Βουλή: Μετά τα μπλόκα, διακομματική για τον πρωτογενή τομέα – «Όχι» Κωνσταντοπούλου για Βενεζουέλα
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Βουλή: Μετά τα μπλόκα, διακομματική για τον πρωτογενή τομέα – «Όχι» Κωνσταντοπούλου για Βενεζουέλα
Τι αποφασίστηκε στη Βουλή
Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σύσταση ειδικής Διακομματικής Επιτροπής με αντικείμενο τη μελέτη των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα προωθείται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά από σχετική ψηφοφορία στη Διάσκεψη των Προέδρων. Η Επιτροπή — αν συγκροτηθεί — θα έχει 26 μέλη από όλα τα κόμματα της Βουλής και θα εργαστεί επί τέσσερις μήνες για την επεξεργασία προτάσεων ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα ενόψει των σύγχρονων προκλήσεων.
Ωστόσο, δεν υπήρξε ομοφωνία: το ΚΚΕ εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία του, και άλλα κόμματα κρατούν «επιφυλάξεις» για τον τρόπο και το περιεχόμενο της πρότασης.
Παραπολιτικό παρασκήνιο & πολιτική ένταση
Η πρόταση Μητσοτάκη δεν είναι απλώς τεχνική: Προέρχεται μετά την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων — μπλόκα, αποκλεισμοί δρόμων και μεγάλος θόρυβος γύρω από το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Οι αγρότες απαιτούν μέτρα που να αντιμετωπίζουν την ακρίβεια, το υψηλό κόστος παραγωγής και τον διεθνή ανταγωνισμό.
Το «όχι» στην Κωνσταντοπούλου: Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησε να συζητηθεί στην Ολομέλεια η κρίση στη Βενεζουέλα και να εκδοθεί ψήφισμα — αίτημα το οποίο απορρίφθηκε καθώς η Βουλή δεν εκδίδει ψηφίσματα και οι σχετικές ρυθμίσεις του Κανονισμού δεν το επιτρέπουν.
Αυτή η απόρριψη γύρισε την πολιτική κουβέντα από το εσωτερικό αγροτικό ζήτημα ξανά σε διεθνή γεωπολιτική ατζέντα, προκαλώντας αντιδράσεις από την ίδια την Κωνσταντοπούλου και στελέχη της αντιπολίτευσης.
Πολιτικό νόημα & παραπολιτικές συνέπειες
Κυβέρνηση υπό πίεση: Η ΝΔ και οι συνασπισμένοι βουλευτές επιχειρούν να δημιουργήσουν μια εικόνα οργάνωσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων της υπαίθρου, χωρίς όμως να έχουν καταφέρει να διασφαλίσουν πλήρη συναίνεση.
Αντιπολίτευση σε ανοικτή επιφυλακή: Παρά το γεγονός ότι η πρόταση «κατατέθηκε» και θα συζητηθεί, κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και άλλα εκφράζουν ήδη επιφυλάξεις για το αν η συζήτηση θα φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα, ή αν είναι ένα πολιτικό τέχνασμα για να «κατευνάσουν» τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Η σύνδεση με τη Βενεζουέλα: Η απόρριψη της πρότασης Κωνσταντοπούλου συνδέθηκε πολιτικά με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (όπως τα σχέδια των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα) και έχει ενισχύσει τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό, προσθέτοντας διεθνή διάσταση σε ένα κυρίως εσωτερικό ζήτημα.
Τι ακολουθεί
- Με βάση όσα αποφασίστηκαν στη Διάσκεψη των Προέδρων, η πρόταση θα παραπεμφθεί σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, όπου θα συζητηθεί πλήρως και θα ληφθεί τελική απόφαση. Η ημερομηνία αναμένεται να προσδιοριστεί μέσα στον Ιανουάριο.
- Η συζήτηση στην Ολομέλεια πιθανότατα θα φέρει στο προσκήνιο όχι μόνο τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, αλλά και ευρύτερα πολιτικά και γεωπολιτικά ζητήματα — μετά την άρνηση να συζητηθεί η Βενεζουέλα και τις αντιδράσεις που προέκυψαν.
Η προσπάθεια για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τον πρωτογενή τομέα φαίνεται να είναι πέρα από οικονομικό ζήτημα — ένα πεδίο πολιτικών ανταγωνισμών, αντιπαραθέσεων και παραπολιτικών μηνυμάτων, που θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας το επόμενο διάστημα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας