Κόσμος

Δανία: Μαζικές διαδηλώσεις με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη Γροιλανδία»

Δανία: Μαζικές διαδηλώσεις με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη Γροιλανδία»

Πηγή Φωτογραφίας: AP/Δανία: Μαζικές διαδηλώσεις με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη Γροιλανδία» – Χιλιάδες στους δρόμους κατά των σχεδίων Τραμπ

Κόκκινο-λευκή θάλασσα σημαιών σε Κοπεγχάγη, Άαρχους, Νουκ και άλλες πόλεις – Έντονη αντίδραση κατά της αμερικανικής πίεσης για προσάρτηση της Γροιλανδίας – Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι δεν υπάρχει απειλή, αλλά η Δανία και η Γροιλανδία βλέπουν παραβίαση κυριαρχίας

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Κοπεγχάγης, του Άαρχους, του Άαλμποργκ, του Όντενσε και της πρωτεύουσας της Γροιλανδίας Νουκ, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις επανειλημμένες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να «αγοράσουν» ή να προσαρτήσουν τη Γροιλανδία. Κρατώντας σημαίες της Δανίας και της Γροιλανδίας, οι διαδηλωτές σχημάτισαν μια εντυπωσιακή θάλασσα από κόκκινο και λευκό έξω από το Δημαρχείο της Κοπεγχάγης, φωνάζοντας το σύνθημα «Kalaallit Nunaat!» – το όνομα του νησιού στα γροιλανδικά – και απαιτώντας «σεβασμό» στην αυτοδιάθεση και την κυριαρχία της Γροιλανδίας.

Οι πορείες οργανώθηκαν από γροιλανδικές ενώσεις στη Δανία, όπως η Uagut, η οποία δήλωσε ότι στόχος είναι «να σταλεί ένα σαφές και ενιαίο μήνυμα σεβασμού της δημοκρατίας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Γροιλανδίας». Στην Κοπεγχάγη, οι διαδηλωτές περπάτησαν μέχρι το προξενείο των ΗΠΑ και έκαναν στάση έξω από την αμερικανική πρεσβεία, όπου φώναξαν συνθήματα κατά της «παράνομης επέμβασης» και υπέρ της αυτοδιάθεσης.

«Απαιτούμε σεβασμό» – Οι φωνές από Γροιλανδούς και Δανούς

Η πρόεδρος της Uagut, Τζούλι Ραντεμάχερ, δήλωσε στο AFP: «Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν θέσει τη Γροιλανδία και τους Γροιλανδούς υπό μεγάλη πίεση. Όταν οι εντάσεις αυξάνονται και οι άνθρωποι μπαίνουν σε κατάσταση συναγερμού, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις. Κάνουμε έκκληση στους Γροιλανδούς τόσο στη Γροιλανδία όσο και στη Δανία να σταθούν ενωμένοι.»

Στη Νουκ, ο διοργανωτής Κρίστιαν Γιόχανσεν τόνισε: «Δείχνουμε ότι αναλαμβάνουμε δράση, ότι είμαστε ενωμένοι και ότι υποστηρίζουμε τους πολιτικούς, τους διπλωμάτες και τους εταίρους μας.»

Η διαδηλώτρια Αβιβάλα Ρόσινγκ-Όλσεν πρόσθεσε: «Απαιτούμε σεβασμό για το δικαίωμα της χώρας μας στην αυτοδιάθεση και για εμάς ως λαό. Απαιτούμε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών νομικών αρχών. Αυτός δεν είναι μόνο ο δικός μας αγώνας – είναι ένας αγώνας που αφορά ολόκληρο τον κόσμο.»

Η τελευταία δημοσκόπηση: 85% κατά της ένταξης στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο 2025, το 85% των κατοίκων της Γροιλανδίας αντιτίθεται στην ένταξη ή προσάρτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόλις το 6% τάσσεται υπέρ. Η συντριπτική αυτή απόρριψη αντανακλάται και στις μαζικές κινητοποιήσεις, που αποτελούν την πιο έντονη δημόσια αντίδραση από τότε που ο Τραμπ επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα.

Η απάντηση των ΗΠΑ: «Δεν υπάρχει απειλή ασφαλείας»

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις Κουνς (Δημοκρατικός), που ηγείται αντιπροσωπείας του Κογκρέσου σε συναντήσεις με Δανούς και Γροιλανδούς αξιωματούχους στην Κοπεγχάγη, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία «πιεστική απειλή ασφαλείας» για τη Γροιλανδία που να δικαιολογεί τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ. Απαντώντας σε δηλώσεις του συμβούλου του Τραμπ Στίβεν Μίλερ ότι «η Δανία είναι πολύ μικρή για να υπερασπιστεί το κυρίαρχο αρκτικό έδαφός της», ο Κουνς τόνισε:

«Δεν υπάρχουν πιεστικές απειλές για την ασφάλεια της Γροιλανδίας, αλλά μοιραζόμαστε την πραγματική ανησυχία για την ασφάλεια της Αρκτικής στο μέλλον, καθώς το κλίμα αλλάζει, οι θαλάσσιοι πάγοι υποχωρούν και οι ναυτιλιακές διαδρομές αλλάζουν. Υπάρχουν θεμιτοί λόγοι να διερευνήσουμε τρόπους να επενδύσουμε καλύτερα στην ασφάλεια της Αρκτικής, τόσο στην αμερικανική Αρκτική όσο και στους εταίρους και συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.»

Η Γροιλανδία, ως μέρος της Δανίας, καλύπτεται από την ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ευρωπαϊκά μέλη της Συμμαχίας (Βρετανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία) αναπτύσσουν στρατεύματα στη Γροιλανδία για στρατιωτική άσκηση, με στόχο να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν το νησί. Οι ΗΠΑ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, όπως ανακοίνωσε η Δανία την Παρασκευή.

Η Γροιλανδία στο επίκεντρο γεωπολιτικής έντασης

Η Γροιλανδία, με τον τεράστιο φυσικό πλούτο (κρίσιμα ορυκτά, σπάνιες γαίες), τη στρατηγική θέση στην Αρκτική και τις αλλαγές που φέρνει η κλιματική αλλαγή (νέες ναυτιλιακές διαδρομές, υποχώρηση πάγων), έχει γίνει πεδίο έντονων ανταγωνισμών. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Γροιλανδία «θα έπρεπε να είναι αμερικανική», ενώ η Δανία και η ίδια η Γροιλανδία επιμένουν στην πλήρη αυτοδιάθεση και κυριαρχία.

Οι μαζικές διαδηλώσεις δείχνουν ότι η πίεση από τις ΗΠΑ έχει πυροδοτήσει μια ευρεία κοινωνική αντίδραση, τόσο στη Δανία όσο και στη Γροιλανδία. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «Απαιτούμε σεβασμό» – και η Δανία, μαζί με τους Γροιλανδούς, είναι αποφασισμένη να το υπερασπιστεί.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments