Σημαντική διπλωματική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώνεται με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της 10ης Τριμερούς Συνόδου. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε θέματα ενέργειας, περιφερειακής σταθερότητας και την ενίσχυση του στρατηγικού σχήματος 3+1, στο οποίο ενδέχεται να συμμετάσχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η σύνοδος πραγματοποιείται σε μια περίοδο εντονότερου αμερικανικού ενδιαφέροντος για την περιοχή, με τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίζει τη συνέχιση χρήσης ορυκτών καυσίμων, γεγονός που επαναπροσδιορίζει τον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου τα επόμενα χρόνια. Οι ελληνικές και κυπριακές αρχές θεωρούν τη συνάντηση ως σημαντική ευκαιρία για προώθηση ενεργειακών έργων, διασυνδέσεων και περιφερειακής συνεργασίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κύπρου, Λετυμπιώτη, η σύνοδος έχει ιδιαίτερη πολιτική και θεσμική βαρύτητα, καθώς πραγματοποιείται δύο χρόνια μετά την 9η Τριμερή Σύνοδο στη Λευκωσία (4 Σεπτεμβρίου 2023) και μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023. Στόχος της είναι η εδραίωση της θεσμικής ωριμότητας, της στρατηγικής ανθεκτικότητας και της συνέχειας του σχήματος 3+1, που έχει καταστεί πυλώνας περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας.
Στη διάρκεια της συνόδου θα συζητηθούν κρίσιμα πεδία κοινού ενδιαφέροντος, όπως ενέργεια, οικονομία, άμυνα, κυβερνοασφάλεια, θαλάσσια ασφάλεια και περιφερειακή συνδεσιμότητα. Αναμένεται επίσης να εξεταστεί η ενίσχυση του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ενισχύοντας τον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου ως στρατηγικής, ενεργειακής και οικονομικής γέφυρας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε ενεργειακές υποδομές και έργα, αξιοποιώντας το πρόσφατο θετικό μομέντουμ από τη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ Κύπρου – Λιβάνου.
Παράλληλα, η Κύπρος θα υπογραμμίσει τη δέσμευσή της για ενεργό συμμετοχή σε σταθεροποιητικές προσπάθειες στην περιοχή, με ιδιαίτερη αναφορά στη Γάζα, στον ανθρωπιστικό τομέα, την ασφάλεια και τη μελλοντική ανοικοδόμηση, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης περιφερειακής προσέγγισης.
Προηγουμένως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Νετανιάχου, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο διπλωματικών σχέσεων και την κοινή πολιτική βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση. Παράλληλα, θα διεξαχθούν χωριστές διμερείς συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ.
Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, μιλώντας από τις Βρυξέλλες, τόνισε ότι το τριμερές σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ φέρνει κοντά χώρες που αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι συζητήσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα στη Γάζα, θα είναι εξαιρετικά σημαντικές. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί επίσης τη Ραμάλα για συνομιλίες με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής.
Η σύνοδος αντανακλά την ταχύτητα των εξελίξεων στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου, όπως φάνηκε από τη συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου και την πρόσφατη παρουσία κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Τραμπ στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας τη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία της περιοχής.
Πηγή: pagenews.gr
