Διεθνή

Ιράν: Σχέδιο διαφυγής Χαμενεΐ στη Μόσχα αν οι διαδηλώσεις ξεφύγουν από τον έλεγχο – Πρότυπο ο Άσαντ!

Ιράν: Σχέδιο διαφυγής Χαμενεΐ στη Μόσχα αν οι διαδηλώσεις ξεφύγουν από τον έλεγχο – Πρότυπο ο Άσαντ!

Πηγή Φωτογραφίας: EPA

Βρετανική εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών – Ο 86χρονος Αγιατολάχ προετοιμάζεται για «Plan B» εν μέσω οικονομικής κρίσης και μαζικών κινητοποιήσεων

Σε μια αποκάλυψη που εντείνει τις εικασίες για αστάθεια στο ιρανικό καθεστώς, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ φέρεται να έχει καταρτίσει μυστικό σχέδιο διαφυγής προς τη Μόσχα, σε περίπτωση που οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εξελιχθούν σε απειλή για την εξουσία του. Το σχέδιο, που αποκαλύφθηκε από την βρετανική εφημερίδα The Times στις 4 Ιανουαρίου 2026, βασίζεται σε πληροφορίες δυτικών μυστικών υπηρεσιών και προβλέπει την αποχώρηση του 86χρονου Ανώτατου Ηγέτη μαζί με στενό κύκλο συνεργατών.

Το «Plan B» του Χαμενεΐ: Διαφυγή με 20 άτομα και πρότυπο ο Άσαντ

Σύμφωνα με την έκθεση, το «Plan B» ενεργοποιείται αν οι δυνάμεις ασφαλείας (Στρατός, Φρουροί της Επανάστασης, Μπασίτζ) αρχίσουν να λιποτακτούν, να αρνούνται εντολές ή να προσχωρούν στους διαδηλωτές. Ο Χαμενεΐ θα φύγει από την Τεχεράνη με έως 20 άτομα, μεταξύ των οποίων ο γιος του Μοτζτάμπα (επικρατέστερος διάδοχος) και στενοί συνεργάτες.

Το σχέδιο έχει πρότυπο την διαφυγή του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο 2024, όταν ο Σύρος ηγέτης κατέφυγε στη Μόσχα λίγο πριν την πτώση της Δαμασκού. Περιλαμβάνει συγκέντρωση ρευστού, περιουσιακών στοιχείων και ακινήτων στο εξωτερικό για ασφαλή έξοδο.

Ο Χαμενεΐ ελέγχει δίκτυο αξίας 95 δισ. δολαρίων μέσω του οργανισμού Setad (Reuters 2013).

Γιατί Μόσχα; Θαυμασμός για Πούτιν και «πολιτιστική εγγύτητα»

Πρώην στέλεχος ισραηλινών υπηρεσιών, Μπένι Σάμπτι, εκτιμά ότι η Μόσχα είναι μονόδρομος: «Δεν υπάρχει άλλο ασφαλές καταφύγιο». Ο Χαμενεΐ θαυμάζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και θεωρεί την ιρανική κουλτούρα πιο κοντά στη ρωσική.

Η επιλογή αντικατοπτρίζει την στρατηγική συμμαχία Ιράν-Ρωσίας, ενισχυμένη από κοινές αντιδυτικές θέσεις και συνεργασία σε Συρία, Ουκρανία.

Οι διαδηλώσεις: Οικονομική κρίση και πολιτική οργή

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν τέλος Δεκεμβρίου 2025 από αγορές λόγω κατάρρευσης rial (πάνω από 50% απώλεια αξίας) και πληθωρισμού άνω του 42%. Εξαπλώθηκαν σε πάνω από 100 πόλεις και 26 επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της ιερής Κομ.

Συνθήματα: «Θάνατος στον δικτάτορα», «Όχι Γάζα, όχι Λίβανο – μόνο το Ιράν», «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» (από 2022). Τουλάχιστον 16-19 νεκροί (Reuters, HRANA), εκατοντάδες συλλήψεις.

Ο Χαμενεΐ χαρακτήρισε παρανοϊκό σε ψυχολογικό προφίλ δυτικής υπηρεσίας: Ιδεολογικός φανατικός αλλά πραγματιστής για επιβίωση. Μετά τον πόλεμο με Ισραήλ (2025), εμφανίζεται αποδυναμωμένος, περιορίζοντας εμφανίσεις.

Διεθνείς αντιδράσεις και προοπτικές

Η αποκάλυψη έρχεται εν μέσω οικονομικής κρίσης, ήττας «άξονα αντίστασης» και αμερικανικών απειλών (Τραμπ). Οι διαδηλώσεις, αν και όχι τόσο μαζικές όσο το 2022, δείχνουν βαθιά δυσαρέσκεια.

Το καθεστώς προσφέρει επιδόματα (~7 δολ./μήνα) και διάλογο, αλλά καταστέλλει βίαια. Το σχέδιο διαφυγής υποδηλώνει φόβους για κατάρρευση, παρόμοια με Συρία.

Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά – οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν οι διαδηλώσεις θα ενταθούν ή θα υποχωρήσουν.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments