Ειδήσεις

Αραχωβίτης για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες

Αραχωβίτης για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Αραχωβίτης για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες

Ο Σταύρος Αραχωβίτης δηλώνει πως στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχουν σαφείς πολιτικές ευθύνες και υπογραμμίζει την ανάγκη για διερεύνηση ποινικών ευθυνών
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης επιρρίπτει ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
  • Υποστηρίζει ότι η ύπαρξη ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων, όπως επισημαίνει η Ευρωπαία Εισαγγελέας, πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη.
  • Τονίζει την ανάγκη σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία κατά την άποψή του θα έπρεπε ήδη να έχει δημιουργηθεί για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Για ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες κάνει λόγο, σε δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, όσον αφορά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Για να μην παραποιούνται τα λεγόμενά μου, ξεκαθαρίζω ότι στο σκάνδαλο του  OΠEKEΠE υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες και επειδή, όπως ανέφερα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, δεν είμαι Εισαγγελέας ή Δικαστής για να κρίνω το νομικό σκέλος της υπόθεσης, η ύπαρξη ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων, που καταδεικνύει η Ευρωπαία Εισαγγελέας, πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη. Γι’ αυτό και έπρεπε να είχε συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ηπαραδοχή του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (2018-2019), Σταύρου Αραχωβίτη στην Εξεταστική Επιτροπή, που διερευνά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την αναγκαιότητα συνέχισης της τεχνικής λύσης, επισήμανε ο εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης.

Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξε ο κ. Αραχωβίτης «η υπογραφή για την εφαρμογή της τεχνικής λύσης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αναγκαία υπό τις δεδομένες συνθήκες που υπήρχαν τότε γιατί δεν υπήρχε η χρονική δυνατότητα να προχωρήσουμε στην διεύρυνση επιλέξιμων βοσκοτόπων.

Είχε καθιερωθεί το 2013 επί υπουργίας Γιώργου Καρασμάνη ως προσωρινή λύση και η εφαρμογή της ήταν πάντα σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές αρχές -οι οποίες έκαναν και τους σχετικούς ελέγχους- και αν την καταργούσαμε υπήρχε κίνδυνος να επιβληθούν στη χώρα πρόστιμα, όπως τα 460 εκ ευρώ που πληρώσαμε το 2012-2013».

Και επισήμανε: «η αναγκαιότητα της τεχνικής λύσης συνεχίστηκε, επειδή δεν είχαν ολοκληρωθεί τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης».

«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επέμεινε να διορθωθεί ο εσφαλμένος τρόπος κατανομής του εθνικού αποθέματος, και ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την αναγκαία χρονική παράταση για να μπορέσει η επόμενη κυβέρνηση να το κάνει. Διαφορετικά υπήρχε ο κίνδυνος η χώρα να πληρώσει πρόστιμα. Γι΄αυτό επιλέξαμε να έχουμε έναν ανοιχτό ορίζοντα για τα διαχειριστικά σχέδια, ώστε να γίνει το σύστημα ανανέωσης», σημείωσε ο κ Αραχωβίτης.

«Άρα, λέτε ότι καλώς υπέγραψε ο Μάκης Βορίδης, ότι κακώς κυνηγήθηκε τότε για το “Συμφωνώ” που υπέγραψε, αφού μας λέτε ότι δεν άλλαξε η τεχνική λύση. Ότι τόσο εσείς όσο και ο συνάδελφός σας επί ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, είχατε βάλει την υπογραφή σας στο “Συμφωνώ”. Με όσα είπατε καταρρίψατε την κωμωδία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για ευθύνες Βορίδη», σχολίασε ο εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης.

«Δεν ξέρω τι υπέγραψε ο κ. Βορίδης. Το “συμφωνώ” που υπέγραψα εγώ ήταν σε εφαρμογή της 873 Κοινής Υπουργικής Απόφασης και σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή εισαγγελία διερευνά την διανομή εθνικού αποθέματος, όχι την τεχνική λύση», απάντησε ο κ. Αραχωβίτης.

Σε άλλη ερώτηση του κ. Λαζαρίδη, ο κ. Αραχωβίτης αρνήθηκε ότι στην Κρήτη, από το 2017-2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μεγάλη αύξηση -που υπερβαίνει το 50%- της κατανομής του ποσοστού εθνικού αποθέματος, αντιτείνοντας ότι το 2017 -2018 ήταν 18 εκ ευρώ, το 2019 ήταν στα 24 εκ ευρώ και το 2020 έφθασε στα 45 εκ ευρώ.

Παράλληλα, απέρριψε και τις αιτιάσεις του κ. Λαζαρίδη ότι με συγκεκριμένη διάταξη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε την κερκόπορτα στους κτηνοτρόφους να καταθέτουν στα μητρώα αιτήσεις ανεξέλεγκτες και χωρίς αιμοληψίες στα ζώα.

«Δεν ισχύει αυτό που λέτε. Η διάταξη δεν είχε να κάνει με τους ελέγχους, αλλά για την απρόσκοπτη ενιαία ενίσχυση των κτηνοτρόφων», ανέφερε.

Απαντώντας στον κ. Λαζαρίδη για την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν έκτακτες αποζημιώσεις στην Κρήτη, σημείωσε ότι «έγινε μετά την θεομηνία που έπληξε το νησί και τις υποδομές του, δεν αφορούσε τον ΕΛΓΑ, και δόθηκε με συγκεκριμένα επιλέξιμα κριτήρια για παραγωγικά ζώα και ήταν σε έγκριση από την ΕΕ».

Σε άλλη ερώτηση του κ. Λαζαρίδη, ανέφερε ότι επί θητείας του «τα 4.296 δεσμευμένα ΑΦΜ που βρήκε όταν ανέλαβε, ελέχθησαν, και όσοι δεν τεκμηρίωσαν την ιδιοκτησία ή δεν πληρούσαν τα απαιτούμενα κριτήρια δεν πληρώθηκαν ποτέ και όσοι παρατύπησαν οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη».

Απαντώντας στην εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, ο κ. Αραχωβίτης υποστήριξε ότι «το μεγάλο πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν η υποστελέχωση του», σημειώνοντας ότι «έγινε μεγάλη προσπάθεια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει ο δρόμος για την πρόσληψη 187 αποθηκάριων για να θωρακιστεί ο Οργανισμός στους ελέγχους, αλλά και να έχει νομική θωράκιση με κεντρικό ζήτημα ο ΟΣΔΕ να επιστρέψει στο σπίτι του».

– Διαπιστώσατε επικίνδυνη εξάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τεχνικό σύμβουλο, όπως αναφέρει στο πόρισμα της η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία; ρώτησε η κ. Αποστολάκη.

«Πράγματι. Γι αυτό και ο κεντρικός πολιτικός μας στόχος, η στρατηγική μας, ήταν να ενδυναμωθεί το πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού γιατί η εξάρτηση του τεχνικού συμβούλου ήταν ασφυκτική. Αυτό, όμως, για να επιτευχθεί δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, κρεμώντας τις πληρωμές των αγροτών. Χρειάζεται να γίνει βήμα – βήμα. Μια τετραετία, και σε περίοδο μνημονίων δεν είναι επαρκής ο χρόνος. Εμείς, όμως, προετοιμάσαμε το έδαφος με πρώτο βήμα τις 187 προσλήψεις κτηνιάτρων, αποθηκάριων…», τόνισε.

Στην ερώτηση της κ. Αποστολάκη για το «Συμφωνώ», που υπέγραψε για την κατανομή βοσκοτόπων, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το Συμφωνώ για τη διαβίβαση κατανομής επιλέξιμων βοσκοτόπων που υπέγραψα ήταν σε εφαρμογή της ΚΥΑ. Οι διαθέσιμοι βοσκότοποι δεν ήταν επαρκείς. Και δεν υπήρχε ξεκάθαρη απόφαση για την Κρήτη. Δεν το προέβλεπε η απόφαση και ούτε υπήρχε ρητή διάταξη απαγόρευσης. Με τις ίδιες δεδομένες συνθήκες, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν διαχειριστικά σχέδια, δεν μπορεί να ληφθεί διαφορετική απόφαση για βοσκότοπους, εκεί που δεν υπάρχουν».

Ο κ. Αραχωβίτης επέμεινε ότι «τα διαχειριστικά σχέδια, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί, θα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ νωρίτερα», τονίζοντας ότι «η τεχνική λύση που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έγινε με τις δεδομένες συνθήκες παρότι άλλο θέλαμε να κάνουμε, το οποίο όμως δεν μπορούσαμε».

«Εμείς μέσα σε αυτές τις συνθήκες δημιουργήσαμε διάδρομο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ανανεωμένο σάιτ, παραδώσαμε οικονομικά και τεχνικά έτοιμο έργο στην επόμενη κυβέρνηση. Αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν γίνει τα διαχειριστικά σχέδια, τα οποία, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει», ισχυρίστηκε.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ανέφερε ότι «ορισμός βοσκοτόπων έγινε με διεθνή διαγωνισμό για το 100% της χώρας για να μην υπάρχει παρερμηνεία και να ξέρει ο κτηνοτρόφος ότι αυτοί οι βοσκότοποι υπάρχουν σε αυτά τα σημεία».

Όπως είπε στην κ. Αποστολάκη, που τον ρώτησε σχετικά, «η ουσία δεν ήταν η δράση κάποιων επιτήδειων ΚΥΔ, αλλά οι δημόσιες εκτάσεις που διανέμονταν, τις οποίες εντόπιζαν κάποιοι την μία χρονιά και την επόμενη χρονιά τις οικειοποιούνταν».

– Δεν υπήρξε, ωστόσο, ούτε δική σας πολιτική απόφαση που θα έκλεινε αυτά τα ενδοχόμενα, σημείωσε η κ. Αποστολάκη.

«Αυτό συνιστά αποκλειστική ευθύνη της επόμενης κυβέρνησης και τους διοικητές του ΟΠΕΚΕΠΕ..», ανέφερε ο μάρτυρας.

– Δεν έχετε και εσείς μερίδιο ευθύνης που συνεχίστηκε αυτό; επέμεινε η κ. Αποστολάκη.

«Όχι. Θεωρώ ότι η κατάχρηση της τεχνικής λύσης συνιστά ευθύνη των επόμενων υπουργών για την κατανομή βοσκοτόπων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν υποχρεωμένη να την υλοποιήσει έτσι όπως ήταν διατυπωμένη η τεχνική λύση. Η χρονική παράταση δόθηκε με το νόμο του 2017 για να δοθεί χρόνος και να ενσωματωθούν οι νέες βοσκοτοπικές εκτάσεις και μετά να γίνουν τα διαχειριστικά σχέδια», υποστήριξε ο κ. Αραχωβίτης.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

27.03.2026 | 21:21

Συγκίνησε Βούλγαρος τραγουδιστής που ενσάρκωσε τον Καρρά: Είδα την κηδεία του, ξεκίνησα να τραγουδάω

27.03.2026 | 20:59

Παναθηναϊκός: Μαζεμένα προβλήματα στην άμυνα – Κομβική η διαχείριση του Μπενίτεθ στα playoffs

27.03.2026 | 20:52

Τηλεφωνική ένταση για το Ιράν: ΗΠΑ–Ισραήλ σε διπλωματικό σταυροδρόμι

27.03.2026 | 20:35

Απίστευτο: Γυναίκα παντρεύτηκε ποταμό και 3 χρόνια μετά δηλώνει ακόμα ερωτευμένη!

27.03.2026 | 20:21

Ξεκίνησε το 4ο Τακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: Δείτε live την ομιλία του Ανδρουλάκη

27.03.2026 | 20:14

Ρούμπιο: «Ο πόλεμος με το Ιράν μπορεί να τελειώσει σε λίγες εβδομάδες»

27.03.2026 | 20:03

Πόλεμος χωρίς πυξίδα: Ο Νετανιάχου επενδύει σε μια Αμερική που δεν υπάρχει πια

27.03.2026 | 19:55

IDF σε κρίση: Ο Αρχηγός προειδοποιεί για κατάρρευση λόγω έλλειψης προσωπικού

27.03.2026 | 21:21

Συγκίνησε Βούλγαρος τραγουδιστής που ενσάρκωσε τον Καρρά: Είδα την κηδεία του, ξεκίνησα να τραγουδάω

27.03.2026 | 20:35

Απίστευτο: Γυναίκα παντρεύτηκε ποταμό και 3 χρόνια μετά δηλώνει ακόμα ερωτευμένη!

27.03.2026 | 18:58

Δέσποινα Καμπούρη: Συγκλονίζει για την αποβολή της - "Είναι περίεργο να έχεις ένα νεκρό παιδί μέσα σου" [vid]

27.03.2026 | 18:26

Eurovision 2026 - Ελλάδα: Ανατροπή! Σε ποια θέση βρίσκεται ο Ακύλας στα στοιχήματα

27.03.2026 | 16:58

Σοκάρει η Άννα Μαρία Ρογδάκη από το Cash or Trash: "Η μαμά μου ήταν παιδί βιασμού"

27.03.2026 | 14:01

Ζόζεφιν – Νίνο ξανά μαζί: Η αποκάλυψη που τα επιβεβαιώνει όλα

27.03.2026 | 12:38

«Μου λείπει η φωνή της»: Η συγκινητική στιγμή του Αρναούτογλου για τη μητέρα του

27.03.2026 | 11:23

Χαμός!Γαλάτεια Βασιλειάδη για Γ.Παπαδόπουλο: Βρήκα στρινγκάκι και προφυλακτικό στο παντελόνι,είπα θα κάνω φόνο

27.03.2026 | 18:42

Το Ισραήλ βλέπει τον Τραμπ να «παίζει το τέλος του πολέμου» στο Ιράν — 3 αξιωματούχοι στο επίκεντρο

27.03.2026 | 18:38

ΙΡΑΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ: Pezeshkian Ευχαριστεί τον Putin για Υποστήριξη στον Πόλεμο με ΗΠΑ-Ισραήλ

27.03.2026 | 16:23

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ DRONES ΣΤΟ ΚΥΡΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ: Κλιμάκωση στην περιοχή του Κόλπου

27.03.2026 | 15:11

«Χαργκ: Το νησί που μπορεί να ανάψει φωτιά σε παγκόσμιο πόλεμο — και η ακριβή «παρτίδα» του Τραμπ»

27.03.2026 | 10:30

Στενά του Ορμούζ: Η Στρατηγική Αναμονής των ΗΠΑ Αντιμέτωπη με τον Κίνδυνο

27.03.2026 | 10:10

Τραμπ και ο Πορθμός του Χορμούζ: Μια Παγκόσμια Παγίδα

27.03.2026 | 10:05

Στρατηγική ή Χάος; Η Κρυφή Λογική των Αμερικανικών Κινήσεων

27.03.2026 | 05:08

ΝΑΤΟ: Ευρώπη και Καναδάς Αύξησαν τις Αμυντικές Δαπάνες κατά 20% το 2025

Ομάν κατά ΗΠΑ: «Υπήρχε παράθυρο συμφωνίας με το Ιράν, αλλά χάθηκε στον πόλεμο»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν κατηγορεί ευθέως την Ουάσιγκτον ότι παρασύρθηκε στη σύγκρουση, υποστηρίζοντας πως επί μήνες υπήρχε ρεαλιστική προοπτική συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Ομάν κατά ΗΠΑ: «Υπήρχε παράθυρο συμφωνίας με το Ιράν, αλλά χάθηκε στον πόλεμο»

LME: Νέα παράλυση στις συναλλαγές μετάλλων και σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία

Η πολύωρη διακοπή στο London Metal Exchange πάγωσε την ηλεκτρονική αγορά, προκάλεσε “disruption event” στις τιμές κλεισίματος και επανέφερε στο προσκήνιο τα ερωτήματα για την τεχνολογική αντοχή του κορυφαίου χρηματιστηρίου μετάλλων.

LME: Νέα παράλυση στις συναλλαγές μετάλλων και σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία

Νέα Μάκρη: «Πόλεμος» τουρκικών συμμοριών πίσω από την ένοπλη επίθεση – Στο στόχαστρο οι Daltons

Οι ελληνικές αρχές αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της ενέδρας στη λεωφόρο Μαραθώνος, με εμπλοκή αντίπαλων τουρκικών εγκληματικών οργανώσεων που δρουν και στην Ελλάδα.

Νέα Μάκρη: «Πόλεμος» τουρκικών συμμοριών πίσω από την ένοπλη επίθεση – Στο στόχαστρο οι Daltons

ΗΠΑ: Αντασφαλίσεις 20 δισ. δολαρίων για τα τάνκερ στον Περσικό Κόλπο

Η DFC ενεργοποιεί αμερικανική ομπρέλα κάλυψης για πλοία πετρελαίου και LNG, σε μια προσπάθεια να σπάσει το κλίμα φόβου στο Στενό του Ορμούζ

ΗΠΑ: Αντασφαλίσεις 20 δισ. δολαρίων για τα τάνκερ στον Περσικό Κόλπο

Μητσοτάκης για δωρεά Χατζηιωάννου στο ΕΣΥ: Επιπλέον 1.500 ευρώ καθαρά σε 80 γιατρούς

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτό το αφορολόγητο επιμίσθιο θα είναι σημαντικό κίνητρο για να πάνε γιατροί στα μικρά νησιά μας

Μητσοτάκης για δωρεά Χατζηιωάννου στο ΕΣΥ: Επιπλέον 1.500 ευρώ καθαρά σε 80 γιατρούς

1η Ημέρα Σταδιοδρομίας στη Νέα Σμύρνη το Σάββατο 7 Μαρτίου

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου

1η Ημέρα Σταδιοδρομίας στη Νέα Σμύρνη το Σάββατο 7 Μαρτίου

Ετοιμαστείτε! Το μεγαλύτερο και πιο συναρπαστικό Hobby Festival έρχεται να ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους!!

Παρασκευή 6, Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Μαρτίου στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.ΣΥ. Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΩΝ ΧΟΜΠΙ ΓΙΟΡΤΗ!

Ετοιμαστείτε! Το μεγαλύτερο και πιο συναρπαστικό Hobby Festival έρχεται να ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους!!

Στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των αποδήμων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί θα μιλήσει στη Βουλή

Στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των αποδήμων