Ελλάδα

Νέο ψυχρό μέτωπο «χτυπά» την Ελλάδα από Παρασκευή βράδυ

Νέο ψυχρό μέτωπο «χτυπά» την Ελλάδα από Παρασκευή βράδυ

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/Νέο ψυχρό μέτωπο «χτυπά» την Ελλάδα από Παρασκευή βράδυ: Βροχές, καταιγίδες, χιόνια και βοριάδες 7 μποφόρ – Η πρόγνωση Ζιακόπουλου μέχρι Τετάρτη

Ισχυρές βροχοπτώσεις, πτώση θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα – Αισθητή επιδείνωση το Σαββατοκύριακο σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη

Η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε φάση κακοκαιρίας, λίγες μόλις ημέρες μετά την προηγούμενη έντονη επιδείνωση. Ένα νέο ψυχρό μέτωπο από την περιοχή της Ουκρανίας αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα από το βράδυ της Παρασκευής (16 Ιανουαρίου 2026) και μετά, φέρνοντας ισχυρές βροχές, καταιγίδες, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, καθώς και θυελλώδεις βοριάδες.

Ο γνωστός μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος, μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα, παρουσιάζει αναλυτική πρόγνωση μέχρι και την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, προειδοποιώντας ότι το Σαββατοκύριακο θα είναι το πιο «βαρύ» διάστημα, με εκτεταμένα φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών.

Παρασκευή βράδυ – Σάββατο: Το μέτωπο «χτυπά» από Βορειοανατολικά

Από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, το ψυχρό μέτωπο θα αρχίσει να επηρεάζει κυρίως τη Βορειοανατολική Ελλάδα. Οι βροχές θα είναι τοπικές και γενικά ασθενείς, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν στα 7 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο.

Το Σάββατο 17 Ιανουαρίου και την Κυριακή 18 Ιανουαρίου τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με τον Ζιακόπουλο, αναμένονται:

  • Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε:
    • Κεντροδυτική Μακεδονία
    • Θεσσαλία
    • Ανατολική Στερεά Ελλάδα & Εύβοια
    • Ανατολική και Βορειοανατολική Πελοπόννησο
    • Κυκλάδες
    • Κρήτη
  • Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα των παραπάνω περιοχών, αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα (κεντροβόρειες περιοχές) όπου οι θερμοκρασίες θα πέσουν αισθητά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 5 με 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Δευτέρα – Τρίτη: Σταθεροποίηση με μικρή άνοδο από Τρίτη

Τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν περίπου ίδιες, με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια τμήματα.

Την Τρίτη 20 Ιανουαρίου η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στις μέγιστες τιμές της, ενώ οι βροχές θα ενταθούν κατά τόπους στη Νότια και Νοτιοδυτική Ελλάδα.

Τετάρτη: Αξιόλογες βροχές σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη

Την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου τα πιο έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου αναμένονται αξιόλογες βροχοπτώσεις, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα ο καιρός θα βελτιωθεί σταδιακά.

Συμβουλές και προειδοποιήσεις

Ο Δημήτρης Ζιακόπουλος τονίζει ότι πολλές περιοχές δεν έχουν προλάβει να «συνέλθουν» από την προηγούμενη κακοκαιρία, γι’ αυτό συνιστά προσοχή σε:

  • Δρόμους με λασπορροές και πλημμυρικά φαινόμενα (κυρίως σε Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο)
  • Ορεινούς όγκους όπου οι χιονοπτώσεις μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε μετακινήσεις
  • Παραθαλάσσιες περιοχές με ισχυρούς βοριάδες (κίνδυνος για μικρά σκάφη)

Η ΕΜΥ και η Πολιτική Προστασία αναμένεται να εκδώσουν έκτακτο δελτίο τις επόμενες ώρες, με πιθανή κήρυξη πορτοκαλί συναγερμού σε συγκεκριμένες περιοχές.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments