Ελλάδα

Διπλό πένθος στην Αθήνα για τον βασιλιά Φελίπε ΣΤ’

Διπλό πένθος στην Αθήνα για τον βασιλιά Φελίπε ΣΤ’

Πηγή Φωτογραφίας: Κηδεία της πριγκίπισσας Ειρήνης, αδελφή της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας, στην Μητρόπολη Αθηνών, Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η κηδεία της πριγκίπισσας Ειρήνης στη Μητρόπολη Αθηνών, η παρουσία γαλαζοαίματων και απλού κόσμου και η εκπροσώπηση της ελληνικής κυβέρνησης, την ώρα που η Ισπανία θρηνεί για τη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ανδαλουσία.

Σε μια από τις πιο φορτισμένες στιγμές των τελευταίων ετών για τις ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες, η Αθήνα βρέθηκε στο επίκεντρο ενός διπλού πένθους. Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ’ και η βασίλισσα Λετίθια ταξίδεψαν στην ελληνική πρωτεύουσα για την κηδεία της πριγκίπισσας Ειρήνης, την ώρα που η Ισπανία συγκλονιζόταν από τη φονική σιδηροδρομική τραγωδία στην Ανδαλουσία. Η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών εξελίχθηκε σε γεγονός με έντονο συμβολισμό, συγκεντρώνοντας μέλη βασιλικών οικογενειών, πολιτικούς εκπροσώπους και πλήθος απλού κόσμου.

Η Δευτέρα 19 Ιανουαρίου ήταν μια ημέρα βαριάς συναισθηματικής φόρτισης για το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας. Την ώρα που στη χώρα τους οι αρχές συνέχιζαν τις επιχειρήσεις διάσωσης μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ανδαλουσία, ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ και η βασίλισσα Λετίθια περνούσαν το κατώφλι της Ιεράς Μητροπόλεως Αθηνών για να αποχαιρετήσουν την πριγκίπισσα Ειρήνη. Η εκλιπούσα ήταν η μικρότερη αδελφή της βασιλομήτορος της Ισπανίας Σοφίας και του έκπτωτου βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου, και θεία του σημερινού Ισπανού μονάρχη.

Η πριγκίπισσα Ειρήνη απεβίωσε την προηγούμενη Πέμπτη στη Μαδρίτη, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας, η κηδεία της πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ενώ η ταφή της έγινε στους οικογενειακούς τάφους στο Τατόι. Από νωρίς το πρωί, ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ στο κέντρο της πόλης, καθώς αναμενόταν η άφιξη πλήθους επισήμων και συγγενών.

Ο βασιλιάς Φελίπε και η Λετίθια έφτασαν στη Μητρόπολη συνοδευόμενοι από τις δύο κόρες τους, την πριγκίπισσα της Αστούριας Ελεονόρα και την ινφάντα Σοφία. Μαζί τους βρέθηκαν η βασιλομήτωρ Σοφία, η Άννα-Μαρία, χήρα του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου, καθώς και άλλα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, μεταξύ των οποίων οι ανιψιοί της εκλιπούσας, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος Ντε Γκρες.

Η σορός της πριγκίπισσας Ειρήνης τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα έως τις 10:30 το πρωί, με πλήθος πολιτών να συγκεντρώνεται έξω από τη Μητρόπολη για να αποτίσει φόρο τιμής. Συνθήματα συμπάθειας ακούστηκαν κατά την άφιξη της Άννας-Μαρίας, ενώ η ατμόσφαιρα παρέμενε συγκινησιακά φορτισμένη καθ’ όλη τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας, η οποία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:15.

Κατά την έξοδο του φέρετρου, το οποίο ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία, το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και φώναξε «αθάνατη», αποχαιρετώντας την πριγκίπισσα. Λίγο πριν τις 14:30, η πομπή έφτασε στο Τατόι, όπου πραγματοποιήθηκε η ταφή, ολοκληρώνοντας τον τελευταίο αποχαιρετισμό.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ενώ παρούσα ήταν και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπογραμμίζοντας τον θεσμικό χαρακτήρα της παρουσίας του κράτους σε μια τελετή με έντονο ιστορικό και συμβολικό φορτίο.

Μετά την κηδεία, ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ προχώρησε σε δηλώσεις για τη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ανδαλουσία, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του για τους τραυματίες και τις οικογένειες των θυμάτων. Τόσο ο ίδιος όσο και η βασίλισσα Λετίθια τόνισαν ότι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις ισπανικές αρχές και ότι θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Ισπανία, ακυρώνοντας προγραμματισμένες υποχρεώσεις. Έτσι, η τελετή στην Αθήνα απέκτησε έναν ακόμη συμβολισμό: έναν σιωπηλό αποχαιρετισμό, την ώρα που δύο χώρες βίωναν παράλληλα τον πόνο της απώλειας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments