Ρήγμα στον ατλαντικό άξονα: Η Μελόνι «αδειάζει» τον Trump για τη Γροιλανδία
Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Ρήγμα στον ατλαντικό άξονα: Η Μελόνι «αδειάζει» τον Trump για τη Γροιλανδία
Η Τζόρτζια Μελόνι επέλεξε να βγει μπροστά τη στιγμή που η διατλαντική σχέση εισέρχεται στη βαθύτερη κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Με δημόσια παρέμβαση υψηλού πολιτικού ρίσκου, η Ιταλίδα πρωθυπουργός αμφισβήτησε ευθέως τον Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «λάθος» την απόφασή του να επιβάλει νέους δασμούς 10% σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες λόγω της Γροιλανδίας.
Η Μελόνι, μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη Νότια Κορέα, αποκάλυψε ότι επικοινώνησε προσωπικά με τον Τραμπ λίγες ώρες πριν, λέγοντάς του ξεκάθαρα ότι η επιλογή της οικονομικής πίεσης προς συμμάχους του ΝΑΤΟ δεν βοηθά ούτε την ασφάλεια ούτε τη συνοχή της Δύσης.
«Η απόφαση για ανάπτυξη περιορισμένων στρατευμάτων στη Γροιλανδία δεν είναι αντιαμερικανική. Υπήρξε πρόβλημα κατανόησης και επικοινωνίας», είπε, στέλνοντας μήνυμα αποκλιμάκωσης.
Η Μελόνι ως «γέφυρα» – και ως μήνυμα προς τις Βρυξέλλες
Στο παρασκήνιο, η στάση της Μελόνι δεν είναι ουδέτερη. Η Ιταλία μπορεί να μη βρίσκεται στη λίστα των χωρών που πλήττονται από τους νέους δασμούς, όμως η Ιταλίδα πρωθυπουργός επενδύει στρατηγικά στον ρόλο της ενδιάμεσης δύναμης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.
Με τη φράση «ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και να αποφευχθεί η κλιμάκωση», η Μελόνι:
- στέλνει σήμα στον Λευκό Οίκο ότι η Ευρώπη δεν είναι ενιαίο μπλοκ αντιπαράθεσης,
- αλλά ταυτόχρονα δείχνει προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η κρίση δεν μπορεί να λυθεί μόνο με αντίμετρα και ρητορική σύγκρουσης.
Η Ευρώπη σκληραίνει – ο Μακρόν τραβά το σχοινί
Την ώρα που η Μελόνι μιλά για διάλογο, το Παρίσι ανεβάζει τους τόνους. Ο Εμανουέλ Μακρόν πιέζει για ενεργοποίηση του μέσου κατά του οικονομικού καταναγκασμού – το λεγόμενο «εμπορικό μπαζούκα» της ΕΕ. Πρόκειται για εργαλείο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ και επιτρέπει δασμούς, αποκλεισμούς από αγορές και οικονομικά αντίποινα.
Η σύγκρουση στρατηγικών εντός της Ευρώπης είναι εμφανής:
- Μελόνι: αποκλιμάκωση, πολιτική διαμεσολάβηση, αποφυγή ρήξης με ΗΠΑ
- Μακρόν: επίδειξη ισχύος, θεσμική απάντηση, στρατηγική αυτονομία
Πρωτοφανές σκηνικό: εμπόριο, ΝΑΤΟ και αγορές στο ίδιο τραπέζι
Η απόφαση Τραμπ να επιβάλει:
- 10% δασμούς από 1η Φεβρουαρίου 2026
- 25% από 1η Ιουνίου 2026 μέχρι να υπάρξει συμφωνία για την «πλήρη και ολοκληρωτική αγορά της Γροιλανδίας», τινάζει στον αέρα:
- την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ
- τη συνοχή του ΝΑΤΟ
- την προβλεψιμότητα στις κεφαλαιαγορές
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Βρυξέλλες απάντησαν ακυρώνοντας τη συμφωνία για τους δασμούς, ενώ συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση των πρέσβεων των 27.
Η μεγάλη εικόνα
Η Γροιλανδία λειτουργεί πλέον ως γεωπολιτικός επιταχυντής ρήξεων. Η Μελόνι το αντιλαμβάνεται και επιχειρεί να τοποθετηθεί ως ηγετική φωνή λογικής σε ένα περιβάλλον όπου:
- οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το εμπόριο ως μοχλό στρατηγικής πίεσης
- η Ευρώπη απαντά με θεσμική ισχύ
- και η Διατλαντική Συμμαχία δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε
Η παρέμβαση Μελόνι δεν είναι απλώς διπλωματική. Είναι μια πολιτική δήλωση ρόλου: σε μια Ευρώπη που σκληραίνει και μια Αμερική που πιέζει, η Ιταλίδα πρωθυπουργός επιχειρεί να γίνει ο παίκτης που κρατά ανοιχτό τον διάλογο — πριν η κρίση μετατραπεί σε μόνιμο ρήγμα.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας