Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με Φιντάν: Στο επίκεντρο των συνομιλιών οι διμερείς σχέσεις
Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με Φιντάν: Στο επίκεντρο των συνομιλιών οι διμερείς σχέσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο της προσπάθειας διατήρησης και ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών για τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί επικεντρώθηκαν στη συνολική κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τις πρόσφατες διπλωματικές πρωτοβουλίες, καθώς και στις προετοιμασίες για το Υψηλό Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μια πλατφόρμα που επιδιώκει να ενισχύσει το συντονισμό σε διάφορους τομείς.
Η συνομιλία, που έγινε τηλεφωνικά, κάλυψε επίσης τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, αντανακλώντας κοινές ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και την ανάγκη συντονισμού σε θέματα ασφάλειας και σταθερότητας. Τέτοιου είδους επαφές αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου διαλόγου που επιχειρεί να διατηρήσει τη διπλωματική επικοινωνία ανοικτή παρά τις διαφορές.
Η επικοινωνία αυτή έρχεται σε συνέχεια σειράς επαφών μεταξύ των δύο υπουργών, οι οποίες στο παρελθόν είχαν στόχο να προετοιμάσουν υψηλότερου επιπέδου συναντήσεις και να θέσουν τις βάσεις για ένα πιο δομημένο ελληνoτουρκικό διάλογο. Παρόλο που υπάρχουν ακόμη σοβαρές διαφορές, ειδικά σε θέματα όπως η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και η ΑΟΖ, η ελληνική πλευρά επιμένει στη συνέχιση του διαλόγου στο πλαίσιο διεθνούς δικαίου, χωρίς όμως να παρεκκλίνει από τις βασικές της θέσεις.
Σε αυτό το κλίμα, οι επαφές μεταξύ Γεραπετρίτη και Φιντάν, είτε τηλεφωνικές είτε διά ζώσης, σχετίζονται με την προσπάθεια να οικοδομηθεί μια πιο σταθερή και προβλέψιμη σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ακόμη και αν η ατζέντα περιλαμβάνει δύσκολα και αμφιλεγόμενα ζητήματα. Ηδη έχουν τεθεί οι βάσεις για περιορισμένες πρωτοβουλίες, όπως η προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η συζήτηση θεμάτων θετικής ατζέντας, με στόχο να μειωθούν οι εντάσεις και να ενισχυθεί η συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς.
FM George Gerapetritis had a 📞conversation w/ Türkiye FM @HakanFidan. Discussion on bilateral relations, regional & int. dvpts. pic.twitter.com/QYsBMCST5p
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) January 12, 2026
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας