Δύο δεξαμενόπλοια που διαχειρίζονται ελληνικές εταιρείες έπεσαν θύματα επιθέσεων με drones στον τερματικό σταθμό του Caspian Pipeline Consortium στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας προσωρινή διακοπή των εργασιών. Τα πλοία, «Delta Harmony» και «Matilda», επρόκειτο να φορτώσουν πετρέλαιο από τα μεγάλα κοιτάσματα Tengizchevroil και Karachaganak στο Καζακστάν, αλλά οι επιθέσεις αναστάτωσαν τη διαδικασία φόρτωσης και δημιούργησαν ανησυχία για τη ναυτιλιακή ασφάλεια στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το «Delta Harmony», που διαχειρίζεται η ελληνική εταιρεία Delta Tankers, δέχτηκε επίθεση ενώ βρισκόταν στον τερματικό σταθμό προκειμένου να φορτώσει πετρέλαιο από το κοίτασμα Tengizchevroil. Η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά στο πλοίο, η οποία όμως αντιμετωπίστηκε άμεσα και δεν προκάλεσε τραυματισμούς. Το πλοίο, που φέρει σημαία Λιβερίας, συνεχίζει πλέον το ταξίδι του προς νότια κατεύθυνση χωρίς περαιτέρω προβλήματα.
Παράλληλα, το δεξαμενόπλοιο «Matilda», το οποίο ανήκει στην ελληνική εταιρεία Thenamaris, βρισκόταν περίπου 30 μίλια από την ακτή χωρίς φορτίο, περιμένοντας να φορτώσει πετρέλαιο από το κοίτασμα Karachaganak. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, δέχτηκε επίθεση από δύο drones, προκαλώντας μικρής έκτασης ζημιές. Το πλοίο παραμένει σε καλή κατάσταση και συνεχίζει να πλέει αυτοδύναμο, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.
Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα, όπου η ασφάλεια των ναυτιλιακών διαδρομών και των ενεργειακών υποδομών αποτελεί κρίσιμο ζήτημα. Παρά το γεγονός ότι οι ζημιές ήταν περιορισμένες και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, το περιστατικό υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα δεξαμενόπλοια στην περιοχή, ειδικά όταν μεταφέρουν πετρέλαιο από μεγάλα κοιτάσματα.
Η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν τα αίτια των επιθέσεων και ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας στον τερματικό σταθμό. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για συντονισμένη επίθεση με drones, η οποία στόχευε τόσο στο «Delta Harmony» όσο και στο «Matilda». Παρά την αναστάτωση, η λειτουργία των πλοίων και η συνέχεια των μεταφορών φαίνεται να διασφαλίζεται, ενώ οι ελληνικές εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες για πλήρη αποκατάσταση της κανονικότητας στις δραστηριότητές τους.
Η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα παραμένει τεταμένη, με τις επιθέσεις να θέτουν σε προτεραιότητα την ανάγκη για αυξημένα μέτρα προστασίας της ναυτιλίας και των ενεργειακών υποδομών στην περιοχή.
Πηγή: pagenews.gr
