Ένα σύγχρονο πάρκινγκ που «αναπνέει» την πόλη – 500 θέσεις και ποδήλατα δωρεάν
Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025, στις 11:00 το πρωί, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας εγκαινίασε το νέο υπόγειο Δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Κοτζιά, παραδίδοντας στους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας έναν αναβαθμισμένο χώρο στάθμευσης 500 θέσεων. Το έργο υλοποιήθηκε από τη ΔΑΕΜ Α.Ε., η οποία ανέλαβε την πλήρη ανακατασκευή, αναβάθμιση και λειτουργία του πάρκινγκ.
Ο Δήμαρχος Δούκας δήλωσε: «Επιστρέφουμε στους πολίτες έναν χώρο που είχε εγκαταλειφθεί και δίνουμε ανάσα στο ιστορικό κέντρο. Βελτιώνουμε την καθημερινότητα, στηρίζουμε την τοπική αγορά και τους επαγγελματίες. Για να γνωρίσουν τον νέο χώρο, προσφέρουμε δωρεάν τις δύο πρώτες ώρες στάθμευσης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2025, ενώ για τους κατοίκους Αθηναίων ισχύει 15% έκπτωση στις μόνιμες θέσεις».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΕΜ Α.Ε., Λάζαρος Καραούλης, τόνισε: «Εγκαινιάζουμε το τρίτο Δημοτικό πάρκινγκ στην Αθήνα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αποσυμφόρηση του κέντρου. Προσφέρουμε 15% έκπτωση σε μόνιμες θέσεις και δωρεάν στάθμευση για ποδήλατα, απελευθερώνοντας δημόσιο χώρο για τους πολίτες».
Κυκλοφοριακή ανακούφιση, στήριξη τοπικής αγοράς και ποδήλατα δωρεάν
Το νέο πάρκινγκ συμβάλλει άμεσα στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο Ιστορικό Κέντρο, διευκολύνοντας την πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών. Παράλληλα, ανακουφίζει την ελεγχόμενη στάθμευση, ενισχύοντας την τοπική αγορά και τους επαγγελματίες.
Ειδική μέριμνα δόθηκε στα ποδήλατα: Διαμορφώθηκε ξεχωριστός χώρος για δωρεάν στάθμευση, προωθώντας τη βιώσιμη κινητικότητα και την πράσινη μετακίνηση στην καρδιά της πόλης.
Τιμή στον Αντώνη Τρίτση – Το θρυλικό Renault Espace και ψηφιακή τέχνη
Το πάρκινγκ αποκτά και πολιτιστικό-ιστορικό χαρακτήρα: Δημιουργήθηκε ειδικό αφιερωματικό σημείο προς τιμήν του εμβληματικού Δημάρχου Αντώνη Τρίτση, όπου εκτίθεται το προσωπικό του αυτοκίνητο, ένα Renault Espace – φουτουριστικό για την εποχή του και σύμβολο της οράματός του για τη σύγχρονη πόλη. Το όχημα, που βρισκόταν σε αδράνεια για χρόνια, είναι πλέον επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του πάρκινγκ.
Σε συνεργασία με το Athens Digital Arts Festival (ADAF), λειτουργεί πρωτότυπη ψηφιακή πολυμεσική έκθεση: Εμβυθιστικός χώρος με προβολές, φωτιστικές εγκαταστάσεις (light installations) και μουσικές ηχοτοπίες (sound installations). Κάθε επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τέχνη και πολιτισμό ενώ σταθμεύει.
Ο Αντιδήμαρχος Χαρλαύτης: «Αξιοποιούμε την περιουσία με κοινωνικό πρόσημο»
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Περιουσίας και Δόμησης Πάρης Χαρλαύτης δήλωσε: «Η επαναλειτουργία του πάρκινγκ στην Κοτζιά δείχνει πώς η δημόσια περιουσία μπορεί να επιστρέψει στους πολίτες με προστιθέμενη αξία. Αξιοποιούμε χώρους που βρήκαμε σε εγκατάλειψη, με διαφάνεια, σύγχρονες προδιαγραφές και κοινωνικό προσανατολισμό».
Ένα έργο ουσίας για την Αθήνα – Από την εγκατάλειψη στην αναγέννηση
Το Δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Κοτζιά μετατρέπεται από ανενεργό χώρο σε ζωντανό κομμάτι της πόλης, προσφέροντας λύσεις κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης, στήριξη τοπικής οικονομίας, προώθηση ποδηλάτων και πολιτιστική εμπειρία. Με δωρεάν 2 ώρες στάθμευσης μέχρι τέλος του μήνα και 15% έκπτωση σε μόνιμες θέσεις, ο Δήμος Αθηναίων δίνει ισχυρό μήνυμα: Η πόλη αλλάζει, με έργα ουσίας και ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό.
Πηγή: Pagenews.gr
