Κόσμος

«Δεν έχουμε Ισλαμικό Κράτος εδώ»: Κάτοικοι χωριού στη Νιγηρία σοκαρισμένοι από τα αμερικανικά πλήγματα

«Δεν έχουμε Ισλαμικό Κράτος εδώ»: Κάτοικοι χωριού στη Νιγηρία σοκαρισμένοι από τα αμερικανικά πλήγματα

Πηγή Φωτογραφίας: X

Η επιχείρηση των ΗΠΑ που έπληξε κατά λάθος αθώους – Οι αντιδράσεις και η επίσημη παραδοχή

Την επομένη των αμερικανικών πλήγματων στη βορειοδυτική Νιγηρία, οι κάτοικοι του μικρού χωριού Τζάμπο στην πολιτεία Σόκοτο προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν. «Δεν κοιμηθήκαμε όλη τη νύχτα. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο», δήλωσε στο CNN ο Σουλεϊμάν Καγκαρά, κάτοικος της αγροτικής περιοχής στην περιφέρεια Ταμπουβάλ.

Γύρω στις 22:00, μια ισχυρή έκρηξη ταρακούνησε το χωριό. Οι κάτοικοι είδαν φλόγες και άκουσαν βρυχηθμούς, καθώς ένα βλήμα πέρασε πάνω από τα σπίτια και συνετρίβη σε κοντινό χωράφι. Η αμερικανική AFRICOM ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση «εξουδετέρωσε» μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την χαρακτήρισε «ισχυρό και φονικό πλήγμα» κατά πυρήνων που στρέφονται «κυρίως» εναντίον χριστιανών.

Στο Τζάμπο, όμως, η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική. Οι κάτοικοι και ο βουλευτής της περιοχής Μπασάρ Ισά Τζάμπο περιγράφουν μια ειρηνική κοινότητα χωρίς ίχνος παρουσίας ΙΚ, Λακουράουα ή άλλων ένοπλων ομάδων. Το αντικείμενο έπεσε σε χωράφι, περίπου 500 μέτρα από το μοναδικό Κέντρο Πρωτοβάθμιας Υγείας του χωριού. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά η αναστάτωση ήταν μεγάλη.

Η επίσημη παραδοχή: Συντρίμμια από πυρομαχικά σε αθώους

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας παραδέχθηκε ότι η επιχείρηση, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, στόχευε κρησφύγετα του ΙΚ στα δάση της περιοχής Τανγκάζα, επίσης στην πολιτεία Σόκοτο. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι συντρίμμια πυρομαχικών κατέληξαν στο Τζάμπο και σε δεύτερη περιοχή στην πολιτεία Κουάρα, χωρίς απώλειες αμάχων. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιουσούφ Τούγκαρ τόνισε ότι η δράση δεν είχε θρησκευτική ατζέντα, αλλά στόχο την προστασία αμάχων.

Ο Τούγκαρ αποκάλυψε ότι είχε επικοινωνήσει με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο πριν το χτύπημα και ότι ο πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου είχε δώσει το «πράσινο φως».

Η θρησκευτική διάσταση και η πραγματικότητα

Η επιχείρηση έρχεται σε συνέχεια επανειλημμένων δηλώσεων του Τραμπ για «σοβαρή απειλή» κατά των χριστιανών στη Νιγηρία. Ωστόσο, οι κάτοικοι του Τζάμπο επιμένουν ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν θρησκευτικές εντάσεις: χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζουν «σαν αδέλφια». Αναλυτές υπενθυμίζουν ότι η βία στη Νιγηρία είναι πολυπαραγοντική, με ρίζες σε εθνοτικές αντιπαλότητες, ανταγωνισμό για γη και νερό, και όχι μόνο θρησκευτικές διαφορές.

Ο Ννάμντι Ομπάσι, ανώτερος σύμβουλος της International Crisis Group, εκτίμησε ότι τα πλήγματα μπορεί να αποδυναμώσουν ορισμένες ομάδες, αλλά είναι απίθανο να ανακόψουν τη βία σε όλη τη χώρα. Η ασφάλεια συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με βαθύτερα προβλήματα διακυβέρνησης, τα οποία δεν λύνονται με στρατιωτικές ενέργειες.

Το Τζάμπο παραμένει μια μικρή, ήσυχη κοινότητα που βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μεγάλης διεθνούς επιχείρησης – χωρίς να το γνωρίζει κανείς εκεί.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments