Διεθνή

Τη Δευτέρα συνάντηση Νετανιάχου στο Μαρ-α-Λάγκο: Κρίσιμες συνομιλίες για Γάζα και Συρία με Τραμπ

Τη Δευτέρα συνάντηση Νετανιάχου στο Μαρ-α-Λάγκο: Κρίσιμες συνομιλίες για Γάζα και Συρία με Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Τη Δευτέρα συνάντηση Νετανιάχου στο Μαρ-α-Λάγκο: Κρίσιμες συνομιλίες για Γάζα και Συρία με Τραμπ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα για συνομιλίες που περιλαμβάνουν τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα, το Ιράν, τη Συρία και το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ.

Takeaway:

  • Εκεχειρία Γάζας: Στόχος η εφαρμογή της δεύτερης φάσης με σταδιακή απόσυρση ισραηλινού στρατού.
  • Διεθνής πίεση: Αίγυπτος, Κατάρ και ΗΠΑ ζητούν επιτάχυνση διαδικασιών.
  • Κρίσιμα ζητήματα: Ιράν, Συρία, Χεζμπολάχ και μεταβατική κυβέρνηση Παλαιστινίων.
  • Ομήρος Γάζας: Το Ισραήλ απαιτεί επιστροφή της σορού του αστυνομικού Ραν Γκβίλι πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Νετανιάχου-Τραμπ: Συνομιλίες στη Φλόριντα για την ειρήνη στη Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα μεταβεί την Κυριακή στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, ανακοίνωσε ισραηλινός αξιωματούχος. Αυτή θα είναι η πέμπτη συνάντηση των δύο ηγετών στις ΗΠΑ μετά την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο πριν από περίπου ένα χρόνο.

Η ατζέντα των συνομιλιών είναι ιδιαίτερα φορτωμένη. Σύμφωνα με ισραηλινά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι ηγέτες θα συζητήσουν:

  • Τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας
  • Το Ιράν, τον «άσπονδο εχθρό» του Ισραήλ
  • Τη Συρία και το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ
  • Τη δημιουργία μεταβατικής αρχής και διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης στη Γάζα

Η πρώτη φάση της εκεχειρίας, βασισμένη σε αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο υπό την εποπτεία του Τραμπ, έθεσε τέλος σε δύο χρόνια καταστροφικού πολέμου που πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ωστόσο, η ειρήνη παραμένει εύθραυστη, με εκατέρωθεν κατηγορίες για παραβιάσεις.

Η δεύτερη φάση προβλέπει:

  • Αφοπλισμό της Χαμάς
  • Σταδιακή απόσυρση ισραηλινών στρατευμάτων
  • Δημιουργία μεταβατικής αρχής Παλαιστινίων τεχνοκρατών
  • Ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης

Πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για αυτά τα ζητήματα, το Ισραήλ απαιτεί την επιστροφή της σορού του τελευταίου ομήρου στη Γάζα, του αστυνομικού Ραν Γκβίλι, ενώ η Χαμάς ισχυρίζεται ότι δεν έχει ακόμη εντοπίσει τα λείψανά του.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να ανακοινώσει την κυβέρνηση Παλαιστινίων τεχνοκρατών το συντομότερο δυνατό, ενώ παράλληλα «απογοητεύεται από τις ενέργειες του Νετανιάχου που υπονομεύουν την εύθραυστη εκεχειρία και την ειρηνευτική διαδικασία».

Η συνάντηση στη Φλόριντα αναμένεται να είναι κρίσιμη για τη σταθεροποίηση της περιοχής και την προώθηση ενός βιώσιμου σχεδίου ειρήνης στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments