Κόσμος

Ο αριθμός των νεκρών από τις διαδηλώσεις στο Ιράν ίσως υπερβαίνει τις 30.000

Ο αριθμός των νεκρών από τις διαδηλώσεις στο Ιράν ίσως υπερβαίνει τις 30.000

Πηγή Φωτογραφίας: AP/Ο αριθμός των νεκρών από τις διαδηλώσεις στο Ιράν ίσως υπερβαίνει τις 30.000 – «Νταλίκες αντί για ασθενοφόρα»

Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας αποκαλύπτουν στο αμερικανικό περιοδικό εφιαλτικά στοιχεία – Μόνο στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2026 «τουλάχιστον 30.000» νεκροί – Το σύστημα μεταφοράς πτωμάτων κατέρρευσε, οι αρχές χρησιμοποίησαν φορτηγά – Εμπειρογνώμονες μιλούν για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» σε κλίμακα Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Το αμερικανικό περιοδικό TIME δημοσιεύει σήμερα μια από τις πιο σοκαριστικές έρευνες για την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, βασισμένη σε συνομιλίες με δύο ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται διαφέρουν δραματικά από την επίσημη αφήγηση των αρχών της Τεχεράνης και δείχνουν μια κλίμακα βίας που ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Σύμφωνα με τις δύο πηγές, μόνο στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2026 –τις δύο ημέρες αποκορύφωσης των συγκρούσεων– σκοτώθηκαν στους δρόμους τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός άφησε το σύστημα υγείας και τις υπηρεσίες ταφής σε πλήρη αδυναμία: το απόθεμα «διαχείρισης πτωμάτων» εξαντλήθηκε, τα ασθενοφόρα δεν επαρκούσαν και οι αρχές αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν νταλίκες για τη μεταφορά των νεκρών.

«Σκάνδαλο και ντροπή» – Οι συγγενείς ζητούν διεθνή έρευνα

Οι συγγενείς των θυμάτων και δικηγόροι που εκπροσωπούν οικογένειες χαρακτηρίζουν την κατάσταση «σκάνδαλο και ντροπή». Ο δικηγόρος Jean-Luc Addor, που εκπροσωπεί οικογένεια θύματος, δήλωσε στη Le Parisien:

«Πρόκειται για σκάνδαλο και ντροπή απέναντι στα θύματα και τις οικογένειές τους».

Ο πατέρας του 17χρονου Trystan Pidoux, που σκοτώθηκε, μίλησε για «μικροσυμφωνίες και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι» και εξέφρασε αγανάκτηση για το γεγονός ότι ο άνθρωπος που κατέβαλε την εγγύηση παραμένει άγνωστος:

«Σαράντα άνθρωποι, παιδιά, πέθαναν. Πώς γίνεται να τον αφήνουν ελεύθερο;»

Αμφισβήτηση της Δικαιοσύνης – Ζητούν εθνικό επίπεδο έρευνας

Οι συγγενείς αμφισβητούν ανοιχτά τη διαχείριση της υπόθεσης από τις αρχές του καντονιού του Βαλαί, κάνοντας λόγο για ευνοιοκρατία και επιείκεια. Πολλές φωνές, τόσο τοπικά όσο και σε εθνικό επίπεδο στην Ελβετία, ζητούν η υπόθεση να περάσει σε εθνικό επίπεδο.

Η γενική εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα για διορισμό «έκτακτου εισαγγελέα», υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχουν «αντικειμενικοί ή νομικοί λόγοι».

Ο πατέρας του Trystan απηύθυνε έκκληση και σε ξένες αρχές, καθώς πολλά θύματα ήταν από τη Γαλλία και την Ιταλία:

«Πώς μπορεί ο Μακρόν να το αφήνει αυτό να συμβαίνει; Εννέα Γάλλοι πολίτες πέθαναν».

Στην Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι έμεινε «άναυδος», χαρακτηρίζοντας την αποφυλάκιση «πραγματική προσβολή για τα συναισθήματα των οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους».

Φόβοι για διαφυγή – Περιοριστικοί όροι αλλά χωρίς κράτηση

Ο δικηγόρος Christophe de Galembert, που εκπροσωπεί οικογένεια θύματος, μίλησε για «κίνδυνο διαφυγής στη Γαλλία και ιδίως στην Κορσική», όπου ο κατηγορούμενος φέρεται να έχει δεσμούς, αλλά και για πιθανό «κίνδυνο συνεννόησης» με τρίτους.

Το Δικαστήριο Καταναγκαστικών Μέτρων του Βαλαί επέβαλε περιοριστικούς όρους:

  • Απαγόρευση εξόδου από την Ελβετία
  • Κατάθεση όλων των εγγράφων ταυτότητας
  • Καθημερινή παρουσία σε αστυνομικό τμήμα

Οι συνήγοροι του ζευγαριού δήλωσαν ότι οι πελάτες τους «αντιλαμβάνονται πλήρως τη σημασία της απόφασης και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή».

Η υπόθεση του Crans-Montana συνεχίζει να προκαλεί σοκ και οργή σε όλη την Ελβετία και διεθνώς, με τις οικογένειες των θυμάτων να ζητούν απαντήσεις και δικαιοσύνη για μία από τις φονικότερες τραγωδίες σε χώρο διασκέδασης στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments