τραγούδια. Σήμερα περιμένεις ίσως από ένα σουξέ μεγάλο να σου γίνει ξέρω εγώ ένα δώρο από τον καλλιτέχνη. Ή να σου γίνει κάνα δώρο απ’ το μαγαζάτορα».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας