Πολιτική

Η Ελλάδα στο γεωπολιτικό επίκεντρο: Ο Μητσοτάκης στην Ιερουσαλήμ και συνάντηση με Αμπάς

Η Ελλάδα στο γεωπολιτικό επίκεντρο: Ο Μητσοτάκης στην Ιερουσαλήμ και συνάντηση με Αμπάς

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ περιλαμβάνει συνάντηση με τον Αμπάς στη Ραμάλα και συμμετοχή στην Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ανοίγοντας δρόμο για ενίσχυση συνεργασιών σε άμυνα, ενέργεια και συνδεσιμότητα και εξετάζοντας διεύρυνση του σχήματος με νέους διεθνείς εταίρους.

Η Ελλάδα στρατηγικός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο

Στην Ιερουσαλήμ μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχοντας στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, σε μια περίοδο αναδιαμόρφωσης της περιφερειακής αρχιτεκτονικής. Η Αθήνα επιδιώκει την επιβεβαίωση της στρατηγικής σχέσης με το Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τον τριμερή άξονα συνεργασίας με την Κύπρο σε κρίσιμους τομείς όπως άμυνα, ασφάλεια, ενέργεια, συνδεσιμότητα, πολιτική προστασία και καινοτομία.

Συνάντηση με Αμπάς και πολιτικός διάλογος

Πριν την τριμερή σύνοδο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στη Ραμάλα. Η συνάντηση αυτή επιβεβαιώνει τη σταθερή και ισορροπημένη προσέγγιση της Ελλάδας στο Παλαιστινιακό ζήτημα, με στόχο την υποστήριξη της λύσης δύο κρατών και τη συμμετοχή της χώρας στην επόμενη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Γάζα.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, η Ελλάδα επιδιώκει να συμβάλει τόσο ανθρωπιστικά όσο και μέσω της Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της χώρας ως έμπιστου και ισότιμου συνομιλητή στην περιοχή.

Στο επίκεντρο της τριμερούς είναι η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που αποκτά νέα δυναμική μετά την επικαιροποίηση των οικονομικοτεχνικών παραμέτρων και τη δυνατότητα εισόδου ισχυρών επενδυτών. Παράλληλα, η Ελλάδα επιδιώκει να αξιοποιήσει τον αναδυόμενο διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για το διεθνές εμπόριο και γεωπολιτικές συμμαχίες.

Η ελληνική πλευρά εξετάζει τη διεύρυνση του τριμερούς σχήματος με την Ινδία, ενισχύοντας το γεωπολιτικό αποτύπωμα της περιοχής και στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας και συνεργασίας σε επίπεδο κορυφής.

Διεθνής διάσταση και επόμενες συναντήσεις

Το τριμερές έχει ήδη υλοποιήσει σειρά συναντήσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας, ενώ η επόμενη συνάντηση 3+1 (με συμμετοχή των ΗΠΑ) προγραμματίζεται για τον Απρίλιο του 2026 στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα προβάλλεται ως σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, με διπλό ρόλο: στην εξωτερική πολιτική και στη διεθνή οικονομία.

Εσωτερικό μέτωπο: αγροτικές κινητοποιήσεις

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή στον διάλογο αλλά όχι στο παράλογο, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις. Η στρατηγική της κυβέρνησης στοχεύει στη μεταστροφή της κοινής γνώμης, επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες για την οικονομία, το διεθνές εμπόριο και τον τουρισμό.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη και η τριμερής σύνοδος εκπέμπουν ένα σαφές μήνυμα: η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας, ενισχύει τη συνεργασία στην περιοχή και προετοιμάζεται για νέες διεθνείς προκλήσεις και επενδυτικές ευκαιρίες.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments