TRAVEL ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός Ελλάδας 2026: Πρώτα σημάδια ζήτησης – Άνοδος 8% και νέοι προορισμοί στο προσκήνιο

Τουρισμός Ελλάδας 2026: Πρώτα σημάδια ζήτησης – Άνοδος 8% και νέοι προορισμοί στο προσκήνιο
Ρεκόρ εσόδων το 2025, ισχυρές early booking κρατήσεις και ενισχυμένο ενδιαφέρον από ΗΠΑ και Βρετανία

Ρεκόρ το 2025 παρά τις προκλήσεις

Η τουριστική χρονιά του 2025 κλείνει με νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το εννεάμηνο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 20,13 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9% σε σχέση με το 2024.

Παρά τη σημαντική πτώση στην κίνηση της Σαντορίνης λόγω σεισμικής δραστηριότητας, η συνολική εικόνα παρέμεινε θετική χάρη στην ανθεκτικότητα άλλων προορισμών και την έγκαιρη έναρξη των κρατήσεων από τις αρχές του έτους.

Early booking: Το κρίσιμο τρίμηνο για το 2026

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους (Οκτώβριος-Δεκέμβριος) θεωρείται καθοριστικό για τις τάσεις του επόμενου καλοκαιριού. Περισσότερο από το 20% των πακέτων διακοπών κλείνεται αυτή την περίοδο, εκμεταλλευόμενοι οι ταξιδιώτες τις εκπτώσεις early booking.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μεσοσταθμική αύξηση ζήτησης 8% για την Ελλάδα το 2026, ενώ τα νέα συμβόλαια ξενοδοχείων με tour operators είναι αυξημένα κατά 5-7%. Επιχειρηματίες του κλάδου τονίζουν την ανάγκη επένδυσης σε υποδομές και βιωσιμότητα για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα έναντι Τουρκίας, Ισπανίας και Αιγύπτου.

Σημαντική είναι και η επέκταση της σεζόν: Παρατηρούνται κρατήσεις για την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2026, ενισχύοντας την προσπάθεια για 12μηνο τουρισμό.

TUI: Ελλάδα στις top θέσεις για το 2026

Ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης, η TUI, τοποθετεί την Ελλάδα ψηλά στις προτιμήσεις για το καλοκαίρι 2026. Κρήτη, Ρόδος και Κως καταλαμβάνουν τις θέσεις 3, 4 και 5 στην παγκόσμια κατάταξη των προορισμών της, πίσω μόνο από Αττάλεια και Μαγιόρκα.

Ισχυρή άνοδος καταγράφεται και σε μικρότερους προορισμούς όπως η Σάμος. Η TUI διακινεί περίπου 4 εκατομμύρια τουρίστες προς την Ελλάδα ετησίως, με 180 πτήσεις την εβδομάδα από Γερμανία προς Κρήτη, Ρόδο και Κω.

Το 2026 θα εγκαινιαστούν 15 νέα ξενοδοχεία των brands TUI Blue, RIU, TUI Kids Club και του νέου TUI Time To Smile, ενώ τα city breaks αυξάνονται κατά 9%, με την Αθήνα να ενισχύεται σημαντικά.

Jet2 και EasyJet ενισχύουν την Ελλάδα

Η βρετανική Jet2 ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει ποτέ για την Ελλάδα: 3 εκατομμύρια θέσεις σε 14 προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων τριών νέων – Σάμος, Παράκτια Πιερία (Olympus Riviera) και Μεγανήσι.

Η EasyJet προσθέτει επτά νέα θερινά δρομολόγια και καθιερώνει απευθείας πτήσεις Λονδίνο-Θεσσαλονίκη όλο τον χρόνο.

Boom από τις ΗΠΑ συνεχίζεται

Το ενδιαφέρον από την αμερικανική αγορά παραμένει πολύ υψηλό: Το 2024 καταγράφηκαν 1,547 εκατομμύρια αφίξεις με έσοδα 1,58 δισ. ευρώ. Στο εννεάμηνο 2025, οι αφίξεις αυξήθηκαν 5,6% και τα έσοδα 11,7%.

Το 2026 προστίθεται νέα απευθείας σύνδεση από Ντάλας, ενώ ήδη λειτουργούν 103 εβδομαδιαίες πτήσεις από την Ανατολική Ακτή και νέες από τη Δυτική. Δύο στους τρεις Αμερικανούς δηλώνουν πρόθεση να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη πραγματοποίησε πρόσφατα επαφές στη Νέα Υόρκη για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.

Θετικές επιδόσεις από βασικές αγορές το 2025
  • Ηνωμένο Βασίλειο: +11,9% έσοδα (3,10 δισ. ευρώ)
  • ΗΠΑ: +11,7% (1,40 δισ. ευρώ)
  • Γαλλία: +7,3% (1,19 δισ. ευρώ)
  • Ιταλία: +6,9% (1,20 δισ. ευρώ)
  • Γερμανία: Μικρή μείωση -0,8% (3,12 δισ. ευρώ)

Οι προοπτικές για το 2026 είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, εφόσον δεν προκύψουν απρόβλεπτοι εξωγενείς παράγοντες.

Πηγή: Pagenews.gr