Τέμπη: Ενώ στήνονται πολιτικοί φορείς, οι αγωγές σε Bayer & Siemens τινάζουν το σκηνικό στον αέρα
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Τέμπη: Ενώ στήνονται πολιτικοί φορείς, οι αγωγές σε Bayer & Siemens τινάζουν το σκηνικό στον αέρα
Την ώρα που η δημόσια συζήτηση για το δυστύχημα των Τεμπών μετατοπίζεται σταθερά προς τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα υπό την κυρία Καρυστιανού, μια άλλη, λιγότερο προβεβλημένη αλλά σαφώς πιο εκρηκτική εξέλιξη έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Η οικογένεια του 23χρονου θύματος Άγγελου Τηλκερίδη προχώρησε στην επίδοση αγωγών κατά των γερμανικών κολοσσών Bayer και Siemens, μεταφέροντας το βάρος της υπόθεσης από το εσωτερικό πολιτικό πεδίο στο ευρωπαϊκό νομικό και θεσμικό επίπεδο.
Και εδώ ξεκινά το πραγματικό παρασκήνιο.
Όχι μια τυπική αγωγή – αλλά νομική επίθεση με σχέδιο
Οι αγωγές δεν επιδόθηκαν μόνο μέσω της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, όπως προβλέπει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας. Επιδόθηκαν και με συστημένη επιστολή και μέσω e-mail, ώστε –όπως λένε οι συγγενείς– να εξαντληθεί κάθε δυνατός τρόπος κοινοποίησης.
Το ποσό της αποζημίωσης που ζητείται ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που χαρακτηρίζεται εύλογο, καθώς βασίζεται στο Άρθρο 16 της ευρωπαϊκής οδηγίας 85/374 περί ευθύνης ελαττωματικών προϊόντων. Πρόκειται για μια νομική βάση που δεν αφήνει περιθώρια πολιτικών ερμηνειών, αλλά ανοίγει ευθέως θέμα ευρωπαϊκής εταιρικής ευθύνης.
Κομβικός ρόλος Καλβουρτζή – βαριές τεχνικές αιτιάσεις
Κομβικό πρόσωπο στην κατάθεση της αγωγής είναι ο Θωμάς Καλβουρτζής, δικαστικός επιμελητής στο Εφετείο Θεσσαλονίκης και θείος του Άγγελου. Μιλώντας στη Deutsche Welle και στη Μαρία Ρηγούτσου, εξηγεί γιατί τα προϊόντα της Bayer θεωρούνται ελαττωματικά:
«Ο Εφέτης Ανακριτής, λαμβάνοντας υπόψιν τις εκθέσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους και τις πραγματογνωμοσύνες, έκρινε ότι τα έλαια σιλικόνης τύπου “Bayer Baysilone M50” ευθύνονται για την πυρόσφαιρα και την πυρκαγιά που απανθράκωσε 27 επιβάτες».
Τα συγκεκριμένα έλαια, που χρησιμοποιούνται για μόνωση και ψύξη μετασχηματιστών, σύμφωνα με τις εκθέσεις δεν επέδειξαν την αναμενόμενη συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν ελαττωματικά, καθώς δεν παρείχαν την ασφάλεια που δικαιούνταν να αναμένουν οι επιβάτες.
Siemens: γνώριζε τον κίνδυνο;
Όσον αφορά τη Siemens, η κατηγορία είναι εξίσου βαριά. Όπως τονίζει ο κ. Καλβουρτζής:
«Η Siemens γνώριζε ότι οι μετασχηματιστές και οι ηλεκτρομηχανές τροφοδοτούνται από καλώδια 25.000 Volt και κινούνται με υψηλές ταχύτητες. Η σύγκρουση δεν μπορούσε να αποκλειστεί».
Σύμφωνα με τις πραγματογνωμοσύνες, η εταιρεία όφειλε να έχει προβεί σε εξειδικευμένες έρευνες, ώστε σε περίπτωση σύγκρουσης να αποφευχθούν βραχυκυκλώματα και ηλεκτρικά τόξα, τα οποία προκάλεσαν την ανάφλεξη και την πυρόσφαιρα των ελαίων σιλικόνης.
Δύο γραμμές, δύο στρατηγικές
Την ίδια στιγμή που ένα κομμάτι της δημόσιας συζήτησης διολισθαίνει σε πολιτικές πρωτοβουλίες, κόμματα και συμβολικές κινήσεις, η οικογένεια Τηλκερίδη επιλέγει θεσμική σύγκρουση με πολυεθνικούς κολοσσούς.
Στα πολιτικά παρασκήνια, αυτό διαβάζεται ξεκάθαρα ως εξής:
- Άλλοι επενδύουν στο πολιτικό κεφάλαιο της οργής.
- Άλλοι επενδύουν στη νομική απόδειξη ευθυνών.
Και αυτή η διάκριση αρχίζει να ενοχλεί.
Οι πρώτες αντιδράσεις των εταιρειών
Πληρεξούσιος δικηγόρος της Bayer ζήτησε και έλαβε όλες τις τεχνικές εκθέσεις που αποδίδουν στα έλαια σιλικόνης την ευθύνη για τον θάνατο 27 ανθρώπων.
Η απάντηση της Bayer, που δημοσίευσε αυτούσια η Deutsche Welle, αναφέρει:
«Η Bayer δεν δραστηριοποιείται στον τομέα των ελαίων σιλικόνης εδώ και 20 χρόνια, καθώς πουλήσαμε το μερίδιό μας το 2006».
Η Siemens μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει και δεν έχει έρθει σε επαφή με την οικογένεια.
Το επόμενο ορόσημο: εκταφή και παρουσία εταιρειών
Οι συγγενείς ζητούν την παρουσία εκπροσώπων των εταιρειών στην εκταφή των σορών, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και να μην υπάρξει αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων.
Όπως τονίζει ο κ. Καλβουρτζής: «Για την ορθότητα της διαδικασίας απαιτείται η ταυτόχρονη παρουσία όλων των μερών τόσο κατά την εκταφή όσο και κατά τη λήψη των δειγμάτων».
- Η υπόθεση των Τεμπών αποκτά πλέον δύο παράλληλες διαδρομές: μία καθαρά πολιτική,
- και μία βαθιά θεσμική και ευρωπαϊκή.
Και όσο οι δεύτερη προχωρά, τόσο το ερώτημα γίνεται πιο πιεστικό: Θα μείνει η τραγωδία στο επίπεδο των συμβόλων ή θα φτάσει μέχρι την απόδοση πραγματικών, διεθνών ευθυνών;
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας